Anden Verdenskrig varede seks år på Bornholm. Det sidste år var det hårdeste. Der er slet ingen grund til stadig at fortie og dermed glemme det år, der tog sin begyndelse med bombardementerne af Rønne og Nexø mandag den 7. maj 1945 og det efterfølgende russiske overherredømme over Bornholm, der varede i 11 måneder. 10 bornholmere blev dræbt ved invasionen. De russiske tropper, der var på øen, talte mellem 7.000 og 8.000 mand. Det var ikke en lille invasion.
Min far, Mogens Glistrup, var bornholmer og jurastuderende i København i det sidste besættelsesår. Han var midt i årets eksamenstid, da 5. maj 1945 oprandt. Den unge Glistrup festede de første dage efter befrielsen sammen med sine studiekammerater og alle andre, men allerede den 7. maj ramte alvoren igen. Radioavisen oplyste, at Rønne og Nexø blev bombet, og at russerne havde indtaget øen. Ingen protesterede, og ingen tog til genmæle.
De sparsomme meldinger fra radioaviserne lød i dagene derefter, at 70 procent af husene i Rønne var beskadiget, og at der blandt andet var en fuldtræffer på sygehuset. Rønne Sygehus (i dag Bornholms Hospital, red.) ligger i den sydlige ende af byen, ligesom min fars barndomshjem på Kapelvej 63, hvor hans forældre stadig boede. En fjerdedel af Rønnes husstande havde ikke tag over hovedet, lød det senere i radioen, som også oplyste, at det var gået værst ud over Nexø, som er min farfars barndomsby.
Bornholm var straks blevet afskåret fra omverdenen. Det var således meget vanskeligt at få forbindelse til Bornholm fra København. Al passager- og postforbindelse var indstillet. Kun ruteflyveren fik en enkelt dag lov til at flyve og medbringe post. Afspærringen var ellers total. Fra Bornholm måtte der ikke telegraferes, telefoneres eller skrives til det øvrige land, havde den russiske besættelsesmagt hurtigt bestemt.