Byggeri af Nord Stream 2 genoptages tæt ved Bornholm

Byggeri af Nord Stream 2 genoptages tæt ved Bornholm
Nord Stream 2. Pressefoto
| 25. JAN 2021 • 09:28
Af:
Ritzau

25. JAN 2021 • 09:28

ØSTERSØEN

Arbejdet med byggeriet af den omstridte naturgasledning Nord Stream 2 i dansk farvand genoptages, da skibet ”Fortuna” er på plads. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det sker, efter at Tyskland den 15. januar gav tilladelse til genoptagelse af byggeriet af Nord Stream 2 i tysk farvand tæt ved Bornholm.

Nord Stream 2 meddelte, at det ville man gøre, så snart skibet ”Fortuna”, der arbejder med byggeriet, var på plads, og det er altså nu sket.

En tidligere udstedt tilladelse havde ellers først givet lov til at fortsætte byggeriet i slutningen af maj, men processen påbegyndes tidligere.

Nord Stream 2 ejes af det russiske energiselskab Gazprom. Halvdelen af projektet til 9,5 milliarder euro (knap 64 milliarder kroner) finansieres af vesteuropæiske energiselskaber.

Projektet består af to parallelle 1230 kilometer lange naturgasrørledninger, som udgår fra Rusland og løber hen over russisk, finsk, svensk, dansk og tysk havområde.

Men forløbet omkring byggeriet har været udfordret og gik helt i stå i 2019, da USA indførte sanktioner mod projektet.

Truslen om amerikanske sanktioner fik schweiziske fartøjer, der arbejdede på at lægge rør ved Bornholm, til at stoppe arbejdet.

USA mener, at Nord Stream 2 vil øge særligt Tysklands afhængighed af Rusland og dermed true EU's sikkerhed.

Den tyske regering mener, at Nord Stream 2 vil give Tyskland en direkte og sikker energiforsyning.

Efter forgiftningen af den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj truede Tyskland dog med at trække støtten, hvis ikke Rusland gennemførte en grundig undersøgelse af, hvad der var sket med Navalnyj.

Ledningen vil næsten fordoble mængden af russisk naturgas, der kan transporteres til Tyskland.