Energinet giver opdatering på afgørende beslutning

NYHED | ABONNENT | 12. MAR 2023 • 11:00
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. MAR 2023 • 11:00

Hvis en fremtidig priszone for Energiø Bornholm også skal dække selve elforbruget inde på land, vil det kræve, at elnettet på Bornholm bliver koblet til energiøens højspændingsanlæg, der skal opføres i Sose.

Som opfølgning på en artikel om sammenkoblingen af de to elnet (bragt 18. februar) har Tidende forsøgt at få mere detaljerede oplysninger fra Energinet om, hvad status er på arbejdet, som vil blive afgørende for Bornholms fremtidige elinfrastruktur, og som samtidig vil påvirke andre energiprojekter og -selskaber.

Energinet er vendt tilbage med et skriftlig svar på avisens spørgsmål – dog uden virkelig at gå i detaljer.

Hvilken teknisk løsning arbejder Energinet på i dag? Og hvilke usikkerheder er fortsat aktuelle? Vil der f.eks. blive benyttet AC-DC-konvertering for strømmen, der skal tilgå Bornholm?

”Vi arbejder med forskellige tekniske muligheder, men det vurderes for nuværende at være teknisk muligt at tilslutte det bornholmske net til den 400 kV-station, der bliver opført – altså uden konvertering. Udfordringen består i, at vi skal sikre en drift, hvor udfald og fejl på energiøen ikke slår over i det bornholmske elnet og skaber problemer her. Vi arbejder med et alternativ med AC/DC-konvertering, men det er en relativt dyr løsning.”

Konvertering af strømmen fra vekselstrøm (AC) til jævnstrøm (DC) og retur til vekselstrøm, som bruges i alle underliggende elnet, har været nævnt som en mulig teknisk løsning, men Energinet stræber altså efter at undgå dette. I stedet for skal tilkoblingen ske i den del af landanlægget, hvor strømmen fra vindmøllerne bliver transformeret op til 400 kV (altså det højspændingsniveau, som skal anvendes i kablerne til Tyskland og Sjælland).

Det er værd at bemærke, at det er risikoen for, at fejl forplanter sig til det bornholmske elnet, som Energinet lægger vægt på i beskrivelsen af udfordringerne. Netop en forbedring af forsyningssikkerheden har været hovedargumentet for, at borgmestrene Thomas Thors (S) og Jacob Trøst (K) har haft en sammenkobling stående højt på ønskesedlen, men hvis den nye form for tilslutning skaber forøget usikkerhed om stabil adgang til strøm i stikkontakterne for bornholmerne, vil glansen gå af idéen.

Tidende har også spurgt ind til økonomien, da Energinets ekstraudgifter i sidste ende kan blive afgørende, når det skal besluttes, om en tilkobling til Bornholms elnet skal være en del af udbudskravene.

Hvad anslås ekstraudgifterne til en sammenkobling, isoleret set, at blive? I januar 2022 oplyste Energinet, at den dyreste tekniske løsning vurderes at koste 230 millioner kroner ekstra i anlægsomkostninger.

”Helt generelt kan man sige at de ting du spørger til, er det, vi er i gang med at afklare i business casen. Energinet arbejder på at lave en business case, som kommer til at beskrive de tekniske løsninger, tilslutningspunkter, forsyningssikkerhed og økonomi blandt mange andre ting,” svarer Energinet.

Tidende har desuden bedt om at få oplyst, hvad Energinets foretrukne tekniske løsning vil betyde for de værker og forbindelser, der i dag sikrer en stabil elforsyning på Bornholm, men her henviser Energinet til den kommende business case.

Tidende: ”Hvilke implikationer får en sammenkobling med den foretrukne tekniske løsning for:

a) søkablet til Sverige (fremtidig anvendelse, nye investeringer, etc.)

b) kraftværket på Rønne Havn

c) elnettet på Bornholm (Trefor El-Net Øst)

d) andre fremtidige solcelleanlæg og vindmølleparker på Bornholm. Indebærer en tilkobling også, at strøm produceret på/ved Bornholm kan flyde den modsatte vej (til omformerstationen og videre til Sjælland/Tyskland i DC-kablerne)?”

Energinet: ”På nuværende tidspunkt arbejder Energinet med at undersøge forskellige tilslutningspunkter og scenarier, og det er derfor ikke muligt at give opdatererede anlægsestimater. Disse alternativer evalueres baseret på en lang række kriterier, der for eksempel indeholder konsekvensen på elnettet i samarbejde med Trefor Øst, forsyningssikkerhed (påvirker Rønne-værket og søkablet) og mulighed for tilslutning af VE-anlæg (VE betyder vedvarende energi, red.) på Bornholm. Arbejdet på business casen forventes afsluttet i 2024”, skriver Energinet i mailen.

Energinet har tidligere oplyst, at spørgsmålet om en tilkobling skal afklares, inden byggeriet af højspændingsanlægget udbydes. Om sammenkoblingen kan lade sig gøre, vil i sidste ende også afhænge af, om leverandørerne af komponenter til landanlægget vurderer, at den tekniske løsning er realistisk, og den dialog med potentielle leverandører er i gang.