Det er et led i den grønne omstilling: Almeborg vil holde får

Det er et led i den grønne omstilling: Almeborg vil holde får
Michael Almeborg. Foto: Jens-Erik Larsen
| 15. JAN 2021 • 16:11
Af:
redaktionen

15. JAN 2021 • 16:11
Får kan i fremtiden komme til at holde de grønne arealer ved maskinfabrikken Ole Almeborg A/S på Svalhøjvej i Hasle.

Fårene kan blive et led i den handlingsplan, som den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras har udarbejdet til Ole Almeborg, der har fået hjælp fra projekt Bæredygtig Bundlinje Bornholm til at få udviklet en bæredygtighedsstrategi. Almeborg har valgt at have fokus på vand, energi, operationel sundhed og sikkerhed, Co2-emissioner, affald og biodiversitet.

Fårene kommer ind under sidstnævnte kategori, og har kan direktør Michael Almeborg også se en gevinst ved, at børnene fra det Hasle Børnehus skråt overfor kan komme hen og se på dyrene.

Nyt lys tjenes ind på tre år

Virksomheden har som det første taget fat på elforbruget og har udskiftet al lys på fabrikken, i produktionen, på lageret, kontoret og i kantinen til LED-belysning.

– Det bidrager dels til et bedre arbejdsmiljø med bedre belysning, men ikke mindst minimerer det forbruget af kWh og derved også forbruget af Co2. Rundt regnet ligger der en besparelse på 100.400 kWh pr. år, hvilket svarer til 23,3 tons mindre Co2 udslip pr år, siger Michael Almeborg.

Direktøren oplyser, at det nye lys vil være tjent ind i løbet af knap tre år.

– Det er ikke alt, man sætter i værk, at man kan tjene penge på. Men hvis det kan være en kombination af, at der kan være nogle forbedringer, og vi kan gøre noget for miljøet, hvor vi bliver mere co2-neutrale, så går det fint hånd i hånd. Min tilgang til det har været, at er der nogen steder, hvor det giver noget på bundlinjen, så gør vi det først, og så kan vi bruge nogle af de penge, vi sparer her, på det, som måske ikke er så givende, siger Michael Almeborg.

Det er vejen frem

– Niras-rapporten har været en øjenåbner, og de konkrete forslag gør det lettere for os som virksomhed at implementere. Der er ingen tvivl om, at bæredygtig omstilling er vejen frem – og kan blive et vigtigt konkurrenceparameter i fremtiden, mener Michael Almeborg.

Virksomheden vil som noget af det næste tage fat på at udfase fabrikkens oliefyr.

Bæredygtig Bundlinje Bornholm er et projekt, der hjælper cirka 35 små og mellemstore virksomheder med at udvikle en grøn forretningsplan. Projektet er finansieret af Bornholms Vækstforum og EU’s Regionalfond med 16 millioner kroner. Projektet er en del af Bright Green Island.