Bekymret for elevers trafiksikkerhed

Bekymret for elevers trafiksikkerhed
Elever på kongeskærskolen. Arkiv foto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 12. JUN 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
12. JUN 2024 • 19:00

Trafikken omkring Folkemødet er endt som lidt af en mavepine for Kongeskærsskolen. – Jeg har det ikke så godt i kroppen i de her uger, lyder det fra skolelederen.

Kongeskærskolen, eller folkemøde-folkeskolen som skolen i disse uger også er kendt som, er i høj grad integreret i folkemødets aktiviteter.

Selvom skolens placering gør det nærmest umuligt ikke at blive påvirket af arrangementet, omfavner skolen den gave det også er, at have så lærerige events, debatter og begivenheder lige ved døren. Men det omfangsrige logistiske projekt, det er, at hvert år gøre klar til folkemødets mange scener, telte og platforme, har en bemærkelsesværdig negativ indvirkning på elevernes trafiksikkerhed til og fra skolen, mener Kasper Johansen.



Skoleleder Kasper Johansen, Kongeskærskolen Allinge. Arkiv foto: Berrit Hvassum

 

Rammer busserne

Allerede i ugen op til folkemødet, bliver busdriften omlagt, så eleverne ikke har mulighed for at blive sat af på busstoppestedet ved skolen.

For at sikre at eleverne kan komme med den rigtige bus hjem, er skolen nødsaget til at bruge en stor mængde medarbejdertimer på at hjælpe eleverne til og fra bussen.

– Fra i eftermiddag er der slet ikke nogen bus ned til skolen, de sidste par dage har det kun været skolebussen der har kørt, og den har haft stoppested helt oppe ved Tårnhuset i Allinge. Og fra i eftermiddag (onsdag) er der slet ikke nogen busdrift mere. Det betyder at vi må transportere børn to gange om dagen til og fra kirkepladsen. Så det her med at få børnene til og fra skolen, bliver i stigende grad en stor logistisk operation.

Sikkerhedsrisiko for eleverne

Endnu værre ser det dog ud for de elever som cykler eller går til skole, mener Kasper Johansen. De mange lastbiler, kassevogne og andre større køretøjer som fylder vejene og parkerer på cykelstier og fortove, gør det svært for eleverne at navigere sikkert i trafikken.

Ydermere kan den hektiske og travle arbejdsplads, som særligt cirkuspladsen er i dagene op til folkemødet, udgøre en reel sikkerhedsrisiko, når tunge og store maskiner og børn som kan være nye i trafikken, samles på ét og samme sted.

– Jeg synes faktisk, at det bliver en meget usikker skolevej og det har vi svært ved at råbe op omkring. Jeg har til flere direktører ønsket en trafikkorridor hvor man kunne garantere, at der ikke var tunge køretøjer et kvarter om morgenen og et kvarter om eftermiddagen. For det er jo bare busser, lastbiler, trucks. Og de pløjer hen over cykelstier med høj fart, og holder bare parkerede over det hele så man må ud på vejen. Lige den del er faktisk stadig vores allerstørste bekymring.

Varer flere uger

Ifølge Kasper Johansen ville man med en trafikkorridor kunne sikre at eleverne kunne færdes sikkert til og fra skole i de hektiske uger op til og efter folkemødet.

Han er modstander af forslaget om at løse problematikken ved at køre alle skolens børn et andet sted hen i folkemødetiden, da arrangementet også er meget givende for børnenes læring og demokratiske dannelse. Kongeskærskolen lægger da også hus til 120 frivillige, som allerede fra onsdag eftermiddag forvandler skolen til et form for folkemøde-vandrehjem.

– Vi har på den måde et samarbejde med folkemødet der varer hele året, kan man sige. Det er jo en stor driftsopperation. På undervisningsdelen er det jo rigtigt nok at der er nogle klasser der ikke har almindelige klasselokaler de dage, men der er heller ikke almindelig undervisning

Kongeskærskolen er både en bidragsyder til husningen af de frivillige på folkemødet, og eleverne er ydermere en aktiv del af forskellige debatter og arranementer. Derfor bør det, ifølge Kasper Johansen, også være på sin plads at give lidt igen den anden vej, og sørge for at skolens børn kan komme sikkert til- og fra skole i ugerne op til, men også ugen efter folkemødet.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT