Der er store planer for Aakirkeby: Hundepark, ungdomshus og flere legepladser

Der er store planer for Aakirkeby: Hundepark, ungdomshus og flere legepladser
Mugen Adler, projektleder og landskabsarkitekt i kommunens planafdeling, foran den gamle brandstation, som måske bliver medborgerhus i fremtiden. Foto: Emilie Jensen
| ABONNENT | 9. MAJ 2021 • 13:58

OMRÅDEFORNYELSE

– Se er det ikke bare en flot bygning, lyder det fra Mugen Adler, projektleder og landskabsarkitekt i kommunens planafdeling, der peger på den gamle brandstation i Aakirkeby.

– Ja, med en stor og kærlig hånd kunne den blive god som medborgerhus, siger Bjarne Westerdahl, formand for Aakirkebytinget.

Det er nemlig, hvad én blandt mange foreløbige planer i Aakirkebys områdefornyelse er. Men hvilke idéer, der siger byens borgere mest, og hvilke forslag, de selv har, skal tages op på tirsdagens borgermøde den 11. maj, som både foregår digitalt og ved fremmøde i Aakirkebyhallerne.

Et medborgerhus skal kunne rumme mange forskelligartede aktiviteter, for det er ikke kun den gamle brandstation, som Mugen Adler og Bjarne Westerdahl har udset sig. Ønsket er også at inddrage de to bygninger ved siden af, nemlig Vandtårnet og Badeanstalten, til medborgerhus for alle byens borgere.

– Vi kunne godt tænke os, at der eksempelvis kunne være en mødregruppe eller nogle børnefamilier, der lavede noget i én del af medborgerhuset, samtidig med at der skete en anden aktivitet et andet sted i huset, forklarer Mugen Adler, og forsøger med kropssprog og nogle inspirationsbilleder, at visualisere sine fremtidsforestillinger for Aakirkeby.

For der er ikke noget, der er vedtaget endnu. Alle foreløbige idéer skal præsenteres og diskuteres med med byens borgere til mødet.

Et sted til byens unge

En legeplads, et galleri, en læsesal, et værksted og et storkøkken. Det er bare nogle af de forslag, som borgerne i projektets opstart kom med, hvis byen skulle have et medborgerhus.

– Og når jeg snakker med folk ude i byen nu, så bliver en skaterbane og streetbasket også altid nævnt, fortæller Mugen Adler.

Altså noget til byens unge. For dem er der ikke mange tilbud til eller steder at samles, lyder det fra både Mugen Adler og Bjarne Westerdahl stemmer i:

– Der er bålhytten, hvor flere samles om aftenen og hører musik og måske slæber en kasse øl med. Men der mangler et rigtigt sted til dem, og det vil vi gerne gøre plads til i Badeanstalten, som en del af et medborgerhus. Et ungdomshus til byens unge, siger han.

Hvad skal det indeholde?

– Et knallertværksted, et gamer-rum og en skatebane udenfor. De unge, jeg har talt med, har mange bud på, hvad det kan bruges til, ler Bjarne Westerdahl.

Derfor håber Adler og Westerdahl også at se mange i alle aldre til borgermødet, så der kan komme indput fra flere forskellige kommende brugere.

Mangler legepladser

Det er ikke "kun" et borgerhus Mugen Adler har på tegnebrættet. På sin computer viser hun et kort over Aakirkeby, hvor der er forskellige prikker på.

– Det er steder, jeg kalder "småbørnspunkter", og hvor børnefamilier kommer forbi, fordi de enten skal hen til brugsen, børnehaven eller legekammeraten i et andet kvarter af byen, siger hun.

Her kan man eksempelvis sætte soldrevne og lysende figurer op eller male farverige streger på fliserne, som et lille legehjørne for børnene.

Der er mange muligheder, men én ting er sikkert, siger projektlederen:

– Der mangler legepladser for børnene i byen. Så "småbørnspunkterne" er ikke nok, der skal også rigtige legepladser til.

En af dem kunne placeres i Sdr. Byskov, hvor man kunne lave en naturlegeplads med "svævende" gangstier og net at kravle i. Og nogle lege- og aktivitetspladser vil måske være mulige at kombinere, så de er brugbare for både de yngste og ældste, fortæller Mugen Adler:

– Det er vigtigt for os, at der bliver plads til alle generationer med de tiltag, vi sammen beslutter.

Grafikken viser hvor en mulig skovrejsning i Kannikeskoven kan ske. Grafik: Christina Skovmose

En god julegave

Det er et kendt ønske, at mange har efterspurgt et hundelufterområde, hvis man laver skovrejsning i Kannikeskoven. Her er idéen at plante flere træer og buske, samtidig med at man laver enge med blomster, der kan plukkes, og vandhuller, hvor blandt andet haletudser svømmer rundt. Men også at lave en hundeskov.

Politikerne i Natur- og Miljøudvalget skal tage stilling til om en skovrejsning skal realiseres eller ej ganske snart.

– Der er virkeligt et stort ønske for at få et område, hvor man kan slippe sin hund løs, siger Bjarne Westerdahl, der har mødt mange borgere, som har taget emnet op.

– Folk vil gerne have, at det skal ske nu. Hellere i går end i dag, siger Mugen Adler.

– Hvis alle processer går godt, så kan vi indtænke en hundelufterpark fra efteråret, siger hun og kigger over på Bjarne Westerdahl:

– Det kan være en god julegave, siger han.

Blomsterbyen

Et af Aakirkebys varemærker, blomsterne, er også tænkt ind i de foreløbige planer for områdefornyelsen. På sigt vil man gerne, at det er vilde og hjemmehørende blomster, som bybilledet emmer af. Men til en start, er planen at plante forskellige farverige stauder i plantekasser rundt i byen. For det gavner også hovedformålet. Nemlig at øge biodiversiteten og altså få flere insekter og plantearter ind i byen.

– På sigt kan vi måske gå over til at plante blomster, som er hjemmehørende, men som nogle folk lige nu kalder for ukrudt, smiler Mugen Adler og viser to billeder på computeren.

Det ene med stauderne, det andet med de hjemmehørende planter.

– I mine øjne er der ikke den store forskel, men det vigtigste er, at vi øger biodiversiteten og på den måde gør Aakirkeby mere vild.

– Det må gerne blive sådan, at når man kører ind i bymidten, så kan man også fornemme den fantastiske natur, vi har omkring os, siger Bjarne Westerdahl.

Tilmelding til borgermødet den 11. maj skal ske på mail til Mugen Adler, og man skal tilkendegive, om man ønsker at deltage ved fremmøde eller digitalt. Deltagelse ved fremmøde er efter først til mølle-princippet, da der kun må være cirka 20 deltagere, og det kræver coronapas eller negativ test.