Det blev S og V enige om: Forlig sparer mere end det fører nyt til

Det blev S og V enige om: Forlig sparer mere end det fører nyt til
Socialdemokratiet og Venstre indgik torsdag budgetforlig og er blandt andet blevet enige om, at BAT får lige under 11 millioner kroner til at købe elbusser for. Foto: Jens-Erik Larsen
BUDGETFORLIG | BORNHOLM | 2. SEP 2021 • 16:30
Jakob Marschner
Journalist
BUDGETFORLIG | BORNHOLM
2. SEP 2021 • 16:30

Noget forsvinder, og noget nyt kommer til. Men der bliver mest af det første med torsdagens forlig om næste års kommunebudget.

Efter hidtil at have været ansat fra år til år og fra ét budgetforlig til det næste bliver tilflytterkonsulent Rune Holm nu sikret i fire år.

Andre vindere er børnehuset Trilobitten i Aakirkeby, hvor man har set antallet af børn stige stærkt i de seneste år. Her bliver der nu plads til 24 børn mere i en ny skovgruppe.

DGI-Stadion udenfor Rønne bliver solgt og gjort klar til boligbyggeri. Forligspartierne Socialdemokratiet og Venstre har ikke sat et præcist beløb på, men budgettet sætter otte millioner kroner af ud for "Ekstraordinær indtægt på bygningssalg og arealer", der i praksis handler om DGI-grunden.

11 millioner til elbusser

Andet arbejde med at udvikle boliger får 650.000 kroner, og BAT får lige under 11 millioner kroner til at købe elbusser ind for. BAT skal samtidig begynde at køre rute 7 og 8, der med kommunens ord bliver "hjemtaget" efter at ruterne har været udliciteret.

Snogebæk får en idrætshal, dog først i 2025. Og mens Plejecenter Bykær i Hasle nu er lagt helt i mølposen, sætter budgetforliget 1,9 millioner kroner af til at renovere Toftegården, også i Hasle. Beløbet blev torsdag med det samme betegnet som helt utilstrækkeligt af de partier i kommunalbestyrelsen, der står udenfor budgetforliget.

Det lukningstruede skoletilbud DASK fortsætter, dog i første omgang kun i to år. Unge stofmisbrugere får et behandlingstilbud for i alt 1,7 millioner kroner, og så bliver kommunens serviceniveau for demensramte borgere også holdt fast på dagens niveau, en indsats der vil koste kommunen 813.000 kroner.

Meget spares væk

Listen af kommunale indsatser, der bliver sparet væk med budgetforliget, er dog længere endnu.

På børneområdet forsvinder tilskuddet til at passe egne børn, og puljen til børnehuse, der er så små, at de har svært ved at få driften til at løbe rundt, forsvinder også.

Bornholms fri- og privatskoler mister i alt 400.000 kroner, som de hidtil har fået i støtte til at drive SFO for. Det gratis buskort til børn, der vælger en skole udenfor deres eget distrikt, bliver også sparet væk.

Kurserne, der sigter mod at modvirke skilsmisser, hører snart fortiden til. Kommunen vil også snart råde over én familierådgiver færre end i dag.

Paradisbakkeskolen i Nexø mister deres netop åbnede madskole. En madskole der stod klar sidste år, men først lige er kommet i brug i august i år, og som har kostet 10 millioner kommunale kroner at bygge.

Ældreplejen går stort set ram forbi. Nattevagten bliver skrænket ind, så udgiften passer til den mængde nattevagt, der allerede bliver brugt. Som de to partier bag budgetforlæiget finder Socialdemokratiet og Venstre også en million kroner på ældreplejens måde at indrette sine hold og sine køreruter på.

Bornholms kulturinstitutioner vil snart have 200.000 kroner færre at søge, og plejen af ubrugte fodboldbaner og græsarealer omkring stadions vil også blive skåret ned.