Bornholmske forældre bakkes op landet over: Her er hvad alle ønsker mest af skolen

Bornholmske forældre bakkes op landet over: Her er hvad alle ønsker mest af skolen
Forældre samlet på Svartingedal Skole i Hasle. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SKOLE | BORNHOLM | ABONNENT | 12. OKT 2021 • 16:34
Jakob Marschner
Journalist
SKOLE | BORNHOLM | ABONNENT
12. OKT 2021 • 16:34

Forældre til børn i folkeskolen ønsker mere ro i timerne, færre elever i klasserne og flere penge til folkeskolen.

Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Skole og Forældre, der er landsorganisation for skolebestyrelser og forældre til børn i folkeskolen. De 799 forældre i undersøgelsen er dermed på linje med mange bornholmske forældre til børn i folkeskolen.

Med mulighed for at vælge flere svar angiver 48 procent af forældrene i Skole og Forældres undersøgelse, at uro i klassen er et problem. Næsten lige så mange (47 procent) nævner, at klasserne har for mange elever, og en lidt mindre andel (42 procent) mener, at deres folkeskole har for få penge til at kunne levere undervisning "af en rimelig kvalitet".

Uro i klasserne fremstod også som et hovedproblem, da regionskommunen i 2018 første gang undersøgte forældrenes tilfredshed med Bornholms folkeskole. Mange forældre forbandt uroen i klasserne med store klassestørrelser, og at Bornholm ikke er lykkedes tilstrækkeligt med at inkludere de elever, der tidligere gik i specialtilbud, i normalklasserne.

Da kommunen sidste år gennemførte samme undersøgelse igen, var billedet af uro og utilfredshed med inklusionen igen temaer, der fyldte for mange forældre, selvom den anden bornholmske undersøgelse af forældrenes tilfredshed med folkeskolen overordnet gav et lidt pænere resultat og viste fremskridt i forhold til to år forinden.

At folkeskolen har få for penge til at levere en rimelig undervisning har de bornholmske forældre indirekte peget på ved at efterlyse flere støttetimer og to lærere i flere klasser end i dag. Det skyldes økonomi, når skolerne ikke prioriterer støttetimer og tolærer-ordning i højere grad, end det sker.

– Folkeskolens forældre siger, at der er for meget uro, for høje klassekvotienter og for få penge i folkeskolen. For mange elever og uro hænger ofte sammen. Derfor er min opfordring til kommunalpolitikerne, at de sætter penge af til at få nedbragt klassekvotienterne til et rimeligt niveau. Det er det, som forældrene vil have, siger Rasmus Edelberg, formand for Skole og Forældre, i en pressemeddelelse.

– Jeg tror, at færre megaklasser kan øge kvaliteten i hverdagen for børnene i skolen, så de trives og bliver del af fællesskabet. Det kan bremse udsivningen af elever fra folkeskolen til både de private skoler og specialskolerne, siger han.

Ved det kommende kommunalvalg opfordrer Skole og Forældres formand folkeskolens forældre til at stemme på de lokalpolitikere, der vil styrke folkeskolen.

– Find ud af, hvad dine lokalpolitikere vil med folkeskolen, inden du stemmer til kommunalvalget. Deltag i en debat, ring til dem, brug sociale medier eller skriv et debatindlæg til din lokalavis. Det er os, børnenes forældre, der ved, hvordan vores børn har det, og dermed kan pege på løsningerne ude på skolerne, siger Rasmus Edelberg.