'Det er fedt at kunne gøre noget velgørende'

'Det er fedt at kunne gøre noget velgørende'
Laust Højmark er selv uddannet klatreinstruktør og friluftsvejleder og driver virksomheden Klatring Bornholm. Han har haft fem friluftsvejlederstuderende i praktik, som har afsluttet praktikforløbet med en klatredag for skoleelever og frivillige på Bornholm. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. APR 2021 • 14:07
| ABONNENT
25. APR 2021 • 14:07
Af:
Jacob Jepsen
foto

FRILUFTSLIV

Laust Højmark driver virksomheden Klatring Bornholm, hvor han særligt i sommersæsonen sender turister, skoleklasser og klatreinteresserede op af klippevæggene ved Opalsøen.

Den seneste uge har hans enmandsvirksomhed haft fem praktikanter fra friluftsvejlederuddannelsen i København.

En uddannelse Laust Højmark selv tog for år tilbage.

Som en del af deres praktikforløb har de kommende friluftsvejledere arrangeret et klatreevent, som blev udloddet som præmie i en konkurrence på facebook.

Vil gerne give noget til lokalmiljøet

Vinderne blev to 6. klasser fra Hans Rømer Skole, der skal splittes i nye 7. klasser efter sommerferien, og de frivillige bag Blå Kors, Rønne Vineyard og Børnenes Julehjælp.

Laust Højmark har set frem til at kunne give dem en klatreoplevelse i en god sags tjeneste.

– Jeg har givet praktikanterne frirum til at lave eventet, som de gerne ville, fordi det er dem, der er under uddannelse. Jeg har hjulpet til ved at stille min tid og mit udstyr til rådighed, og på den måde kan jeg hjælpe de studerende, som tager den samme uddannelse, jeg selv har taget. Samtidig er det er perfekt mulighed for mig til at give noget til lokalmiljøet på Bornholm, som jeg som turistvirksomhed ellers ikke giver. Og her er det jo så til nogle frivillige og skoleelever, som godt kunne bruge en anderledes fælles oplevelse. Det er fedt at kunne være med til at gøre noget velgørende på den måde, siger han.

Noget andet end ved skrivebordet

Laust Højmark synes også, det er helt oplagt, at de to 6. klasser, der skal deles op i nye klasser efter sommerferien, skulle vinde en klatredag sammen.

– Det kan godt blive en svær start på et nyt skoleår for dem, fordi de både har været hjemsendt i lange perioder, og nu også skal have helt nye klasser. I det felt tror jeg, at en dag som den her kan give dem noget rigtig godt. Desværre skal de være opdelt i deres egne klasser i dag på grund af corona, men de får en fælles oplevelse og et fælles minde, som de kan tage med sig ind i de nye klasser, siger han.

Ifølge Laust Højmark kan klatring også give eleverne noget, de måske ikke får i klasselokalerne.

– De får en helt anden oplevelse end ved et skrivebord i et klasselokale. Klatring kan give dem nogle succesoplevelser, de måske ellers ikke får, og nogen vil måske excellere på en måde, de ikke har prøvet før, siger han.