Campisterne på Dueodde: Rart at kunne være så meget ude

Campisterne på Dueodde: Rart at kunne være så meget ude
Familien fra Randers har trukket deres autocamper med til Dueodde – og andre bornholmske byer – i deres sommerferie. Foto: Emilie Jensen
CAMPING | DUEODDE | ABONNENT | 10. JUL 2021 • 15:30

– Are you from Germany? spørger jeg en mand, der sidder og ordner bremseklodsen på sin bredhjulede cykel.

– Hvorfor spørger du om det, lyder svaret tilbage på dansk, og jeg må indrømme, at jeg bliver en smule paf.

– Øh, jeg så din nummerplade – den er tysk.

– Jamen, jeg er også fra Tyskland. Jeg bor i en by – Bargfeld-Stegen – tæt på Hamborg, siger manden, hvis navn er Torben Rosowski. Og Torben er uden et h efter T’et, som man ellers ville have tilføjet til navnet i Tyskland. For ligesom hans navn og sproglige kundskaber, så har hans liv og opvækst været præget af det danske sprog, som han lærte fra sin mor, og de bornholmske ferier han har haft på øen.

– Min mor boede i Flensborg, men var tysk, men gik i dansk skole og kirke, og om sommeren var hun feriebarn i Sorø.

Derfor har Torben Rosowski tilbragt mange sommerferier i sommerhus i Snogebæk og i sit voksne liv på campingpladsen ved Balka, men da den lukkede for tre år siden, måtte han kigge nye steder hen, og så blev det Møllers Camping Dueodde, hvor ham og konen, Mareike Knolle og sønnen Lasse på 8 år nu kommer. I år skal de være her i lidt over tre uger.

Torben Rosowske har taget sin familie med op til det område, hvor mange af hans ferieminder fra barndommen tager sit afsæt. Foto: Emilie Jensen

Lang tid ét sted

Familien fra Bargfeld-Stegen har slået telt op og skal være her alle tre uger af deres ferie på øen, noget der er atypisk for danskere, mener Torben Rosowski:

– Der er mange, som kun er et sted én uge, men alligevel sætter de alt deres udstyr op. Der kom eksempelvis en i lørdags, som tog afsted i onsdags, det er jo ikke længe. Jeg tænker bare, ”kan det virkelig svare sig?”, siger han og ler.

Et par rækker længere henne sidder Michael Nielsen og Bitten Laursen i deres campingstole. De har kørt turen i deres autocamper fra Randers. Og det er første gang, at camperen skal på ”en længere ferie”, fortæller de. De kom til Bornholm sidste torsdag og tager turen tilbage over de tre broer til Jylland på tirsdag. Men det betyder ikke, at de kommer til at overnatte alle dagene her på campingpladsen ved Dueodde. Modsat familien fra Tyskland har randrusianerne allerede været vidt omkring.

– Først var vi i Gudhjem fire dage, så Svaneke tre dage, og nu Dueodde indtil vi skal til Allinge et par dage, siger Bitten Laursen.

Parret er bekendt med camper-livet, bare ikke i Danmark, fortæller Michael Nielsen.

– Vi har kørt rundt i Australien i seks til syv uger af to omgange for nogle år siden. Og det ville vi også gerne have gjort i år, men det kunne vi godt se, ikke blev en mulighed.

– Ja, så skulle vi ligesom finde ud af, om det var Australien eller camper-livet vi godt kunne lide, siger Bitten Laursen.

– Vi kan i hvert fald godt lide Australien, men det er også godt at være afsted med camperen. Den giver nogle andre muligheder end et sommerhus eksempelvis. Her kan vi være mange forskellige steder, og ikke vende tilbage til den samme by eller område, siger Michael Nielsen.

Grunden til at det netop blev Bornholm som familien satte kursen mod, var på grund af deres teenagesøn Anders Peder Nielsen.

– Vi foreslog nogle steder på Sjælland, men det var ligesom om, det ikke faldt helt i god jord hos ham. Men da vi så snakkede om Bornholm, var han helt frisk på det. Det var nok lidt mere eksotisk, siger Bitten Laursen.

Sove i skoven

Nogle af dem, der er tvunget til at rykke teltpælene op, før de selv havde lyst, er Victor Zeberg og Katrine Aarsø fra København. De har pakket bilen med telt og en stor pavillon, så der også er et sted at søge ly, når skyerne giver efter og sender våde dryp over Dueodde.

– Vi havde ikke rigtig booket noget, da vi tog afsted, for vi satsede på, at der kom en masse sol, og så ville vi gerne have slået teltet op ude i skoven, siger Katrine Aarsø.

– Men da vejret så blev knap så solrigt, ombestemte vi os, for det var nok meget rart at have et sted, hvor vi kunne få et varmt bad, når temperaturerne ikke er varmere. Men vi har pakket udstyret til at slå telt op i skoven, for det gad jeg godt, siger Victor Zeberg, der er på Bornholm for første gang.

Men den slags tur må blive en anden gang for parret, der i stedet for har mulighed for at se det meste af øen, med en bil til rådighed.

– Der er jo ikke særlig langt rundt til de forskellige byer og seværdigheder, så det er skønt, at vi kan komme lidt rundt og se hele øen, siger Katrine Aarsø.

Victor Zeberg og Katrine Aarsø er sammen med hunden Karla taget på telttur. De troede, at overnatningerne blev i skovbrynet, men så blev vejret ikke så sommeragigt, som forventet. Foto: Emilie Jensen