Borger i sag om dårlige boligforhold: 'Vi er blevet rådet til ikke at køre en sag'

Borger i sag om dårlige boligforhold: 'Vi er blevet rådet til ikke at køre en sag'
Mug på væggene i Martin Olsens hus i Pedersker. Foto: Privat
| ABONNENT | 28. MAR 2021 • 12:17
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
28. MAR 2021 • 12:17

MILJØ

For en familie fra Pedersker har en sag om dårlige boligforhold fået en foreløbig afslutning i huslejenævnet. Bornholms Tidende har tidligere beskrevet, hvordan familien i flere måneder har levet med konsekvenserne af mug og skimmelsvamp i huset.

Af huslejenævnets afgørelse fremgår det, at nævnet har pålagt udlejerne at udbedre skader på husets stuegulv samt at sørge for, at der føres tilsyn med varmesystemet for at sikre en tilstrækkelig fremløbstemperatur til radiatorerne.

Selvom der i en længere årrække har været problemer i huset, der er ejet af en søskendeflok, mener huslejenævnet, at problemerne med fugt og skimmelsvamp er selvforskyldte og skyldes familiens placering af møbler op ad ydervægge og utilstrækkelig opvarmning af huset.

Martin Olsen og hans kæreste står nu tilbage med to muligheder; at indbringe sagen for boligretten, eller at leve med problemerne, indtil de finder et nyt sted at bo. Som Bornholms Tidende tidligere har beskrevet, har deres søn ikke boet på sit værelse i mere end et halvt år på grund af problemerne. I stedet sover han på en madras i forældrenes værelse.

Martin Olsen mener ikke, at problemerne er selvforskyldte. For da han og kæresten sagde ja til at leje huset, var det blandt andet på baggrund af en sms fra en af de tre søskende:

"Halløj- jeg/vi har et nyrenoveret hus på ca 100 m2 i Pedersker med tilhørende mindre have og køkkenhave. Ca 100 m til bussen og 4-500 m til indkøbsmulighed. Skole va 8-900. Huset er pt udlejet, men lejerne har sagt op til udgangen af dec. Vi har planer om at benytte jan måned til at hulmursisolere, og så skal skorstenen fjernes. Jeg sender dig gerne nogle billeder, hvis du tænker at de kune være en mulighed. Den månedelige leje er kr. 5.500 plus forbrug. Der er nye vinduer og døre i hele huset. Jeg kender desværre ikke udgiften til forbrug, da vores mor aldrig nåede at få glæde af de nye døre/vinduer. Giv gerne en melding. Ha en dejlig dag."

Huset skulle altså angiveligt være hulmursisoleret, da Martin Olsen og hans kæreste skulle flytte ind, og der skulle være sat nye vinduer op – begge tiltag, der mindsker sandsynligheden for fugt. Derfor burde det under normale omstændigheder heller ikke være et problem for familien at placere deres møbler, som de har gjort.

Går ikke videre med sagen

Martin Olsen har dog en mistanke om, at der ikke er blevet hulmursisoleret som planlagt, og han bider også mærke i en anden detalje i korrespondancen med udlejerne, efter at hans kæreste på Facebook tilkendegav, at de ledte efter et nyt sted at bo:

"Hej igen – mange tak for jeres svar – må indrømme at vi stiller os lidt uforstående for mange af de oplyste punkter. Vi er ikke vidende om at huset skulle være fugtigt! Vores mor boede i huset i ca 4 år EFTER at der er skifter vinduer, og da var der ikke fugt. Vi har efterfølgende sat ventilation op i rummene. Derfor er det nyt for os at der er fugt."

I denne besked skriver udlejerne, at moderen boede i huset efter, at de nye vinduer var sat i. Det modstrider den besked Martin Olsen fik, inden han overtog huset, hvori de tre udlejere skrev, at de ikke kendte forbrugsudgiften, da moderen ikke fik glæde af vinduerne.

– For mig ser det ud som om, at der er noget, der er blevet skjult, og jeg føler, at man sælger huset på den præmis, at der bliver hulmursisoleret. Når man så ikke gør det, har man lidt solgt huset på en løgn. I forhold til vinduerne ville det jo være fair, at man ikke kender forbruget, hvis moderen ikke havde boet der, men når man så senere indrømmer, at hun har boet der, efter at vinduerne blev skiftet, virker det som om, at der er noget galt.

Martin Olsen sidder derfor tilbage med følelsen af, at der er flere ting, der ikke stemmer overens.

– Jeg har snakket med en jurist og en advokat, der begge har rådet mig til at lade være med at køre en sag. Der er jo ikke tale om en fri process, og dommerne har ikke kendskab til boligsager. Derfor hælder de sig op ad eksperterne i sagen, i det her tilfælde huslejenævnet, og så står vi med sagsomkostninger. Det har jeg ikke råd til, når vi har skader på møbler og en stor flytning, der skal dækkes, siger Martin Olsen.

Bornholms Tidende har flere gange forsøgt at få en kommentar fra udlejerne om deres skiftende forklaringer, men ingen af de tre søskende har ønsket at udtale sig.