Borgermøde i Aakirkeby: 'De unge mangler virkelig et sted'

Borgermøde i Aakirkeby: 'De unge mangler virkelig et sted'
Indskolingsleder på Hans Rømer Skolen, Julie Kjær Johansen (vh), og Pernille Rigstad, skoleleder på Hans Rømer Skolen (tv), mener begge, at et medborgerhus, der giver plads til byens unge er en god idé. Foto: Emilie Jensen
| ABONNENT | 11. MAJ 2021 • 22:09
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
11. MAJ 2021 • 22:09

OMRÅDEFORNYELSE

Aakirkeby

Da borgermødet når sin halvleg vender tre af mødets deltagere blikket mod hinanden. En engageret snak om mødets indhold, og byens mangler. Her er særlig en mangel stor. De unge og børnene, lyder det fra de tre kvinder.

En af dem er indskolingsleder på Hans Rømer Skolen, Julie Kjær Johansen, hun er enig i at et medborgerhus der giver plads til byens børn og unge er en korrekt prioritering:

– Lige nu har de ikke et sted at være her i byen, og der synes jeg et sted som Badeanstalten vil være godt at inddrage til de unge.

Det er ikke så underligt, at det netop er de unge, der fylder i luften mellem de tre kvinder, de beskæftiger sig alle med børn og unge til daglig.

– Ja, vi kunne snildt stille os derop og holde et lille oplæg, ler Ulla Didriksen, koordinator for Skoletjenesten Bornholm, der har vendt stolen om, for at tale med de Julie Kjær Johansen og skoleleder på Hans Rømer Skolen Pernille Rigstad.

For de har meget på hjerte, mener de, blandt andet at de unge virkelig mangler et sted at kunne være sammen.

Skal være med hele vejen

Det handler ikke kun om at finde et sted til byens yngre borgere, men også at få dem inddraget i processen. Også når det gælder den grønne omstilling, mener Ulla Didriksen:

– Hvis vi som ø skal være CO2 neutrale om snart ti år, i 2032, så skal vi skabe en forståelse og et engagement herfor hos børnene, siger hun og Julie Kjær Johansen tager ordet:

– Hvis vi skal ud og plante flere træer her i byen (i forbindelse med skovrejsning, red.), så skal børnene ikke bare være med til at plante træet, de skal være med fra start til slut, så de også forstår at det er vigtigt og føler sig involveret i, siger hun.


Ulla Didriksen. Foto: Emilie Jensen

Drømmere

Men, understrejer Julie Kjær Johansen og Ulla Didriksen, det med at skabe et sted til børn og unge i Aakirkeby skal ikke blive løst af voksne. Ikke udelukkende i hvert fald.

– Børn er drømmere og det er deres idéer vi skal kunne gå med og hjælpe dem med at fascilitere, siger Julie Kjær Johansen, der er opmærksom på, at der skal "voksenhjælp" til at udføre projekter som disse.

– Andre steder i landet har man kontainere, hvor de udenpå indgår i en del af en skaterbane, men indeni bliver brugt som musiklokale. Det tror jeg ville være lige noget for de unge, siger Ulla Didriksen.

Men det vigtigste er, at man husker at spørge børnene om hvad de har af ønsker, understrejer de.