Første havvindmølle på Kriegers Flak er installeret

Første havvindmølle på Kriegers Flak er installeret
Fra onsdagens installation af den første havvindmølle på Kriegers Flak. Foto: Vattenfall
| 27. JAN 2021 • 17:01
Jakob Marschner
Journalist

27. JAN 2021 • 17:01

Den første havvindmølle på Kriegers Flak i Østersøen er nu installeret og klar til at levere fossilfri elektricitet til danske husstande og erhvervsliv. Kriegers Flak bliver Danmarks største havmøllepark og vil øge den danske vindproduktion med cirka 16 procent – svarende til det årlige elforbrug i cirka 600.000 danske husstande. 

Onsdag blev tårn, møllehus og vinger samlet til den første mølle i havmølleparken. En proces som normalt tager små 14 timer. 

– Vi er stolte over, at den første af mange møller nu står klar til at producere elektricitet på Kriegers Flak. Vi forventer, at danskerne og dansk industri allerede en af de kommende dage vil modtage den første fossilfri elektricitet fra havvindmøllen. Det er en vigtig milepæl i projektet, det sker til tiden, og det er fantastisk at se havmølleparken tage form, siger Jacob Nørgaard Andersen, landechef i Vattenfall Danmark, i en pressemeddelelse. 

Vindmøllen er kommet op, efter at Kriegers Flak i sidste uge fik den officielle tilladelse fra Energistyrelsen til at producere elektricitet. Trods corona-restriktioner bliver Kriegers Flak-parken stort set opført efter planen, og vil være fuldt driftsklar senest ved udgangen af 2021. 

– Danmark har allerede en imponerende vindproduktion. Alligevel yder Kriegers Flak et væsentligt ekstrabidrag, og den er et vigtigt skridt mod en fossilfri fremtid for både Danmark og Vattenfall, siger Jacob Nørgaard Andersen. 

Delene til de enkelte møller samles på Rønne Havn. Herefter bliver de sendt til byggepladsen på havet i sæt af fire. De i alt 72 møller er produceret af Siemens Gamesa og vil blive sat i drift løbende, efterhånden som de bliver installeret. 

Vattenfall opfører ud over Kriegers Flak to havmølleparker i Danmark: Vesterhav Syd og Nord ud for den jyske vestkyst.