Beof advarer: 'For nogle kan der blive tale om ubehagelig regning'
Det er ikke sjov at se på elregningen i øjeblikket, for priserne er på himmelflugt, fortæller Bornholms Energi & Forsyning, der opfordrer til, at man forsøger at spare så meget på strømmen som overhovedet muligt. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

NYHED | BORNHOLM
27. OKT 2021 • 18:30
Jesper Gynther
Journalist

Beof advarer: 'For nogle kan der blive tale om ubehagelig regning'

Priserne på strøm er siden begyndelsen af september buldret i vejret på Bornholm og i resten af Europa. Derfor opfordrer Bornholms Energi & Forsyning både sine privat- og erhvervskunder til at tage kontakt, hvis man kan se, at regningen bliver uoverkommelig.


I september har der været nogle af de højeste elpriser, siden det frie elmarked blev indført for næsten 20 år siden. Priserne er i oktober faldet en anelse, men Bornholms Energi & Forsyning regner med, at priserne vil ligge et højt niveau de næste to-tre måneder.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

– Lige nu svinger priserne på strøm meget, og markedet er generelt præget af nervøsitet og usikkerhed, fortæller Peter K. Rustand, afdelingschef i kundeservice, salg og marketing hos Bornholms Energi & Forsyning.

I 4. kvartal kan Beof konstatere, at den rene elpris er fordoblet i forhold til samme periode sidste år på selskabets kvartalsprodukt, som de fleste af kunderne benytter. Det betyder ifølge elhandelschefen, at en almindelig kunde uden elvarme - alene som følge af de stigende priser - skal forvente en 15 procent højere elregning. Den rene elpris slår heldigvis ikke fuldt igennem på forbrugerregningerne, da el er kraftigt reguleret af en række afgifter.

En fordobling af den rene elpris er faktisk billigt sluppet, når man ser på, hvor vildt det er på markedet lige nu

Peter K. Rustand, afdelingschef, Bornholms Energi & Forsyning

– Er man på vores kvartalsprodukt, så har man en vis grad af beskyttelse imod de store udsving i priserne, og en fordobling af den rene elpris er faktisk billigt sluppet, når man ser på, hvor vildt det er på markedet lige nu, siger Peter K. Rustand.

– Har man valgt vores spot-produkt, hvor prisen følger markedet time for time, så har vi set priser helt oppe over 3 kroner per kWh (ren elpris uden afgifter). Her kan der for nogle blive tale om en decideret ubehagelig regning, tilføjer han.


Derfor er det svært at forudsige strømpriserne

Ifølge Beof peger eksperterne på en lang række grunde til at strømpriserne er gået amok. En faktor er, at den globale økonomi er ved at komme i omdrejninger igen, og det skaber en stor efterspørgsel efter energi. Samtidig mangler Europa gas fra Rusland, mens det milde vejr har givet mindre vindkraft og mindre vandkraft.

– Jeg tror godt, det kan blive værre. Vi er ikke engang rigtigt i fyringssæsonen endnu, og det vil afhænge af den vinter, vi ser ind i. Bliver det en kold vinter i Europa, i Rusland og i Kina, så giver det ekstra skub til efterspørgslen efter energi, sagde chefanalytiker Louise Aggerstrøm fra Danske Bank på et webinar afholdt af Dansk Energi i begyndelsen af oktober.

Spar på strømmen

Peter K. Rustand opfordrer til, at man allerede nu kontakter Bornholms Energi & Forsyning for en løsning, hvis man kan se, at regningen bliver uoverkommelig. Det gælder både for privat- og erhvervskunder.

– Der er desværre ikke så meget, vi kan gøre for at fremtrylle lavere priser. Både gas, olie, CO2 og andre råvarer er også steget voldsomt i pris, som følge af ekstraordinær stor efterspørgsel efter pandemien. Samtidig har der været mindre produktion fra vind- og vandkraft, end vi er vant til, hvilket igen presser priserne op, lyder den dystre melding.

Hvis vejret arter sig, kan det dog hjælpe på pengepungen hos kunderne.

– Jeg håber på en mild og våd vinter med masser af blæst. Det vil hjælpe med at tage toppen af priserne, fortæller han og opfordrer til, at man uanset hvad prøver at spare så meget som muligt på strømmen.


Gode råd til at spare på strømmen

– Fyld vaskemaskinerne
– Giv tørretumbleren en hviledag, hvis du kan
– Skift til LED-lys
– Lad være med at bruge vaskemaskine og tørretumbler med videre i tidsrummet 17-20, hvor det også koster dyrt at få transporteret strømmen
– Sæt eventuelt maskinerne til at arbejde efter midnat, hvor strømmen er billigere
– Find strømtyvene: Test dit køleskab, din gamle kummefryser, vaske- og opvaskemaskiner, tørretumbleren og børnenes PlayStation
– Lån et Spar-o-meter gratis i 14 dage (det kan du gøre på Bornholms Energi & Forsyning, Skansevej 2 i Rønne eller på øens seks biblioteker)
– Følg dit forbrug på www.beof.dkFlere nyheder