Flertal forkaster fuldt landevejsprincip

Flertal forkaster fuldt landevejsprincip
Det såkaldte landevejsprincip har endnu en gang været til debat i Folketinget, og endnu en gang har et flertal vendt tommelfingeren nedad til, at det skal koste det samme at bevæge sig over vand som over land. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 2. JUN 2021 • 12:02
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
2. JUN 2021 • 12:02

POLITIK

Skal det koste det samme at bevæge sig på vand som på land? Det spørgsmål har Folketingets partier drøftet i flere år, og indtil videre har svaret været nej. Aktuelt splitter det såkaldte landevejsprincip stort set partierne efter tilhørsforhold, forstået på den måde at Socialdemokratiet og dets støttepartier siger nej til at indføre det, mens det meste af den borgerlige opposition siger ja.

Det viste en afstemning i Folketingssalen tirsdag.

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) har været med til at stille et beslutningsforslag om implementering af et fuldt landevejsprincip. Inden afstemningen havde forslaget været til behandling i Udvalget for Landdistrikter og Øer, der efterfølgende afgav en betænkning med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerliges argumenter for at støtte forslaget.

Forbedringer for erhvervslivet

Partierne mener, at en fuld implementering af landevejsprincippet er en væsentlig forudsætning for, at også øsamfund kan få andel i den vækst, der præger bysamfund, blandt andet fordi tilgængelighed er en forudsætning for øget bosætning på de ikkebrofaste øer, og der spiller pris en afgørende rolle, mener partierne. For man investerer hverken i arbejdspladser eller i mulighederne for bosætning, hvis der ikke er en reel mulighed for at kunne komme til og fra en ø.

"V, DF, KF og NB ser kun fordele ved at bakke op om forslaget, der som overordnet sigte har vækst, udvikling og øget bosætning som mål. Partierne finder, at al nødvendig viden for at tage stilling er tilgængelig", står der i betænkningen fra Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Andre støtteordninger med takstnedsættelser har ifølge Danske Rederier haft en positiv effekt på erhvervsliv, arbejdspladser og turisme, fremgår det af betænkningen.

"Læsø har modtaget 2,6 millioner kroner i støtte, som har genereret 9,2 millioner kroner i ny nettoomsætning på øen. På Læsø, Samsø og Ærø pegede evalueringen ifølge Danske Rederier på, at takstnedsættelserne har budt på forbedringer for erhvervslivet på øerne. For eksempel beretter Samsø Kommune, at godsstøtteordningen har været en markant medvirkende faktor til, at der er bevaret cirka 100 helårsarbejdspladser på Samsø i landbruget og inden for produktion, forarbejdning og pakning af frugt og grønt", står der i betænkningen.

Bedste lokale løsning

Samsø har i nogle måneder oplevet op mod 30 procent flere turister, og på Fanø har det været muligt at tiltrække store idrætsarrangementer med helt op til 1.200 deltagere. Fanø og Ærø har oplevet en fremgang i bosætningen, mens det er lykkedes at stoppe faldet i befolkningstallet på Samsø. Udviklingen på Bornholm viser samme billede med vækst og beskæftigelse, fremgang og øget bosætning, fremgår det.

"De danske øer er forskellige, og der er mange individuelle hensyn at tage ved en fuld implementering af landevejsprincippet. Det er derfor V's, DF's, KF's og NB's forventning, at man tager højde for de lokale forhold og giver den enkelte ø mulighed for at være med til at finde den bedste lokale løsning, ligesom det er en forventning, at Sammenslutningen af Danske Småøer inddrages i arbejdet", skriver udvalget i sin betænkning.

Ved afstemningen i Folketingssalen var der ingen debat om beslutningsforslaget.

 


Fakta om forslaget

Beslutningsforslag B 210 Forslag til folketingsbeslutning om implementering af et fuldt landevejsprincip

• blev stillet af venstrefolkene Peter Juel-Jensen, Erling Bonnesen, Thomas Danielsen, Kristian Jensen, Anni Matthiesen, Maja Torp og Anne Honoré Østergaard.

• blev nedstemt med 52 stemmer imod og 44 stemmer for.

– imod stemte Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance.

– for stemte Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Kristendemokraterne og tre medlemmer uden for folketingsgrupperne.

– 83 medlemmer var fraværende.

 


Betænkning

En rapport, som Folketingets udvalg afgiver, når de har arbejdet med et lov- eller beslutningsforslag. Betænkningen fortæller blandt andet, hvad udvalgsmedlemmerne mener om forslaget, og hvad de anbefaler deres folketingsgrupper at stemme.

Kilde: Folketinget