Der er fortsat flertal bag fleksboliger i mindre byer

Der er fortsat flertal bag fleksboliger i mindre byer
Listed er en af de byer, hvor borgerforeningen de seneste par år har ytret ønske om at få genindført bopælspligten. Siden januar 2014 er indbyggertallet i Listed skrumpet med over 15 procent – fra 217 til 183, viser nye tal fra regionskommunen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. APR 2021 • 20:38
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
25. APR 2021 • 20:38

BOPÆLSPLIGT

Skal boligkøbere i en tid med stigende befolkningstal på Bornholm fortsat have mulighed at anskaffe sig et hus i de mindre bornholmske byer uden at flytte adresse dertil? Eller er tiden inde til at genindføre bopælspligten i byer som Sandvig, Aarsdale, Nyker, Listed og Østerlars, hvor kommunalbestyrelsen i 2013 ophævede bopælspligten.

Denne debat genstartede Dansk Folkeparti i sidste uge med et forslag om, at muligheden for at opnå flexboligstatus skal fjernes inden for alle bygrænser.

– Vi kommer med det nu, fordi vi kan se, at nogle af de byer, hvor der ikke er bopælspligt, bliver mere og mere sorte, forklarer DF-gruppeformand Linda Kofoed Persson.

Hun nævner Sandvig og Aarsdale som eksempler på byer, hvor for mange huse købes af folk, der ikke planlægger at bo i byen hele året. Med udspillet ville Dansk Folkeparti tillade, at ejere af boliger med flex-status ikke bliver pålagt bopælspligt, og først efter et salg ville bopælspligten for huse i byzoneblive genetableret.

Urimeligt for ejere af fleksbolig

Da økonomi-, erhvervs- og planudvalget stemte om forslaget i onsdags, fik Dansk Folkeparti kun opbakning fra Enhedslisten. Imod var SF, Venstre, Socialdemokratiet og Bornholmerlisten.

SF's Leif Olsen støtter også en ændring af de nuværende regler, men han mener ikke, at det er rimeligt over for de nuværende ejere at stille krav om, at boliger, der inden for de seneste syv år har fået status som fleksbolig, skal omdannes til helårsboliger efter næste bolighandel.

– Det vil sætte salget i stå. Jeg tror ikke på, at man kan fjerne fortidens synder, siger Leif Olsen.

I stedet for fremsatte SF et ændringsforslag om, at der ikke længere skal gives tilladelse til flere fritagelser fra helårsstatus eller opførsel af nye flexboliger i de bornholmske byområder. Desuden foreslog han, at der i foråret 2022 skal "gennemføres en grundig evaluering af bopælspligtens betydning for de bornholmske lokalsamfund". Disse to forslag støttede kun Morten Riis fra Enhedslisten.

– Vi har i SF altid været modstandere af, at man fjernede bopælspligten. Og kommunalbestyrelsens ambition om, at man vil være flere bornholmere, gør det kun endnu mere aktuelt at gøre noget ved reglerne, siger Leif Olsen med tanke på, at det er svært for tilflyttere at finde boliger i kystbyerne.

Morten Riis peger også på politikernes mål om, at befolkningstallet skal stige til 42.000 i løbet af de kommende syv-otte år, når han argumenterer for, hvorfor han vil genetablere bopælspligten i alle byområder.

– I stedet for at bygge nye boliger skal vi i højere grad bruge alle de huse, der er tilgængelige. Fritidsboliger presser helårsboligerne op i pris, så det bliver dyrere for en almindelig familie at bo på Bornholm, og i mange af vores kystbyer bliver det mere indbringende at leje ud til turister halvdelen af året end at leje ud til fastboende hele året, siger Morten Riis, der samtidig minder om vigtigheden i, at kravet om bopælspligt bliver håndhævet bedre i de otte største byer.

S: Mange hensyn at tage

Socialdemokratiet mener ikke, at tiden er inde til at ændre på reglerne, men borgmester Thomas Thors vil ikke afvise, at det kan komme på tale efter valget.

Når kommunalbestyrelsens største parti ikke vil sætte gang i at ændre bopælspligtsreglerne før et valg, hænger det sammen med, at det er et stort administrativt arbejde, der skal sættes i gang, og for øjeblikket er embedsværket i de relevante afdelinger belastet af en stribe tidskrævende sager. Derudover fremhæver han, at det har haft sine fordele, at bopælspligten blev afskaffet; der kom gang i salget af ejendomme, og mange boliger, som ellers stod og faldt hen, er blevet renoveret i de senere år til glæde for lokale håndværkere.

– Der er mange hensyn at tage, siger Thomas Thors.

Socialdemokratiet vil op til kommunalvalget følge nøje med i, hvilke synspunkter borgerforeninger og andre interessenter fremfører om flexboliger.

– Vi vil være meget opmærksomme på den offentlige debat om bopælspligten. Men det vil i givet fald være den kommende kommunalbestyrelse, der skal eksekvere det, siger Thomas Thors.

På torsdagens kommunalbestyrelsesmøde vil debatten blive gentaget, og SF vil fremsætte et ændringsforslag, som Dansk Folkeparti kommer til at støtte, fortæller Linda Kofoed Persson på forhånd.

– Jeg håber i den grad, at nogle af dem, der stemte imod i onsdags, kommer med nogle andre forslag til, hvordan vi kan undgå spøgelsesbyer, siger DF's gruppeformand med adresse til Socialdemokratiet og Venstre.

 


Bopælspligt

Bopælspligten blev kun bevaret i disse otte byer, da kravet om helårsbeboelse blev lempet i 2013:

Rønne, Hasle, Allinge, Nexø, Aakirkeby, Svaneke, Gudhjem/Melsted og Klemensker.

I de øvrige byområder kan man søge om at få omdannet boligen til en fleksbolig