Fra starten af det nye år vil fire unge mellem 13 og 17 år kunne få et fritidsjob på to af Bornholms plejecentre. Hvis det lykkes at finde fire unge, vil de få til opgave at bidrage med såkaldt ”bedsteforældresamvær”.
De fire unge fritidsjobbere vil for eksempel kunne gå ture med eller læse højt for en eller flere beboere. Andre opgaver kan bestå i at hjælpe omkring måltider, at spille spil og lægge puslespil, at rydde op sammen med de ældre – og at hjælpe de ældre med nyere opfindelser som iPad, Skype og sms’er.
Fra regionskommunens side er målet at gøre flere unge interesserede i at tage en sosu-uddannelse – og samtidig få flere ældre til at trives bedre.
Bornholm mangler allerede sosuer, og manglen ser kun ud til at blive større i de kommende år. Derfor er det også planen at lade de fire ungarbejdere i ældreplejen fungere som ambassadører for området over for deres kammerater.
De fire vil efter planen hver skulle arbejde fire timer om ugen. Projektet skal til en start køre i hele 2020. Bliver det en succes, vil kommunen arbejde for at gøre ordningen permanent.
Undervejs vil de unge muligvis også kunne få et sommerferiejob på det plejecenter, som han eller hun er tilknyttet. Planen er desuden at give de unge et kursus, så de kan blive ansat som vikarer, efter at de er fyldt 18 år og derfor ikke længere kan fungere som ungarbejdere.
FOA Bornholm har været med i det første stykke arbejde. Det er sket for at sikre, at faggrænser bliver overholdt, og at vilkårene og reglerne for arbejdstiden er rimelige.
Socialudvalget godkendte mandag, at pilotprojektet med de unge fritidsjobbere kan blive skudt i gang fra starten af det nye år.