FOA Bornholm: Et skridt i den rigtige retning

FOA Bornholm: Et skridt i den rigtige retning
Som sektormand for social- og sundhedsområdet i FOA Bornholm ser Dorthe Pedersen aftalen om det kommunale budget som et skridt i den rigtige retning. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 29. AUG 2020 • 14:13
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
29. AUG 2020 • 14:13
BUDGET

Bedre arbejdsmiljø, fastholdelse af medarbejdere og midler til rekruttering i ældreplejen var nogle af nøgleordene, da en enig kommunalbestyrelse fredag præsenterede et forlig om det kommunale budget for 2021. Det lyder godt, synes man i FOA Bornholm, der er fagforening for de fleste medarbejdere i den kommunale plejesektor.

– Jeg er der, hvor jeg tænker, at det er et skridt i den rigtige retning. Efter rigtig mange år hvor der har været besparelser på ældreområdet, så er jeg bestemt glad for, at der er en meget stor enighed om prioriteringen af området, siger Dorthe Pedersen, som er formand for social- og sundhedssektoren i FOA Bornholm.

Set fra FOA Bornholms side handler det både om af rekruttere nye medarbejdere og om at fastholde nuværende medarbejdere, og der synes Dorthe Pedersen, at der er gode takter i budgetaftalen.

– Der har været rigtig meget fokus på rekruttering og på at fastholde medarbejdere, også fordi der kommer til at mangle medarbejdere i ældreplejen inden for de næste mange år. Jeg tror, det er derfor, man har valgt at have fokus på elever og på vejledning, men også på at fastholde de nuværende medarbejdere så længe som overhovedet muligt. For at fastholde bliver vi nødt til at ændre på vilkårene, både for at man kan arbejde længere og blive i faget, siger hun.

Føler I, at der er blevet lyttet til de bekymringer, I og jeres medlemmer er kommet med?

– Det er i hvert fald et skridt i den rigtige retning.

Prestigen kommer

Med budgetaftalen forlænger kommunalbestyrelsen en ordning, hvor det er muligt at modtage voksenelevløn i stedet for SU, hvis man som voksen lader sig omskole til social- og sundhedsassistent. Med den ordning ønsker kommunen at gøre det muligt for voksne at skifte spor, uden at det går for hårdt ud over privatøkonomien.

– Jeg er glad for, at de har valgt det, men jeg er lidt ked af, at de ikke har taget social- og sundhedshjælperne med. Jeg ville gerne have, at de havde haft begge uddannelser med, men social- og sundhedsassistenterne er også fint, for det er dem, der mangler rigtig mange af nu og her, siger Dorthe Pedersen.

Blandt nogle politikere og ældreorganisationer har der været talt om behovet for at tale plejefaget op, så det bliver et fag med prestige. Der er man ikke helt endnu, lyder vurderingen fra FOA Bornholms sektorformand.

– Jeg tænker ikke, at det er lige nu, men jeg tænker, at på længere sigt er det en god investering, at man får tiden til at kunne yde kerneopgaven, det vil sige at være ude hos brugerne. Det er det, man lærer på uddannelsen, og når det først bliver rigtig implementeret, så er jeg ikke i tvivl om, at prestigen også vil komme tilbage, siger Dorthe Pedersen.