DASK fortsætter: Her kommer pengene fra

DASK fortsætter: Her kommer pengene fra
Thomas Thors (S) og Søren Schow (V) besluttede onsdag aften at trække deres beslutning om at udfase dagbehandling- og skoletilbuddet DASK tilbage. Foto: Jacob Jepsen
SPECIALUNDERVISNING | BORNHOLM | ABONNENT | 23. SEP 2021 • 16:00
SPECIALUNDERVISNING | BORNHOLM | ABONNENT
23. SEP 2021 • 16:00

Dagbehandling- og Skoletilbuddet DASK kan fortsætte, uden at der skal laves et nyt budget. Det fortæller Thomas Thors, der nu vil tilbageføre en overførsel til Heldagsskolen.

Thomas Thors (S) og Søren Schow (V) besluttede onsdag aften at trække deres beslutning om at udfase dagbehandling- og skoletilbuddet DASK tilbage.

Det er ifølge Anders Bech, der udtaler sig på forældrene til elever i DASK, en stor lettelse.

Men hvor kommer pengene fra?

Bornholms Tidende har bedt Thomas Thors om de præcise tal, som kan ses i skemaet nedenfor.

Ifølge Thomas Thors bliver fortsættelsen af DASK finansieret indenfor det nuværende budgets rammer.

Det sker ved at tilbageføre penge, der var blevet overført til Heldagsskolen, og for at forstå, hvorfor det er løsningen, skal man se på historikken for de politiske beslutninger vedrørende DASK.

Startede med en indsatsplan

I 2020 udgav Center for Skole indsatsplanen "Inkluderende fællesskaber for alle børn" fra 2020.

Af indsatsplanen fremgik det, at DASK ikke længere skulle være en del af specialundervisningområdet fra sommeren 2021.

Pengene, der havde finansieret DASK, skulle i stedet bruges til at finansiere et behandlingstilbud på Heldagsskolen.

Børne- og Skoleudvalget anbefalede dengang at gå videre med indsatsplanen, det samme gjorde kommunalbestyrelsen efterfølgende.

Men beslutningen blev kritiseret af fagfolk og forældre, og det gik op for politikerne, at målgruppen til DASK, nemlig 13 til 18-årige med psykiske udfordringer, ikke var indtænkt godt nok i indsatsplanen og den nye organisering af specialundervisningstilbuddene.

Derfor fandt man efter budgetforhandlingerne i 2020 ekstra penge til at videreføre DASK i 2021.

Der blev efterfølgende udarbejdet en evaluering af DASK, som var yderst positiv, og det fik Børne- og Skoleudvalget til at anbefale en fortsættelse af tilbuddet.

Det valgte Thors og Schow dog ikke at gøre, da de lavede deres budgetforlig i år. Her stod DASK til at blive udfaset i 2022-2023, og pengene til tilbuddet stod til at ophøre helt fra 2024.

 

Skemaet er lavet på baggrund af tal og forklaring fra borgmester Thomas Thors.

DASK koster årligt 1.047.000 kroner, som blev fjernet og erstattet af en midlertidig bevilling på 448.000 kroner, mens der oprindeligt skulle gå 750.000 kroner til Heldagsskolen. Ved tilbageførslen af de 750.000 kroner ender det med et overskud på 151.000 kroner i 2022.

Som den kan ses i skemaet er der et samlet underskud på løsningen på 114.000 kroner, som ifølge Thomas Thors vil blive indarbejdet i kommende budgetter. Grafik: Christina Skovmose 

 

Penge fra Heldagsskolen

Efter en del debat og et dialogmøde med forældrene til elever i DASK, har Thors og Schow nu alligevel valgt at lade DASK fortsætte.

Pengene til at finansiere en fortsættelse finder de ved at tilbageføre de penge, der først var afsat til at lave behandlingstilbud på Heldagsskolen.

Derfor kan finansieringen findes, uden der skal laves et nyt budget, fortæller Thomas Thors.

Ved at tilbageføre de 750.000 kroner fra Heldagsskolen til DASK kommer der i 2022 og 2023 et overskud, men i 2024 og 2025 kommer der et underskud.

Lægger man tallene sammen for årene, er der et akkumuleret underskud på 114.000 kroner, som ifølge Thors vil blive indarbejdet i de kommende budgetter.