De yngste elever må komme i skole igen, men snevejret holder dem hjemme: 'Det er lidt et antiklimaks'

De yngste elever må komme i skole igen, men snevejret holder dem hjemme: 'Det er lidt et antiklimaks'
Der var ikke meget liv i skolegården på Hans Rømer Skolen tirsdag, selv om de yngste elever i princippet er tilbage. Nu er det sneen, der forhindrer de fleste elever i at komme i skole. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. FEB 2021 • 13:23
| ABONNENT
9. FEB 2021 • 13:23

SKOLE

Skoleelever i 0. til 4. klasse kunne mandag komme tilbage i skole for første gang siden juleferien, hvor Danmark igen blev lukket ned som følge af covid-19.

Men på Bornholm begyndte snevejret allerede mandag at være et problem for de børn og lærere, der havde glædet sig til genåbningen.

Skolebusserne blev indstillet mandag morgen, og snevejret tog til tirsdag. Det betød, at langt færre elever kunne møde op på skolerne i de distrikter, der var værst ramt af snevejr.

På Hans Rømer Skolen i Aakirkeby fortæller Julie Kjær Johansen, der er leder af indskoling og SFO, at der er en del elever, der ikke har kunnet komme frem i skole.

– Mit slag på tasken er, at den kun er en fjerdedel af de elever, der må møde op, som er kommet. I nogle klasser sidder der kun fem elever, i andre er der lidt flere. Så vi er ret tyndt befolket, siger hun.


Snemand uden selskab på Hans Rømer Skolen. Foto: Jens-Erik Larsen

Det er et vilkår

Der er var ellers lagt op til stor gensynsglæde fra skolen, hvor man har savnet eleverne.

– Jeg sidder og redigerer vores hjemmeside og kan se, at jeg i fredags lavede et opslag med et billede af sneen i skolegården og skrev, at både skolegård og sneen var klar til at tage imod børnene. Så det er da supertarveligt af det danske vintervejr, at det kommer og sætter en stopper for det. Nu var vi lige sat op til det, og nogle af børnene, som har glædet sig til at komme i skole, kan ikke komme frem, siger Jule Kjær Johansen.

Hans Rømer Skolen har et stort opland med flere elever, der bor ude i landområderne, hvor vejene ikke er helt så fremkommelige i snevejr. Derfor er man vant til, at vejret kan stå i vejen for en skoledag.

– Vores distrikt er jo stort og dækker over landområder, hvor det ikke er så nemt at køre ud. Vi mærker det hver gang, der er snevejr som det, vi har lige nu. Det er bare et vilkår. Vi må bare tage en morgen af gangen og lave skole for dem, der kan komme, siger hun.

Ifølge hende kommer erfaringerne med at lave fjernundervisning under corona nu både lærere, elever og forældre til gavn, når de ikke kan møde fysisk ind.

– Både personale og forældre har meget lettere ved at kommunikere online nu, og det er langt lettere for os at tilbyde undervisning hjemme nu, end det var før. Snestormen i 2010 er jo legendarisk, og dengang havde vi ingen redskaber til digital undervisning. Det har vi nu, og det er jo en af de gode ting, der er kommet af corona, siger Julie Kjær Johansen.

Et antiklimaks

På Kongeskærskolen i Allinge er meldingen fra skoleleder Kasper Winstrup Johansen også, at færre elever er mødt op på grund af snevejret.

– Det er cirka halvdelen af børnene, der er i skole i dag, så vi er ikke særligt mange. Det regner vi heller ikke med, at at vi er i morgen (onsdag, red.), siger han.

Kongeskærskolen havde ellers set frem til at tage imod de yngste elever igen, så vejrforholdene er ifølge skolelederen lidt en streg i regningen.

– Det er lidt et antiklimaks. Der er mange børn derude, der havde glædet sig til at komme i skole. Det sætter snevejret sig imod lige nu, så vi håber, det snart normaliserer sig. Vi har virkelig glædet os til at drive normal skole igen, siger han.

Ifølge Kasper Winstrup Johansen var skolestarten mandag tiltrængt både for elever og personale.

– Det er klart, at genåbningen ikke helt har været den fest, vi havde håbet på, men der var stor gensynsglæde hos både elever og personale, da de mødte ind. Vi synes, det er den helt rigtige beslutning at åbne for de yngste igen, siger han.

Personale kan ikke komme frem

På Svartingedal Skole i Hasle er der også lidt færre elever, end der kunne være, men her har snevejret vist sig at være en større udfordring for personalet end for eleverne. Også for skoleleder Helle Krakau Holm, der bor på landet og ikke har kunnet komme frem tirsdag.

Det fortæller mellemleder Jonas Torp Wedell-Gundersen.

– Vi har faktisk flere elever, end jeg havde regnet med. Jeg er lige nu ved at gå rundt og finde ud af hvor mange, der skal i SFO senere, og jeg vil skyde på, at 75 til 80 procent af eleverne er her. Til gengæld har vi personale, der ikke kan komme ind, og det er jo lidt et problem, når der er elever, der skal undervises. Normalt ville vi så samle eleverne i større grupper, men det må vi jo ikke på grund af restriktionerne, siger han.

Jonas Torp Wedell-Gundersen er dog fortrøstningsfuld.

– Det er en udfordring, men vi klarer den. Det betyder bare, at os, der er mødt op, lige må gøre en ekstra indsats. Det er ikke en situation, hvor det er kritisk i forhold til driften af skolen, men der er nogle, der lige må strække sig lidt ekstra i de her dage, siger han.

Ud over udfordringen med snevejret er der ellers glæde over at være i skole igen på Svartingedal Skole.

– Vi holdt møde med lærere og pædagoger i går, og der var meldingen, at skolestarten var gået rigtig godt, og at der var stor glæde over at være samlet igen. Vi har haft mest fokus på det sociale her i starten, og så starter vi stille og roligt op med undervisningen. Der er også nogle, der lige skal genlære, hvordan man går i skole efter at have været derhjemme i et godt stykke tid, siger Jonas Torp Wedell-Gundersen.