Bornholmerprisen gik til sprogforsker
Jesper Vang Hansen (tv.) og Alex Speed Kjeldsen. Foto: Bornholms Historiske Samling

| GRATIS
5. SEP 2021 • 19:10
Jakob Nørmark
Journalist

Bornholmerprisen gik til sprogforsker

Bornholms Historiske Samfund tildelte lørdag Bornholmerprisen til sprogforsker Alex Speed Kjeldsen.

Bornholmerprisen blev indstiftet i forbindelse med Bornholms Historiske Samfunds 50-års jubilæum i 1956 og er årligt blevet uddelt siden dengang. Oftest har prismodtageren kendetegnet sig ved et virke inden for historie.

– Men vi har faktisk også indsatsen for det bornholmske sprog som et kriterium, fortæller formand Jesper Vang Hansen.

Også bevarelsen af det bornholmske landskab eller arkitektur kan bringe en i betragtning til Bornholmerprisen.

Ambitiøst ordbogsprojekt

Adjunkt og Ph.D. Alex Speed Kjeldsen er primusmotor bag udarbejdelsen af en bornholmsk dialektordbog, og det er dette store arbejde, Bornholms Historiske Samfunds bestyrelse ønsker at påskønne.

Sprogforskeren modtog prisen ved foreningens generalforsamling. Her holdt han et oplæg om ordbogsprojektet og orienterede tilhørerne om, hvor langt i processen holdet bag ordbogen er nået.

– Han er en fremragende formidler, siger Jesper Vang Hansen om prismodtageren.

Bornholms Historiske Samfund har 650 medlemmer, og cirka 40 var til stede ved lørdagens generalforsamling.

Her er begrundelsen for tildelingen af Bornholmerprisen 2021

"Siden sin delvise tilbagekomst til Bornholm for ca. 5 år siden har han mere end genstartet det ordbogsprojekt, der gik i stå i 1940’erne. Han har via sin baggrund som sprogforsker med en stor kærlighed til den bornholmske dialekt ledet det omfattende arbejde med at digitalisere alle de dialektordbøger, glossarer og andre dialektoptegnelser, som har kunnet opspores. Et enormt arbejde udført med et uhørt engagement og stor respekt for alle dem, der bidrager til projektets gennemførelse. Denne gruppe udgøres ud over studentermedhjælpere ikke mindst af indfødte bornholmere med særligt kendskab til bornholmsk i al almindelighed, men også til særlige faglige sprogområder som bl.a. landbrug, fiskeri og håndværk.

Bestyrelsen ønsker derfor med tildelingen af årets Bornholmerpris at påskønne det kæmpearbejde, som Alex Speed Kjeldsen har ydet. Vi glæder os i foreningen sammen med mange andre over, at vi nu kan se de første digitale resultater på nettet og ser ligesom mange andre frem til fortsættelsen af det for den bornholmske dialekt uvurderlige arbejde, som Alex Speed Kjeldsen her er i gang med at berige os med."

 Flere nyheder