Endnu en by slutter sig til koret: 'Kommunen er en hæmsko'

Endnu en by slutter sig til koret: 'Kommunen er en hæmsko'
I Foreningen Sandvig fortæller de, at der er radiotavshed, når de henvender sig til kommunen angående projekter i byen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
LOKALSAMFUND | SANDVIG | ABONNENT | 24. SEP 2021 • 11:30
LOKALSAMFUND | SANDVIG | ABONNENT
24. SEP 2021 • 11:30

Ingen lyd, intet svar. Ingenting. Det står mange borgerforeninger og deres frivillige tilbage med, når de henvender sig til Bornholms Regionskommune angående lokale projekter. Det samme mærker man nu også i Sandvig.


Det er efterhånden lyden af en gammel pladeafspiller, der er gået i stykker og gentager sig selv. Endnu en borgerforening på Bornholm fortæller, at de har voldsomt svært ved at komme i kontakt med Bornholms Regionskommune. I Foreningen Sandvig fortæller de, at der er radiotavshed, når de henvender sig til kommunen angående projekter i byen. Det samme sagde Tejn Borgerforening for nylig ved generalforsamlingen. Også Bornholmske Borgerforeningers Samvirke (BBS) meddelte, at det er den samme klagesang, de hører fra næsten alle borgerforeninger på øen.

Foreningerne og de frivillige tovholdere på diverse lokale projekter ringer til kommunen, mailer til kommunen og på anden hvis forsøger at komme igennem. Men det har vist sig at være noget nær umuligt at få et svar, og dermed udsættes en masse projekter. I Tejn kunne de fortælle om, at de havde to shelters stående klar til at blive sat op. Men de står der endnu på andet år, fordi kommunen ikke er vendt tilbage.

Isoleret set er det ingen katastrofe, at to shelters står og samler støv, men perspektivet er større end som så. I Sandvig er konsekvensen af den træge kommunikation, at de frivillige trækker sig. Det fortæller Kjeld Hammer, der er i bestyrelsen i Sandvigs borgerforening, der hedder Foreningen Sandvig.

– En af vores udfordringer er, at der er folk, der arbejder hårdt for byen, som til sidst kører trætte i det. Det skyldes i næsten 100 procent af tilfældene, at kommunen er en hæmsko i vores samarbejde, siger Kjeld Hammer.

Det samme sagde Jørgen Hammer, der er formand for BBS, sidst Tidende talte med ham om borgerforeningernes oplevelse med kommunen.

– Lysten til at kaste sig ind i projekter visner med en lang sagsbehandling. Sagsbehandlingen er den begrænsende faktor i en tid, hvor alt tyder på, at Bornholm er inde i en spændende tid og udvikling, sagde Jørgen Hammer.

Større end som så

Kjeld Hammer genkender, hvad der efterhånden må siges at være en kedelig tendens, som de forskellige borgerforeninger oplever. Det er også et problem, som man senest tog op i Frivilligt Forum Bornholm, hvor næstformand Esben Ørberg drog til et dialogmøde med kommunen for at præsentere problemstillingen. Esben Ørberg kaldte det for dårlig og utilstedelig forvaltningsskik.

Til mødet sad også borgmester, Thomas Thors, der kunne konstatere, at der var et problem, og han forklarede til Bornholms Tidende, at det ville de drøfte internt i kommunen.

– Når man kontakter kommunen, så skal man selvfølgelig har et svar, sagde Thomas Thors.

Men i Sandvig og hos Kjeld Hammer har det langt fra været en selvfølge at få et svar fra kommunen, når man henvender sig. Og det trækker tænder ud hos de frivillige.

– Vi må sige, at det er en kamp at få et svar, og i det hele taget komme igennem til dem. Vi hører kun fra dem, når det er i deres interesse. Men når det er den anden vej, og vi har behov for at vide noget, så er det nærmest umuligt at få noget at vide. Det er frustrerende, at man som frivillig bliver drænet i energi, og det er kommunen, der dræner mestendels af energien, siger Kjeld Hammer.

Det betyder måske også, at flere og flere går udenom kommunen, når de går i gang med projekter, hvor de bygger. I hvert fald kan Kjeld Hammer konstatere, at flere og flere ting i Sandvig foregår uden tilladelse og indblanding fra kommunen.

– Folk køber op i byen og bygger om til noget, der kræver tilladelser. Det virker på flere af os, som om kommunen ikke håndhæver de regler, der findes. Vi ved også, at der er projekter, der er sat på pause på grund af kommunen. Men det var ikke sket, hvis ikke der havde været nogen vagthund, der havde råbt op – enten medier eller opmærksomme borgere. Vi risikerer, at der pludselig står ting bygget, der ikke er tilladelse til, siger Kjeld Hammer.