Endelig fungerer mobilnettet over hele Christiansø

Endelig fungerer mobilnettet over hele Christiansø
Der er påmonteret nye sendemaster og kommer også snart nye paraboler her på Store Tårn. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 30. MAJ 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
30. MAJ 2023 • 15:30

Mobilnettet er blevet opgraderet på Christiansø, oplyser administrator Søren Thiim Andersen. Også internethastigheden får kæmpe løft.

Christiansø har netop i samarbejde med TDC fået en helt ny mobilløsning, som gør en kæmpe forskel for muligheden for at tale i mobil.

Netværket er gået fra 3G-netværk og til 4G og 5G, oplyser administrator Søren Thiim Andersen og siger videre:

– Det er helt vildt, at vi på den måde er blevet opgraderet, og det betyder, at vi har fuld dækning på vores mobiler. Vi er netop gået efter en løsning, hvor hele øen blev dækket ind med mobiltelefoni. Hidtil har vi haft sorte pletter i dækningskortet, så hvis man opholdt sig på den østlige del af øen kunne man overhovedet ikke komme i kontakt med hverken det ene eller andet. Og det kan jo godt have en betydning i forhold til beredskab og den slags.

Christiansø har gennem adskillige år ventet på at få en opgradering, men nu er den så fundet sted i samarbejde med TDC, som ejer anlægget på øen.

– Anledningen til, at det er sket nu, er, at man på tværs af hele landet her i maj har lukket 3G-signalet. Og vi var faktisk et af de få steder i landet, som ikke var blevet opgraderet fra 3G, siger Søren Thiim Andersen.

Bedre internet

Han fortæller, at der i forbindelse med opgraderingen er blevet påmonteret nye antenner på Store Tårn.

– Tidligere lå antennen faktisk indlejret i flagstangen på Store Tårn, siger han.

– Men nu har vi så fået påmonteret tre nye antenner på tårnet. Den nye teknologi tillader ikke, at man komprimerer dem så meget, at de kan bygges ind i flagstangen.

Så nu kan I snakke i mobil uanset hvor på øen, I befinder jer?

– Ja, præcis. Og snart får vi også opgraderet vores link til og fra øen, hvilket betyder, at hastigheden på vores internetforbindelse øges med 10-15 gange i forhold til i dag. Det vil ske om ganske kort tid, siger administratoren.

Der er påmonteret to store paraboler – en indgående og en udgående – på Store Tårn, som linker ind til en stor mast på Bornholm.

– De vil blive skiftet ud, så vi får en større båndbredde, siger han.