Destinationen: Restriktioner rammer grupperejser

Destinationen: Restriktioner rammer grupperejser
Selvom nyheden om grænseåbningen er et skridt i den rigtige retning, kan kravet om seks dages ophold spænde ben for dele af branchen, vurderer Pernille Kofod Lydolph, direktør for Destination Bornholm. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 31. MAJ 2020 • 14:11
Af:
marie-hofman
| ABONNENT
31. MAJ 2020 • 14:11
Fredag kom meldingen om, at Danmarks grænser vil åbne for turister fra Tyskland, Norge og Island fra d. 15. juni.

Og selvom meldingen giver anledning til begejstring, er kravet, om at udenlandske turister minimum skal booke ophold af seks dages varighed, en grund til bekymring for dele af turistbranchen, vurderer Pernille Kofod Lydolph, direktør i Destination Bornholm.

– Der er ingen tvivl om, at grænseåbningen er et stort skridt i den rigtige retning. Men kravet, der knytter sig til åbningen, presser de dele af erhvervet, hvor omsætningen især er knyttet op omkring grupperejser som typisk varer fire til fem dage, siger hun. Hvor juli og august er præget af familier eller par, der ferierer øen på egen hånd, dominerer grupperejser foråret samt eftersæsonen.

Og den del af turismeerhvervet står til at tabe megen omsætning på begge sider af højsæsonen, mener Pernille Kofod Lydolph.

– Det er for det første overnatningssteder og især hoteller, men også eksempelvis busoperatører, guider, dele af detailhandlen samt oplevelsesstederne, der vil blive ramt. Det er i et vist omfang de samme virksomheder, som er blevet ramt af den manglende omsætning fra lejrskolerne og krydstogter i foråret, siger Pernille Kofod Lydolph.

Behov for afklaring

At regeringen stadig fastholder grænselukning mod Sverige er samtidig et stænk for turismestrømmen mod Bornholm.For for meget bøvl ved grænsen, kan risikere at flere bliver væk, mener Pernille Kofod Lydolph.

– Vi har allerede oplevet, at grænsekontrollen har voldt os udfordringer. Så det kan også et kan afholde turister fra at komme, hvis det er for besværligt.Ideelt set ville man kunne indhente noget af det tabte på den anden side af højsæson. Men alt står og falder med, dels hvornår flere der åbnes op mod flere lande, men især også hvor længe restriktionerne på længden af ophold vil vare, påpeger direktøren.

– Grupperejser ligger også i eftersæsonen, men her ved vi ikke, om vi fortsat er bundet af de seks dage, siger Pernille Kofod Lydolph.Og mange ubekendte gør nu, at direktøren for Destination Bornholm efterlyser mere information, herunder også hvordan seks-dages kravet skal opfattes.

– Vi har behov for afklaring om, hvordan  seks-dages reglen skal forstås i forhold til gæster, der flytter sig. Vi har eksempelvis en del cykelturister, som har flere kortere ophold rundt på øen, der samlet udgør seks dage. Det står indtil nu også uklart, om det er godtaget i forhold til seks-dages reglen, siger Pernille Kofod Lydolph.