Folk overfra forsøger frisørlykken, men med blandet succes

Folk overfra forsøger frisørlykken, men med blandet succes
| ABONNENT | 5. MAR 2021 • 16:32
| ABONNENT
5. MAR 2021 • 16:32
Jakob Marschner
Journalist

GENÅBNING

På Bornholm er vi for tiden trætte af to ting. Nummer 1: corona. Nummer 2: vittigheder om Bornholm som klippeøen, fordi vi er den eneste landsdel, hvor frisørerne har fået lov til at genåbne.

For dem over fra, der ikke kan holde deres lange lokker ud, kan en smuttur til Bornholm derfor være fristende. Nogle vælger at følge tanken til dørs og booker en tid hos en bornholmerfrisør – eller hvert fald prøver på det.

For den rundspørge, som Bornholms Tidende har foretaget blandt frisørerne, viser, at – så længe frisørerne i det øvrige Danmark er lukket ned – er fastlandsfolkets chancer for at få en klipning afhængig af, hvilken frisør de ringer til. Umiddelbart lader tendensen blandt flertallet af frisørerne at være, at hvis de får en opringning fra én fra for eksempel København bliver vedkommende afvist. Begrundelsen er, at det er for at undgå, at coronasmitten breder sig og/eller, at frisørerne prioriterer stamkunderne først.

Onlinebooking vs. Telefonbooking

Vil folk fra fastlandet øge chancen for at få en frisørtid, kan det måske svare sig at booke online. Sådan er det hos Hair By Nicka Michelle i Hasle. Hendes kunder booker primært via onlinebooking og her kan ejer Nicka Michelle blandt andet se, at hun har tre fra København, der har booket tid til klipning i april.

Men det er ikke altid, at onlinebooking garanterer en tid. Hos One Cut i Rønne har de både onlinebooking og telefonbooking, og de gør deres bedste for at rydde ud blandt turisterne.

Prioriterer stamkunder

En anden hovedårsag til at afvise folk over fra synes ifølge rundspørgeren at være, at de bornholmske frisører hellere vil prioritere bornholmere og især deres stamkunder.

Det gælder for eksempel hos Hair by Grønbech:

– Mange har kontaktet mig ovrefra. En 20 stykker faktisk. Til dem har jeg sagt nej. Kunder ovrefra vil være testet, hvis de kommer herover, så det er ikke derfor, men jeg har simpelthen ikke tid før påske. Havde jeg haft det, havde jeg sagt ja til dem, siger Camilla Grønbech.

Hos Frisør Anne Dorthe er svaret det samme.

– Der har også ringet nogle fra København, men dem har jeg sagt nej tak til. Jeg vil hellere have mine egne kunder, siger Anne Dorthe.

For alles bedste

Frisørhuset i Sandvig oplever, at turisterne især ringer og spørger, om de kan få farvet hår, lavet permanent eller lavet striber. Men det gør salonen sig slet ikke i for tiden. Det er nemlig ydelser, som tager lang tid, op til flere timer, og under coronapandemien indebærer det en risiko, som de i Frisørhuset ikke vil løbe.

– Vi har hørt om en frisør ovre, hvor hele personalet blev sendt hjem smittet med corona, efter en kunde havde været i salonen i tre timer. Det er for dumt, siger Jette Petersen fra Frisørhuset.

I Jette Persersens salon har de besluttet ikke at have kunder til at opholde sig dér længere end maksimalt 45 minutter. Det handler først og fremmest om at beskytte ansatte og kunder for smitte, men det tjener også et andet formål:

– Det her med Bornholm som testø er jo et forsøg, så det med at være påpasselige og helt at undgå nogen smitte i salonen, det gør vi også for at hjælpe de øvrige frisører på den anden side af vandet.

Frisørturister

Frisørerne fortæller, at de generelt oplever, at en del fra den anden side af vandet ringer og spørger efter en frisørtid, men de oplever heller ikke at blive bestormet.

– Jeg har rigtig mange, der ringer fra Sjælland. 3-4 om dagen, siger Berit Hjorth-Hansen fra Salon Stjernan i Sandvig.

Randi Juul Hansen fra Klippegården i Rønne fortæller, at ud af de 21, der ringende ind på telefonen i tirsdag, var der to fra København og Sjælland, der var parat til at rejse herover for at blive klippet.

– Så sagde jeg, at uanset hvad kan du som københavner slet ikke blive klippet hos mig. Der er en mening med, at vi må åbne, og at de ikke må. Vi har en pandemi, hvor man nu kan åbne nogle steder, men ikke alle.

Kunne han godt forstå det?