Færre er på kontanthjælp

Færre er på kontanthjælp
Det er her, man skal møde op, hvis der ikke er plads på arbejdsmarkedet. (Arkivfoto A. Rieck)
Tirsdag 10. september 2024 • 19:00
Tirsdag 10. september 2024 • 19:00

Der er fremgang for alle undergrupper, som står udenfor arbejdsmarkedet.

516 midtvejs i 2022 er blevet til 406 midtvejs i 2024. Sådan er de dugfriske tal fra Danmarks Statistik, når det kommer til bornholmere, der står udenfor arbejdsmarkedet og modtager kontanthjælpsydelser.

Det er positivt, fastslår arbejdsmarkedsøkonom Jesper Grunnet-Lauridsen fra 3F og kommer med et bud på, hvorfor antallet af personer på kontanthjælpsydelser falder på Bornholm.

– Overordnet set har der været et rigtigt stort pres på arbejdsmarkedet. Det betyder, at der også bliver skabt job til dem, der i udgangspunktet ikke har haft så let ved at finde et, siger han.

Færre jobparate

Kontanthjælpsydelser dækker over mange ting – blandt andet personer der er på kontanthjælp, får uddannelseshjælp, integrationsydelse eller revalideringsydelse. Det er i de fire kategorier, hvor der er folk fra Bornholm, som modtager økonomisk hjælp.

3F har kigget lidt dybere i tallene for Tidende og kan se, at antallet af jobparate er faldet fra 113 til 69 i perioden. Det er personer, der lige nu burde være i stand til at tage et arbejde, men som ikke kan finde noget passende at beskæftige sig med. Det er ganske godt, hvis det vel at mærke betyder, at de 42 personer, der er forsvundet fra gruppen i løbet af de seneste to år, rent faktisk har fået et arbejde. Og det kunne godt se ud til at være tilfældet. I hvert fald er andelen af personer, der modtager ren kontanthjælp, faldet fra 168 til 127 i perioden.

De unge er den største udfordring

Den største nedgang i antallet af personer, der ikke længere modtager kontanthjælpsydelser, er sket i kategorien af udlændinge. Her er tallet for modtagere af kontanthjælp og integrationsydelse faldet fra 143 til 82, hvilket Jesper Grunnet-Lauridsen har en klar formodning om årsagen til.

– Der er en gruppe af ukrainske flygtninge, som nu er kommet ud på det danske arbejdsmarked, siger han.

Til gengæld går det ikke helt så hurtigt i den rigtige retning, når man kigger på gruppen af personer, der modtager uddannelseshjælp, som er en mulighed for unge under 30 år. Tallet falder godt nok fra 189 til 176 i perioden, men faldet burde være større, når man kigger på den samlede nedgang i antallet af personer på kontanthjælpsydelser, forklarer Jesper Grunnet-Lauridsen.

– Desværre er der en gruppe af unge, der står uden uddannelse og beskæftigelse. Det er vigtigt, at vi får dem ud på arbejdsmarkedet, for de har et rigtigt lang liv foran sig, siger han.

Antallet af personer på revalideringsydelse er steget fra 15 til 22. Samlet set kan Bornholm notere sig at være den 18. bedste kommune i Danmark til at have fået folk væk fra kontanthjælpsydelser i løbet af de seneste to år med en samlet reduktion på 21,3 procent.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT