Bølshavns strandenge er orkideernes paradis

Bølshavns strandenge er orkideernes paradis
Ved vandhullerne i Bølshavn vokser der mange orkideer. Her ses kødfarvet gøgeurt.
| ABONNENT | 19. JUN 2021 • 10:46
Af:
Søren P. Sillehoved
| ABONNENT
19. JUN 2021 • 10:46

NATUR

Store strandenge med ynglende vadefugle ligesom i det øvrige land findes ikke på Bornholm. Her er enten klippekyster eller lange badestrande med sand og klitter. Alligevel findes der små strandenge langs den nord- og østbornholmske klippekyst, hvor der bag de skærmende klipper for havets bølger findes små vandhuller og fugtige enge. Sådanne vandhuller i klipperne kaldes "Rock-pools". Her bliver havvandet af solen forvandlet til ferskvand med ynglende strandtudser og salamandre. Der er samtidig mange blomster. Blandt andet flere sjældne arter, et af sådanne steder er faktisk øens bedste orkide-lokalitet.

Stedet hedder Bølshavn strandenge. På en lille beskeden eng på størrelse med et parcelhus vokser der fem arter af orkideer i et næsten overvældende stort antal. Der ses samtidig andre blomster, hvor nogle arter er meget sjældne i det øvrige land, mens andre kun vokser på Bornholm.

Her findes de

Mellem Gudhjem og Svaneke findes Bølshavn med idylliske huse på begge sider af landevejen. Efter det sidste hus mod Svaneke vil der kort efter findes en sidevej ud til kysten og en lille p-plads. Da området bliver afgræsset af får efter orkideernes blomstring, er der et hegn med låge. Derfra følger man stien mod højre til de spændende blomsterenge.

Ved første øjekast bemærker man de lyslilla blomster, det er den melede kodriver, en meget sjælden art i det øvrige land, men almindelig langs den bornholmske klippekyst. Den ligeså sjældne bleggule kantbælg er ligeledes almindelig på Bornholm, den hører til ærteblomstfamilien og farver engene med blege gule farver fra april til maj. Senere på foråret bliver den dog nedtonet af de mange farvestrålende orkideer.

Her vokser den kødædende vibefedt. En lille plante med fedtede blade som fanger insekter, der af planten bliver opløst og fortæret som et kosttilskud. I ældre dage gned unge piger på Bornholm deres hår med de fedtede blade for at få det til at glinse. Vibefedt blomstrer i juni og juli med lilla blomster på en kort stilk.

Der findes ligeledes akelejer, engkabbelejer, angelik, bukkeblad, vandranunkler, kogleaks og hjertegræs. Mærkeligt nok ses tagrør, selv om arten foretrækker ferskvand, det skyldes vandhullernes lave saltindhold.


Vibefedt er en kødædende plante, der fanger insekter på sine fedtede blade. Foto: Søren P. Sillehoved

Orkideerne er stedets klenodier

På Bornholm vokser der i alt 15 forskellige arter af orkideer. De fem af dem findes på dette lille beskedne område. Tyndakset gøgeurt blomstrer i maj på de mere tørre arealer af engen. På de fugtigere steder ses i maj og juni gøgeurt og plettet gøgeurt, begge arter med sorte pletter på bladene. Kødfarvet gøgeurt blomstrer i juni med lange uplettede grønne blade på stænglen. Her ses den med violette farver, andre steder kan den samme art optræde med hvide og lyserøde blomster. Midt på sommeren blomstrer sumphullæben med små røde blomster, der bliver fremhævet af dens hvide læbe.

Så mange forskellige orkideer i det store antal er et meget sjældent syn, derfor er området en naturperle.

Vandsalamandre og strandtudser

På grund af det næsten ferske vand i vandhullerne er der en pæn bestand af begge arter. De lever kun i vandet i ynglesæsonen, bagefter går de op på land og gemmer sig. Strandtudsernes børn (haletudserne) svømmer rundt nede i vandet og ånder med gæller, samtidig er de vegetarer og lever af alger. Den dag de små tudser kravler op på land, er gællerne erstattet med lunger, og livet som vegetar er slut. Den voksne strandtudse æder alt, der bevæger sig.

Nattergale og andre fugle

Kystklipperne er ynglested for stormmåger, med deres højlydte skrig angribes besøgende, for at beskytte deres børn, de brune unger. Nattergalen synger i maj og juni i de små krat bag strandengene, ude på vandet svømmer små sorte edderfugle ællinger bag deres brune mødre. "Gok-gok-gok," siger de voksne og har gjort det på hele den lange svømmetur fra Christiansø til Bornholm.

Turen er på 20 kilometer. En tur der er farlig, for 60 procent af ællinger dør af bølgerne eller udmattelse. Men det drejer sig om liv eller død. For bliver de på Christiansø dør alle ællingerne af sult eller ender som føde for sultne sølvmåger. Dem der overlever, finder mængder af føde i den lave skærgård på Bornholm.

Solen synker i vest og skaber skygge på engen. I samme øjeblik høres en lyd som en elektrisk boremaskine på en stenmur. Det er koret fra de kvækkende strandtudser, der under gunstige vindforhold kan høres på flere kilometers afstand. Nattergalen, strandtudserne, orkideerne og andre sjældne blomster, fortæller det. Bølshavns strandenge er en naturperle.


Edderfugle med sorte små ællinger i vandets blæretang ved Bølshavn. Foto: Søren P. Sillehoved