Byudviklingen i Rønne udskydes i to år

Byudviklingen i Rønne udskydes i to år
I april inviterede projektledelsen bag Dams Gård pressen indenfor i bygningerne. Øverst oppe under loftet var der tanker om at etablere en café, men med en del af finansieringen skubbet til 2024 og 2025 vil der gå en rum tid, før kulturhuset eventuelt kan blive indviet. Arkivfoto: Jacob Jepsen
BUDGETFORLIG | RØNNE | ABONNENT | 3. SEP 2021 • 13:36
Jakob Nørmark
Journalist
BUDGETFORLIG | RØNNE | ABONNENT
3. SEP 2021 • 13:36

Budgetforliget indgået af Venstre og Socialdemokratiet tilfører ingen nye penge til for alvor at sætte gang i byudviklingen af Rønne. Blandt de vragede anlægsforslag var det store kulturhusprojekt Dams Gård, et indledende projekt på Nørrekås og en istandsættelse af remisebygningen, så den kunne bruges som midlertidigt ungdomshus.

Tværtimod har de to store partier overordnet set besluttet at udskyde projektet på Dams Gård og Store Torv frem til 2024.

– Vi har simpelthen paralleludskudt det i to år, siger borgmester Thomas Thors (S) til Bornholms Tidende.

For et år siden afsatte kommunalbestyrelsen tre gange fem millioner kroner (i 2021-23) til medfinansiering af byudviklingsprojekterne Torv på Tværs og Byens Hus, og torsdagens beslutning medfører, at beløbene afsat i 2022 og 2023 skubbes til 2024 og 2025, bekræfter borgmesteren.

I årets løb har mange rønneboer og potentielle fremtidige brugere af Dams Gård været involveret i forarbejdet, der byggede oven på arbejdet en strategisk udviklingsplan fra 2019, hvor borgerinddragelse også var et nøgleord. I juni modtog kommunalbestyrelsen en rapport fra rådgiverne Urland med anbefalinger til det videre forløb, og politikerne besluttede at vente med at vælge mellem de tre optegnede scenarier for et fremtidigt kulturhus til budgetforhandlingerne. Det skete ikke, og da anlægsprojektet står til at blive udskudt i to år, vil der næppe blive truffet nogen beslutning om Dams Gård og den potentielle flytning af Rønne Bibliotek foreløbigt.

– Vi har ikke været inde at prioritere scenarierne. I princippet kan det jo vente. Det bliver givetvis op til den nye kommunalbestyrelse at beslutte det, siger Thomas Thors.

Hvorfor har I valgt at vente med byudviklingen. Er det, fordi der bindes så mange anlægsmidler til rådhusprojektet?

– Nej, for de midler tager vi op af kassen. Men vi har anlægsopgaver, som vi prioriterer højere.

Hvorfor er det så netop byudviklingen i Rønne, som I mener bør vente?

– Det er, fordi vi simpelthen ikke har råd til det i øjeblikket. Sådan er det jo. Overordnet set skal vi have et budget i balance, og det er dét, vi prøver at skabe med de her rokeringer, siger Thomas Thors.

Mandskabet mangler ressourcer

Søren Schow (V) medgiver, at rådhusprojektet binder mange anlægsmillioner i de kommende to år.

– Vi har prioriteret at komme i gang med Snorrebakken. Men nogle steder, hvor vi forskyder tidsplanen, er det ganske naturligt, fordi projekterne ikke er kommet i gang. Det bedste eksempel er oppe på kunstmuseet, hvor der i alle mine otte år i kommunalbestyrelsen har været reserveret 10 eller 16 millioner til byggeri, og man har jo ikke taget første spadestik endnu, siger Venstre-gruppeformanden.

Der er foretaget en prioritering af anlægsprojekterne og ressourcerne, og det er i høj grad rådhusprojektet og renoveringerne af administrationsbygningerne, som I har valgt?

– Ja.

Hvis viljen havde været der til at sætte projekterne i Rønne i gang, kunne I vel gå i gang tidligere?

– Jo, men vi har ikke ressourcer til det. Heller ikke mandskabsressourcer i kommunen. Hvis du skal bygge noget på Bornholm for tiden, er der heller ikke ledige hænder, siger Søren Schow.

Han forklarer, at han desuden finder det fornuftigt at vente med at træffe en beslutning om Dams Gård, da kommunalbestyrelsen før sommerferien besluttede at sende de tre scenarier for Dams Gård – foreningshus, kulturhus og Kulturens Hus Bornholm inklusiv biblioteket – i høring.

Venstre og Socialdemokratiet var forud for ugens budgetmøde uenige om Dams Gårds fremtid. Venstre gik ind til forhandlingerne med et ønske om at droppe projektet og sælge den tidligere hotel og skole, som regionskommunen købte af Campus Bornholm i 2018, da VUC og HF flyttede til campus-komplekset. Indgåelsen af budgetforliget med formuleringen om, at "arbejdet med byudviklingen i Rønne fortsætter", forpligter ikke Venstre til at støtte planerne om en form for kulturhus på Dams Gård, fortæller Søren Schow.

– Det er stadig et åbent spørgsmål. Vi venter på at se de høringssvar, der kommer ind, så vi kan se, hvad borgerne tænker, siger han.

 


Tre afviste anlægsforslag

• Nørrekås: V og S sagde nej til at afsætte 500.000 kroner til de første tiltag på Nørrekås. Oplægget var, at styregruppen for Rønnes byudvikling i tæt dialog med havnens brugere skulle udarbejde et forslag til, hvordan midlerne disponeres. Formålet med pengene var til dels at sætte gang i projektet. "Der er en vis utålmodighed blandt borgere og brugere af havnen i forhold til at se resultater efter de seneste års inddragelsesprojekter på Nørrekås, hvorfor synlige forandringer er vigtige for at fastholde engagementet," stod der i budgetforslaget.

• Ungdomshus i Remisen: Det tidligere busværksted Remisen kunne være gjort til et midlertidigt ungdomshus, men det blev heller ikke prioriteret at renovere bygningerne ved den nye skatepark for 1,75 millioner kroner og tilføre 210.000 kroner til at varetage den løbende drift.

• Dams Gård: Afhængig af hvilket scenario kommunalbestyrelsen havde foretrukket, var der lagt op til, at kommunen skulle bruge mindst 20 millioner kroner på medfinansiering af anlægsarbejdet. Oplægget var, at pengene skulle afsættes i 2023 og 2024, og dertil kom minimum yderligere minimum 2,8 millioner kroner i årlig driftsforhøjelse. V og S blev enige om at vente med at afsætte pengene, ligesom ti millioner kroner, der blev afsat sidste år, er blevet forskudt i to år.