Bornholm i top blandt kommuner med flest ladestandere til elbiler

25. SEP 2021 • 09:51
Jakob Marschner
Journalist

Bornholm i top blandt kommuner med flest ladestandere til elbiler

Kun i København og på Frederiksberg er det lettere at få ladet en elbil eller en hybridbil op, end det er på Bornholm.

Det viser et nyt notat fra Transportministeriet, der har opgjort antallet af ladestandere blandt 1.000 indbyggere i alle landets 98 kommuner.

Med 1,6 ladestandere pr. 1.000 bornholmere er Bornholm nummer 3 på listen, hvor Frederiksberg er nummer 1 med 2,27 ladestandere. København er den eneste anden kommune med mere end to ladestandere for hver 1.000 indbyggere.

Kun overgået af de to centrale hovedstadskommuner fører Bornholm an i et felt på ni kommuner, hvor antallet af ladestandere pr. 1000 indbyggere også er over en. Fælles for de fleste kommuner i toppen af listen er, at de ligger nær en lufthavn: Sønderborg, Tårnby, Billund og Dragør er andre kommuner med mere end en ladestander pr. 1000 indbyggere.

Antallet af elbiler tordner i vejret

Bornholm er ifølge Transportministeriet også blandt de 10 kommuner, der har haft størst tilgang af nye ladepunkter i perioden fra august 2018 til august i år.

I de seneste tre år er antallet af registrerede elbiler i Danmark mere end firedoblet til 47.000 i august i år. Antallet af plug-in hybridbiler er på de tre år mere end seksdoblet, så der i august kørte cirka 59.000 af den type grønne biler på de danske veje.

Det er hidtil gået hurtigere med at få de nye biltyper ind, end det er med at rulle ladepunkter ud. Hvor der for godt tre år siden var cirka 2300 ladepunkter, er der nu cirka 4.250, så antallet af ladepunkter er kun vokset med 85 procent i den periode, hvor antallet af el- og hybridbiler er henholdsvis mere end firedoblet og mere end seksdoblet.

Særligt det seneste år er antallet af nye ladepunkter dog begyndt at følge bedre med antallet af nye el- og hybridbiler. Antallet voksede med mellem tre og syv procent i månederne fra december sidste år til marts.

Det fører også med sig, at flere el- og hybridbiler i dag deles om ladepunkterne, end det var tilfældet for tre år siden. Hvor der var fire biler pr. ladepunkt i 2018, er der 11 i dag.

"Væksten aftog så en smule i foråret, men særligt i løbet af sommeren er udviklingen accelereret med en historisk stigning på 16 procent i antallet af ladepunkter i august 2021", oplyser Transportministeriet i sit nye notat.

I 2018 udgjorde el- og hybridbiler tilsammen to procent af de nyregistrerede biler i Danmark. Andelen steg til lige under fem procent i 2019 og tog så et spring til godt 15 procent sidste år, men væksten bliver ved, og netop nu går det meget stærkt.

Fra januar til august i år var mellem hver tredje og hver fjerde (29 procent) af de nyregistrerede biler i Danmark en el- eller hybridbil. I august alene udgjorde el- og hybridbilerne ifølge Transportministeriet 40,6 procent af de nye biler i Danmark, godt og vel to ud af fem.Flere nyheder