Baglæns mod mobning: 'Vi skal være bedre forbilleder for vores børn'

Baglæns mod mobning: 'Vi skal være bedre forbilleder for vores børn'
Nicolai Aagaard var meget tilfreds med, at så mange var dukket op. Foto: Jesper Dollerup Merved
NYHED | ABONNENT | 26. MAJ 2022 • 15:40
NYHED | ABONNENT
26. MAJ 2022 • 15:40

Der var hoppeborg, sumodragter og en masse glade børn, da Nicolai Aagaard i samarbejde med lokalmiljøet gjorde opmærksom på, hvordan mobning kan påvirke mange børn og unge meget negativt. 

Nicolai Aagaard har i denne uge besøgt Bornholm på sin tur rundt i Danmark, hvor han går baglæns mod mobning. Som del af hans besøg på Bornholm var der først et arrangement i Rønne tirsdag, og på Kristi himmelfartsdag var turen så kommet til Østerlars, hvor Østerlars sportsklub dannede rammerne for en hyggelig dag, der stod i antimobningens tegn. 

Nicolai Aagaard, der selv lider af Tourettes syndrom, har været i gang med sit projekt i over et år nu, og han har siden opnået over 100.000 følgere på det sociale medie TikTok. En opmærksomhed, som han selv er lidt overvældet over. 

– Det kan godt være lidt overvældende en gang imellem, når man bliver genkendt på gaden. Det har jeg ikke været vant til, fortæller Nicolai Aagaard, mens flere af de fremmødte børn spørg, om de ikke må få et billede eller en autograf. 

– Det var ikke mange autografer, jeg skrev for halvandet år siden, siger han med et stort smil.

Den positive opmærksomhed står i stærk kontrast til, hvad Nicolai måtte stå igennem i sine unge år, hvor han oplevede mobning i meget høj grad grundet hans diagnose, der gør, at han ikke altid kan kontrollere, hvad han siger. Derfor har han startet sin tur igennem Danmark for at udbrede budskabet, om hvor stort et problem, mobning er blandt børn. 

Ikke altid nemt

Men selvom man har mange følgere på TikTok, så er det ikke altid ensbetydende med, at man vader i sponsorer, der vil støtte projektet, og selvom Nicolai Aagaard brænder mere end noget andet for det her, så erkender han også, at det kan være lidt hårdt. 

 – Lige nu ved jeg ikke, hvor langt jeg når på min tur, fordi det er ikke helt nemt at skaffe penge nok. Jeg bruger jo alle mine penge på det her, siger han og tilføjer. 

– Selvom det godt kan være lidt hårdt, fordi det kræver meget arbejde at skulle arrangere events, kontakte medier, virksomheder og så videre for at få budskabet ud. Men jeg gør det, fordi jeg synes, det er nødvendigt.

En af dem der gerne vil hjælpe, og som var med til at arrangere begivenheden i Østerlars, er Camilla Dybeck Jørgensen. Hun har selv oplevet mobning, da hun gik i folkeskole, og hun var derfor ikke i tvivl om, at hun skulle støtte op om at få Nicolai til Bornholm, så budskabet kan bredes ud. 

– Jeg tror, det er fordi, det er anderledes. Man har ikke set sådan et initiativ med at gå baglæns igennem Danmark før. Så jeg tænkte, det var fedt at få ham herover. Og det har vist sig, at der er nogle børn med kognitive udfordringer, som kommer fordi Nicolai er her, siger hun.

Derfor tog Camilla Dybeck Jørgensen initiatv til at ringe rundt og spørge, om der var nogen, der kunne tænke sig at sponsorere eller donere noget til eventet. Det var der heldigvis flere, der gerne ville, så børnene både kunne lege på hoppeborg, prøve sumodragter eller få en tur på naboens pony. Derudover kunne man også købe snobrød, sodavand eller flødeboller til fordelagtige priser. 

– Og de penge der bliver samlet ind via salg af snobrød, flødeboller og så videre går til Nicolai og hans videre færd, fortæller Camilla Dybeck Jørgensen.

Alle skal opføre sig bedre

Og det hele hjælper for Nicolai, der understreger, at han på ingen måde er interesseret i at tjene penge på det her, hvilket han i øvrigt slet heller ikke gør. For ham handler det om at kunne bidrage til, at vi bliver bedre til at snakke pænt til hinanden, og det gælder ikke kun børnene. 

– Jeg synes, vi voksne skal være bedre til at være forbilleder for vores børn, så vi undgår, at de tror, at det er okay at tale grimt om andre. Det gælder også på de sociale medier, siger Nicolai Aagaard.

Derfor betyder det også meget for ham, at han kan se og mærke, hvordan han på en eller anden måde er med til at gøre en forskel. Også selvom han godt ved, at man nok aldrig kommer mobning helt til livs. 

– Det er jo på grund af dage, som denne her, at jeg gør det. At man kan se, at det gør noget godt, siger Nicolai. 

Nicolai Aagaard forlader Bornholm lørdag og fortsætter derefter sin baglæns tur rundt i Danmark, hvor han vil kæmpe videre for at komme mobning til livs.