De glæder sig: 'Bornholm er jo en særlig plet på landkortet'

De glæder sig: 'Bornholm er jo en særlig plet på landkortet'
Som direktør for Madens Folkemøde ser Stine Lolk frem til, at Bornholm deltager for første gang. Hun regner med, at de bornholmske madfolk kan inspirere kolleger andre steder i landet. Foto: Sophie Due Rasmussen / Food Organisation of Denmark
NYHED | ABONNENT | 16. MAR 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. MAR 2023 • 15:30

Bornholmske madfolk kan inspirerede andre dele af landet til at skabe gastronomisk udvikling, mener Madens Folkemøde.

I begyndelsen var der Folkemødet i Allinge, men siden er folkemøder skudt op andre steder i landet. På Himmelbjerget i Midtjylland kan man opleve Demokratiets Folkemøde, Ungdommens Folkemøde foregår i Valbyparken i København, og Engestofte Gods på Lolland er vært for Madens Folkemøde. Sidstnævnte får i år besøg af en delegation fra Bornholm, og det ser direktør Stine Lolk frem til.

– Vi glæder os til at møde de gode bornholmske madfolk, smage deres produkter, høre deres historier og blive inspirerede til, hvordan man kan gøre det samme andre steder i landet, siger hun til Tidende.

Aftalen om den bornholmske deltagelse kom i stand, efter at Bornholms Mosteri i efteråret henvendte sig til Madens Folkemøde på vegne af Gourmet Bornholm. Derefter holdt parterne et godt møde og udviklede samarbejdet derfra, og folkemødedirektøren mener, at Bornholm hører til på Madens Folkemøde.

– Bornholm er jo en særlig plet på landkortet – også madmæssigt. Jeg tror, at alle i madbranchen har været imponerede over den gastronomiske udvikling, som Bornholm har været igennem de seneste 15 år. Med Kadeau som noget af det første, men også med de mange kvalitetsproducenter, som er opstået, og med Gaarden, der er et rigtig fint madcentrum, fortæller Stine Lolk.

Inspireret af Allinge

Ideen til Madens Folkemøde opstod blandt det, direktøren betegner som en gruppe af driftige madfolk, som ønskede at skabe en ramme om maden og den samtale, man skal have for at udvikle sig som madland.

– Lolland og Falster er – ligesom Bornholm – et fyrtårn for fødevareudviklingen i Danmark, og derfor var det oplagt at lægge et folkemøde om mad her, siger Stine Lolk.

I år er det fjerde gang, Engestofte Gods ved Maribo er vært for Madens Folkemøde, som opstod med inspiration fra Allinge.

– Inspirationen var selvfølgelig – som for mange af de andre mindre folkemøder – Folkemødet på Bornholm, der har bevist, at danskerne gerne mødes og taler sammen om de vigtige emner i samfundet. Og her fortjente maden også sit helt eget møde, fordi den er så vigtig en del af den danske kultur og folkesjæl, fortæller Stine Lolk.

Kæmpe madmarked

Hvis man som bornholmer vælger at lade op til Folkemødet i Allinge ved at tage til Lolland i begyndelsen af juni, kan man blandt andet deltage i mere end 60 debatter og samtaler om, hvordan man udvikler Danmark som madland.

– Der er også et kæmpe madmarked med mere end 60 kvalitetsproducenter fra hele landet. Madhåndværkscener, hvor nogle af Danmarks dygtigste kokke inspirerer gæsterne til at arbejde med nye råvarer og teknikker. Sjove smagninger, lækre spiseoplevelser og så et utrolig smukt sted, hvor man nemt kan tilbringe to dage i madens tegn og samtidig få en unik tur sammen med sine familie eller venner, fortæller Stine Lolk.

– Og så skal man huske, at Lolland og Falster også har utrolig meget at byde på uden om Madens Folkemøde; natur, kunst, gastronomi og hyggelige byer, så der er rigeligt til at fylde en forlænget weekend, tilføjer hun.

Om Madens Folkemøde

Madens Folkemøde

• er et folkeligt og fagligt folkemøde om det, der ligger på vores tallerkner og måden, man producerer det på.

• dykker ned i madens verden og bliver klogere på den gennem debatter, workshops, skuekøkkener, smagninger og samtaler.

• favner hele fødevaredanmark og skaber rammerne for samtaler på tværs af fødekæden for at skabe nye indsigter og perspektiver.

• planlægges og afvikles i samarbejde med Food Organisation of Denmark.

• foregår for fjerde gang den 2.-3. juni på Engestofte Gods på Lolland.

Kilde: Madensfolkemode.dk