Efter tre udkald: Brandvæsnet kommer med opfordring

Efter tre udkald: Brandvæsnet kommer med opfordring
– Brandvæsnet opfordrer til, at man rengør sin røgalarm, siger indsatsleder Per Zarzycki. Arkivfoto: William Sonne Kaalø
NYHED | 9. MAR 2025 • 19:00
NYHED
9. MAR 2025 • 19:00

Tre udkald på en uge til røgalarmer, der utilsigtet er blevet aktiveret, får nu Bornholms Brandvæsen til at komme med en opfordring til borgerne.


Klokken 14.41 søndag eftermiddag skete det for tredje gang på en uge: Bornholms Brandvæsens indsatsleder bliver ringet op om en røgalarm, der står og hyler i en bolig, og rykker ud til stedet.

Heldigvis har der ikke været fare på færde nogen af gangene, men efter dagens udkald til Nexø kommer indsatsleder Per Zarzycki nu med en opfordring til borgerne.

– Brandvæsnet opfordrer til, at man rengør sin røgalarm, lyder det overordnede budskab fra indsatslederen søndag eftermiddag.

Humlen er nemlig, at røgalarmer, hvis de får støv i sig eller overskrider den angivne levetid, kan gå i gang af sig selv. Og det har tre gange i den seneste uge fået borgere til at ringe efter brandvæsnets indsatsleder.


– Det er fint nok, de ringer, men det er spild af ressourcer, siger Per Zarzycki.

– Man må ikke afholde sig fra at ringe til os - overhovedet ikke. Men det er for at mindske risikoen for, at vi skal ud at kigge på en røgalarm, som ikke bliver vedligeholdt, tilføjer han.

Brandvæsnets opfordring

Et udkald til en røgalarm, der er gået i gang ved en fejl, sætter nemlig meget i gang. Beboeren, hvis bolig Per Zarzycki søndag rykkede ud til, er for eksempel ude at rejse.

– Vi prøvede at finde telefonnummeret rundt omkring for til sidst at få fat i hende. Så skulle vi have fat i noget familie, som muligvis kunne hjælpe os med at komme ind. Reelt set bliver der brugt lang tid på det. Det skal ikke forstås på den måde, at vi ikke vil hjælpe - men ligesom med ABA-anlæggene (de automatiske brandalarmeringsanlæg, red.) medfører det en udgift, når vi skal ud, siger indsatslderen og tilføjer:


– I dag var vi heldige at få fat i en ejer. Andre gange, hvor vi ikke selv kan se noget, så bliver vi nødt til at gå ind - hvad enten det er med hjælp fra politiet, låsesmed eller at vi tager en rude på forsikringens regning.

Opfordringen fra Per Zarzycki og Bornholms Brandvæsen er derfor klar:

– Røgalarmen skal ikke være over ti år gammel. Det er punkt nummer ét. Det andet er, at man tester dem jævnligt og rengør dem - tager dem ned og tørrer dem over med en klud, fjerner spindelvæv og puster let i dem. Så holder de længere - selvfølgelig ikke længere end ti år - og man nedsætter risikoen for fejlalarmer.

Man kan læse mere om vedligehold af røgalarmer på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.


Sådan tester du din røgalarm

Test dine røgalarmer mindst én gang om året. Det er også en god idé at teste dine røgalarmer, når du har været væk fra hjemmet i en længere periode. Batterierne kan være brugt op, uden at du har hørt advarselslyden, der indikerer, at der snart ikke er mere strøm på batterierne.

Røgalarmer er forsynet med en testknap. Når du trykker på knappen, vil der komme et ”bip”, hvis der er strøm på batterierne. Et tryk på testknappen simulerer, at der kommer røg ind i røgalarmen.

Kilde: Brandsikker bolig

Rengør dine røgalarmer jævnligt og undgå fejlalarmer

Fjern støv på og omkring dine røgalarmer med en støvsuger, og rengør røgalarmerne med en blød, opvredet klud.

Kilde: Brandsikker bolig




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT