Der er set firben ved planlagt motorsportsbane – måske er de fredede

Der er set firben ved planlagt motorsportsbane – måske er de fredede
Måske lever der fredede markfirben i det område i Klemensker, hvor Bornholms Motor Sport vil anlægge en bane. Det skal en miljøkonsekvensrapport afdække. Arkivfoto
PLANLÆGNING | KLEMENSKER | ABONNENT | 12. JUL 2021 • 06:03
Henrik Nielsen
Journalist
PLANLÆGNING | KLEMENSKER | ABONNENT
12. JUL 2021 • 06:03

I 1979 udgav tyske Michael Ende eventyrromanen "Den uendelige historie". Samme titel kan man efterhånden give Bornholms Motor Sports arbejde for at få en permanent bane til folkerace. Helt tilbage i 2012 ansøgte foreningen regionskommunen om tilladelse til at etablere en motorsportsbane på Bolbyvej i Klemensker. Tre måneder senere blev planerne stillet i bero, men de dukkede op igen i 2017, efter at en alternativ placering i Aakirkeby Plantage havde været på tale.

I oktober 2018 gav kommunalbestyrelsen grønt lys til projektet, men der var klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som sidste år lukkede luften ud af projektet ved at fastslå, at kommunen skulle have miljøvurderet motorsportsbanen. Derfor skulle sagsbehandlingen gå om.

Nu har Bornholms Motor Sport på ny henvendt sig til regionskommunen med et ønske om at etablere en bane på Bolbyvej, og denne gang har foreningen på baggrund af dialog med kommunen anmodet om, at det konkrete projekt skal undergå en miljøvurdering.

Måske markfirben

Ved gennemførsel af en miljøvurdering af et konkret projekt skal bygherren udarbejde en miljøkonsekvensrapport, der beskriver projektets væsentlige indvirkninger på miljøet. Forud for det arbejde skal der ske en afgrænsning af miljøkonsekvensrapportens omfang.

Derfor har regionskommunen udarbejdet et udkast til et såkaldt afgrænsningsnotat, hvoraf det fremgår, hvordan det skal belyses, om etablering af en motorsportsbane på Bolbyvej 12 kan medføre en sandsynlig væsentlig påvirkning på forskellige miljøfaktorer.

I forhold til projektets væsentlige indvirkninger på miljøet er der to faktorer, som specifikt skal belyses i miljøkonsekvensrapporten, fremgår det af kommunens udkast til afgrænsningsnotat.


Bornholms Motor Sport prøver endnu en gang at få tilladelse til en permanent bane i Klemensker. Sagsbehandlingen skal gå om, fordi Miljø- og Fødevareklagenævnet har fastslået, at kommunen skal miljøvurdere motorsportsbanen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Den ene er den mulige tilstedeværelse af beskyttede arter. Kommunen har således fået oplysninger om, at der er registreret firben i området. Firbenene er observeret af Bornholms Museum i forbindelse med arkæologiske undersøgelser samt af folk, der gennem mange år har haft deres gang i området. Det er oplysninger, kommunen ikke tidligere har været bekendt med, og de er endnu ikke understøttet af tællinger, billeder eller anden dokumentation. Det er derfor ikke fastlagt, om der er tale om fredede markfirben eller skovfirben. Af samme grund kan kommunen ikke på det foreliggende grundlag udelukke, at gennemførelsen af projektet kan have væsentlig indvirkning på yngle- og rasteområder for markfirben.

Faktor nummer to afhænger af, om det er markfirben eller ej. Hvis det er, så skal områdets funktion som spredningskorridor for markfirben også belyses nærmere i miljøkonsekvensrapporten.

I høring

Før regionskommunen kan tage endelig stilling til afgrænsningen af miljørapporten, skal der foretages en høring. Derfor er det muligt at kommentere kommunens udkast til afgrænsningsnotat frem til den 13. august.

Udkastet er offentliggjort på kommunens hjememside og bliver desuden sendt til berørte myndigheder og sagens parter.

Efter høringen vil Bornholms Regionskommune udarbejde det endelige afgrænsningsnotat på baggrund af udkastet og de indkomne bemærkninger fra berørte myndigheder, parter og offentligheden.