LANDBRUG
Der var plads til nysgerrighed og spørgsmål, da Landbrug og Fødevarer i fredags holdt foredrag på Kannikegaard i Aarkirkeby om grønne proteiner og fremtidens marked. Der var fokus på plantebaserede produkter som én af tidens markedstrends, og at forbrugerne efterspørger bæredygtige, lokalproducerede fødevarer.
Landbrug og Fødevarer har i samarbejde med landbrugets videns- og innovationscenter Seges taget initiativ til et projekt, der sætter fokus på nye, proteinrige afgrøder. De kom også til Bornholm, hvor de bornholmske landmænd kunne høre om mulighederne for at dyrke proteinrige afgrøder og om, hvad forbrugerne har af forventninger til grønne råvarer nu og i fremtiden.
Bæredygtighed og klima i fokus
Landbrugsbranchen trænger ifølge Seges til et nyt sprog, og et af de nye ord skal være bæredygtighed.
– Vi skal koge bæredygtighed sammen med landmændene og klimaet, og vi skal starte med at lykkes med nye proteinrige planter herhjemme, fortalte Jakob Lave, udviklingschef hos Seges.
Der har i de seneste ti år været stor vækst i nye plantebaserede produkter, og efterspørgslen på bæredygtige lokalproducerede varer stiger.
– Kan vi tillade os ikke at være med på den nye markedstrend? Vi, os i landbruget, skal smide skyklapperne, og forsøge os med nye proteinrige afgrøder, blandt andet havre, fortsatte han.
Jakob Lave mener, at Bornholm og de bornholmske landmænd har et stærkt brand – og derved et godt udgangspunkt for at kunne lykkes med nye produkter herhjemme.
– Der er dygtige landmænd, en stærk fødevareinnovation og en stærk turisme, sagde han.
Ikke hvile på sovepuden
Hans Hansen er landmand på Lehnsgaard, Bornholm og oliemølle A/S, og han er interesseret i at følge markedstrenden med nye afgrøder og plantebaserede produkter.
– Qua at vi er oliemølle og har nogle blandingsprodukter, er vi vant til at befinde os i de nytænkende baner, sagde Hans Hansen.
Det er specielt havre, der ifølge ham er behov for på Bornholm, og de bornholmske landmænd skal være omstillingsparate.
– Der er selvfølgelig langt fra at plante et frø til, at der sker noget, men det er godt med noget bevidsthed og inspiration for at kunne se, hvad vi skal satse på i fremtiden, sagde Hans Hansen.
Han forventer at en danne en lokal gruppe af landmænd, der sammen kan dyrke nye afgrøder og bygge en produktion op. På den måde spredes ”risikoen”, hvis der skal sås flere hektar jord med nye afgrøder.
– Vi skal samles og tænke trendsættende og måske stoppe med at hvile på den sovepude, der hedder griseproduktion, sagde Hans Hansen.
Arbejder videre
Jacob Dam Nielsen er planterådgiver hos Bornholms Landbrug og Fødevarer, og han mener, at arrangementet har givet gode outputs med hjem.
– Vi ved mere om, hvad der rører sig ude blandt forbrugerne, og der burde være mulighed for at kunne udvikle noget spændende herhjemme, sagde han efter mødet.
Ideen om at bygge fremtidens marked på Bornholm med nye afgrøder og nye produkter er i opstartsfasen. Jacob Dam Nielsen beretter, at lokalproducerede produkter udleder mindre CO2, da der ikke skal importeres ligeså mange produkter fra udlandet.
– Bornholmerne plejer at bakke op om lokalproducerede varer, så det er vores arbejde at formidle det til dem. Vi skal gå sammen og løfte barren, og der arbejdes meget seriøst videre med dette.