Bornholmerlisten forbereder sig på at modbevise meningsmålingerne igen

Bornholmerlisten forbereder sig på at modbevise meningsmålingerne igen
Kirstine van Sabben. Foto: Berit Hvassum
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 30. AUG 2021 • 14:00
Jakob Nørmark
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | ABONNENT
30. AUG 2021 • 14:00

På tærsklen til valgkampen lægger Bornholmerlisten an til at angribe fra baghjul. Jysk Analyses seneste meningsmåling, der blev offentliggjort af TV 2/Bornholm forrige fredag, gav listen 1,6 procent af stemmerne.

Hvis Kirstine van Sabben skal genindløse sit mandat til kommunalbestyrelsen, kræver det en stor fremgang i de kommende 77 dage op til valget.

Udgangspunktet bekymrer ikke spidskandidaten, som tillægger tv-stationens meningsmålinger flere måneder op til valget denne værdi:

– Cirka ingenting! Vi har pløjet alle de meningsmålinger igennem i de 16 år, jeg har været i politik. Man rammer skævt med cirka fire procent hver gang. Jeg tager de målinger meget roligt, for vi har gjort dem til skamme hver gang.

Både i maj 2013 og maj 2017 blev Bornholmerlisten målt til 2,2 procent, men i november blev mandatet hevet hjem til Carl Ilsøe eller Kirstine van Sabben med henholdsvis 6,8 og 5,8 procent.

Det kan skyldes, at Bornholmerlisten mellem valgene i den brede offentlighed er mindre synlig end de nationale partier, der kan opnå lokal opbakning på grund af landsdækkende sager.

Kirstine van Sabben vil dog ikke høre tale om, at hun har været i gang med at lade batterierne op til valgkampen.

– Jeg synes, at jeg knokler, og det gør jeg fire år ad gangen, siger hun og peger på, at Bornholmerlisten som en uafhængig liste kan agere mere frit end konkurrenterne til stolene i byrådssalen.

– De har et partiprogram og nogle retningslinjer, der er udstukket fra Christiansborg. Dem skal de varetage først, og så kommer Bornholm bagefter. Alle de beslutninger, vi træffer i Bornholmerlisten, er baseret på, hvad vi mener er bedst for flest mulige bornholmere. Det er vores kongstanke, siger Kirstine van Sabben.

– Det, håber jeg, kommer til udtryk under valgkampen. Og jeg håber også, at det er kommet til udtryk med min kritik af Snorrebakkesagen eller om spærretid.

Så med hvilken sindsstemning går du ind til valgkampen?

– Jeg glæder mig. Valgdagen er altid en festdag. Jeg elsker at tale med folk om, hvad der rører sig derude. Der er kommet nye kandidater til af sig selv, og jeg føler lige nu, at jeg har fingeren på pulsen og knokler røven ud af bukserne. Men jeg har en god fornemmelse og føler, at folk klapper mig på skuldrene rundt omkring.

Bornholmerlisten har en aftale om at gå i valgforbund med Dansk Folkeparti, der i meningsmålingen fra midten af august også står til at tabe terræn og gå fra fire til tre mandater i kommunalbestyrelsen.