Center risikerer at lukke efter 22 år

Center risikerer at lukke efter 22 år
Med gamle effekter vækker Erindringscenter Bornholm minder til live hos bornholmere med demens. Det arbejde kan centrets daglige leder ikke varetage lige øjeblikket, fordi han har mistet stemmen efter en operation. Man kan dog stadig låne effekter af centret. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2023 • 05:30

Erindringscenter Bornholms daglige leder har mistet stemmen, og det får bestyrelsen til at tænke over fremtiden.

I foråret 2001 opstod Erindringscenter Bornholm i den gamle toldbod i Rønne, og siden har det været synonymt med Jens Rehfeld, som etablerede centret og har været daglig leder lige siden.

Det er han stadig, men i et opslag på Facebook fortæller han, at det snart kan være slut.

"Lige nu kan jeg ikke varetage opgaven som daglig leder. For snart to måneder siden blev jeg opereret og mistede min stemme", skriver han.

Jens Rehfeld tilføjer, at man kan forstå, hvad han siger, men så længe stemmen ikke er tilbage på fuld styrke, kan han ikke besøge plejecentre med erindringskasser.

"Spørgsmålet er, om min tid som daglig leder synger på sidste vers. Kommer der ikke en, som vil overtage – ja, så lukker det", skriver Jens Rehfeld.

Der skal findes en afløser

Kasserer Steffen Gerdes fra foreningen bag Erindringscenter Bornholm fortæller, at der bliver talt om, hvad der skal ske med centret i fremtiden, men han er bestemt ikke klar til at opgive tanken om Jens Rehfeld som daglig leder.

– Det går den rigtige vej for ham, og alt skal være gået galt, for at han ikke hænger på. Så længe han trækker vejret, har vi et erindringscenter. Mon ikke han kommer tilbage med fornyet energi. Han er stadigvæk ved godt mod, og jeg krydser fingre for, at han får stemmen tilbage. Det bliver bedre og bedre fra dag til dag, så mon ikke det lykkes, siger han.

Men det ændrer ikke på det faktum, at Erindringscenter Bornholm er begyndt at tænke over fremtiden, og der skal findes en afløser for Jens Rehfeld på et eller andet tidspunkt.

– Han bliver ikke yngre. Han blev 81 år sidst, så han er en voksen mand, siger Steffen Gerdes.

Splitte samlingen op

I bedste fald finder centret en ny person, som gerne vil være daglig leder, men bestyrelsen er så begyndt at tale om konsekvenserne, hvis det glipper.

– Det er noget, vi har snakket om, og vi er vel der, at hvis han ikke får stemmen igen, og der ikke kommer en afløser, så er yderste konsekvens, at vi er nødt til at lukke, siger Steffen Gerdes.

Hvis det sker, har Erindringscenter Bornholm en idé til, hvordan reminiscensarbejdet kan fortsætte på en anden måde.

– Vi har nogle penge på kontoen, og vi har snakket om at bruge dem til at købe nogle montrer og så splitte samlingen op og uddelegere den til de forskellige plejecentre og på den måde sørge for, at der stadigvæk er mulighed for demensarbejde på plejecentrene, siger Steffen Gerdes.

I så fald bliver det medarbejdere på plejecentrene, der kommer til at stå for reminiscensarbejdet, hvor gamle effekter vækker minder hos personer, som lever med en demenssygdom.

– Men om det kommer dertil, så langt er vi slet ikke endnu, siger Steffen Gerdes.

I dag holder Erindringscenter Bornholm til i Teaterstræde i Rønne, hvor man stadig komme på besøg og låne effekter, selvom Jens Rehfeld ikke har nogen stemme. Det fortæller han i sit opslag på Facebook.