Partierne mener, at en fuld implementering af landevejsprincippet er en væsentlig forudsætning for, at også øsamfund kan få andel i den vækst, der præger bysamfund, blandt andet fordi tilgængelighed er en forudsætning for øget bosætning på de ikkebrofaste øer, og der spiller pris en afgørende rolle, mener partierne. For man investerer hverken i arbejdspladser eller i mulighederne for bosætning, hvis der ikke er en reel mulighed for at kunne komme til og fra en ø.
"V, DF, KF og NB ser kun fordele ved at bakke op om forslaget, der som overordnet sigte har vækst, udvikling og øget bosætning som mål. Partierne finder, at al nødvendig viden for at tage stilling er tilgængelig", står der i betænkningen fra Udvalget for Landdistrikter og Øer.
Andre støtteordninger med takstnedsættelser har ifølge Danske Rederier haft en positiv effekt på erhvervsliv, arbejdspladser og turisme, fremgår det af betænkningen.
"Læsø har modtaget 2,6 millioner kroner i støtte, som har genereret 9,2 millioner kroner i ny nettoomsætning på øen. På Læsø, Samsø og Ærø pegede evalueringen ifølge Danske Rederier på, at takstnedsættelserne har budt på forbedringer for erhvervslivet på øerne. For eksempel beretter Samsø Kommune, at godsstøtteordningen har været en markant medvirkende faktor til, at der er bevaret cirka 100 helårsarbejdspladser på Samsø i landbruget og inden for produktion, forarbejdning og pakning af frugt og grønt", står der i betænkningen.
Bedste lokale løsning