Et anderledes folkemøde giver blandede reaktioner fra erhvervslivet

Et anderledes folkemøde giver blandede reaktioner fra erhvervslivet
Uanset hvor mange turister, der kommer over sommeren, vil det ikke kunne måle sig med den omsætning, der er ved et normalt Folkemøde, mener ejer Stina Elleby og ekspidient Anni Olsen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. MAJ 2021 • 09:40
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
17. MAJ 2021 • 09:40

FOLKEMØDET

Det står nu helt klart, at Folkemødet 2021 bliver en realitet, men i en noget anderledes udgave. Grundet regeringens corona-retningslinjer bliver der plads til langt færre besøgende end normalt.

Ifølge nuværende plan vil der være plads til 2.000 mennesker om morgenen, til middag og om aftenen, hvilket svarer til 6.000 besøgende om dagen. Hvis man sammenligner med de omkring 35.000 dagligt besøgende de foregående år, er det en stor nedjustering.

En justering, som også vil kunne mærkes blandt de lokale erhvervsdrivende i Allinge. Eller vil de? For hvilken betydning regner de egentlig med, at den store demokratifestival, der i år bliver knap så stor, får for deres sommeromsætning? Bornholms Tidende har taget en runde og spurgt sig omkring.


Det er ikke kun i Folkemøde-dagene, der er fyldt godt op på Danhostel Sandvig. – Der er lidt ledigt i starten og i slutningen, men ellers har vi stort set booket op henover sommeren, siger ejer Line Kronow. Foto: Berit Hvassum 

"Nu aflyser de"

Danhostel Sandvig er et af de travle overnatningssteder, der har mange reservationer i kalenderen flere måneder forud. Nogle som hvert år optager mange værelser, er Socialdemokratiet fra København. Det var derfor med bange anelser, at Line Kronow fornyligt modtog et opkald fra dem.

– Jeg tænkte med det samme: "Nå, det var det. Nu aflyser de." Men de skulle bare høre, om det stadig var sikkert, at de havde deres bookinger, fortæller Line Kronow.

Med de mange fastholdte bookinger er man hos Danhostel Sandvig altså positivt indstillet overfor et mindre folkemøde.

– Jeg er faktisk bare glad for, at der bliver et folkemøde i år. Det vigtigste for os er, om de gæster, der har booket, stadig kommer. Og det gør de jo så, siger ejer Line Kronow.

– At det så bliver et anderledes folkemøde, kan vi ikke gøre noget ved. Jeg tror også, at flere gæster har valgt at komme med den tanke, at de måske ikke oplever helt så meget folkemøde, men derimod kan opleve lidt mere af bornholm.

Udover et enkelt ledigt værelse kan Danhostel Sandvig melde fuldt booket fra den 17.-19. juni. Rent forretningsmæssigt kommer et anderledes Folkemøde altså ikke til at have en betydning for overnatningsstedet i Sandvig.

– Det er vi rigtig glade for, nu vi blev snydt sidste år, siger Line Kronow.


Karin Nybo fortæller, at der i ikke vil være ølvogn, madvogn og scene foran Restaurant Det Gamle Posthus. Foto: Berit Hvassum 


Øl- og madvogn droppet

En lignende reaktion kommer fra ejeren af Restaurant Det Gamle Posthus, Karina Nybo. Også her er kalenderen booket op med bordbestillinger alle dage, hvor Folkemødet løber af stablen.

– Normalt er vi fuldt booket op af fagforeningerne, men de har meldt fra i år. Til gengæld er vi allerede booket op af andre, som kommer i mindre grupper, fortæller Karina Nybo.

Ifølge hende er de mange bookinger en kombination af besøgende til Folkemødet og turister.

– Sidste sommer oplevede vi også at have vildt travlt på grund af alle turisterne. Men der var mange, som ikke bestilte bord på forhånd. I år har folk dog lært, at de skal booke i god tid, hvis de vil sikre sig et bord, siger hun og uddyber, at de nok i år igen skal få travlt hele sommeren.

Trods travlhed har Karina Nybo alligevel valgt at skære ned på nogle ting på grund af det skærpede Folkemøde.

Restauranten vælger nemlig i år at droppe ølvogn, madvogn og scene foran reaturanten på torvet.

– Det har sine udgifter at gøre torvet klar, så der sparer vi egentlig nogle penge. Men hvis det viser sig, at der bliver så travlt, at vi ikke kan følge med, ja så smækker vi det op og hiver mere personale ind, siger den omstillingsparate ejer og konstaterer til sidst:

– Selvom det ikke får den store betydning for os med et mindre Folkemøde, er jeg utrolig glad for, at det bliver afholdt. Det er vigtigt for, at vi kommer på landkortet og får opmærksomhed.

Færre impulskøb

I tøjbutikken Playmaker har man dog langt lavere forvetninger til omsætningen i dagene, hvor Folkemødet står på.

– Vi havde ikke turde håbe på, at der overhovedet blev Folkemøde, så vi er egentlig bare glade for, at det bliver. Men vi regner bestemt ikke med samme omsætning, som vi plejer at have, siger ejer Stina Elleby.

– Det er helt logisk, at når der kommer færre mennesker på Folkemøde, kommer der også færre mennesker forbi butikken.

I modsætning til Det Gamle Posthus, tror hun ikke, at de mange turister kan opveje salget i tøjbutikken.

– Ved det normale Folkemøde er der vanvittigt mange mennesker, hvor mange kommer i butikken på grund af impulsive køb. Så mangler de lige en trøje, eller har spildt på skjorten og skal have en ny. Det gør turisterne ikke på samme måde. De daser mere rundt, forklarer Stina Elleby.


Schweizerkonditoriet. Foto: Berit Hvassum

Oppe ad Kirkegade ærgrer Schweizerkonditoriet sig også over, at man for andet år træk skal forholde sig til nogle anderledes dage i juni. Her har man dog endnu ikke taget stilling til, hvad det vil betyde for forretningen.

– Det er svært at spå om allerede nu. Vi må vente og se på den anden side, siger medarbejder Pia Olsen. 

FÅ ABONNEMENT