Allinge til Folkemødet: 'I skal sørge for, at vi elsker jer'

Allinge til Folkemødet: 'I skal sørge for, at vi elsker jer'
Solen gik ned, mens debatten fortsatte lystigt i Domen. Der herskede ingen tvivl om engagementet. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 7. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
7. SEP 2023 • 05:30

Der bliver trukket store veksler på borgerne i Allinge. De vil forkæles, høres, i dialog og samarbejde med Folkemødet, lød det på tirsdagens evalueringsmøde i Domen. 

Tirsdag den 5. september havde Foreningen Folkemødet inviteret borgere og erhvervsdrivende i Allinge-Sandvig til evalueringsmøde for at tale om årets store demokratifest, som løb af stablen for tre måneder siden, og som skaffede den lille by mellem 60.000 og 65.000 individuelle besøgende over de tre dage i juni.

Men mødet blev afholdt for sent, mente flere af de fremmødte.

– I vil gerne stå sammen med byen, men det mærker vi ikke. I er ikke særlig synlige i billedet. Går man rundt nede i Allinge og spørger folk, om de ved, hvem der er Folkemødedirektør, så ved de det jo ikke, men de ved nok, at det er en ny, sagde en af de fremmødte.

Der var både frustrationer over manglende skraldespande, affald i havnen, glasskår på Kirkeplads, cykler der ikke blev placeret i stativerne og ikke mindst parkerede biler på alle de forkerte steder til at akkompagnere chokoladekagen og de store kopper kaffe.

– Vi tager bilerne ud af byen for Folkemødet, og det er en god idé. Men når der så kommer gæster til Folkemødet og parkerer på vores pladser, og politiet ikke engang giver en bøde til de ulovligt parkerede biler, så er det altså svært at blive ved med at synes, det er hyggeligt, sagde en borger, som havde givet politiet besked om den ulovlige parkering to gange.

– Og når de så får en bøde, så er det på 125 kroner, og så holder de der hele weekenden. Københavnerne slår sig på lårene af grin. Hold kæft, det er billig parkering, sagde en anden.

Kommunikationschef i Foreningen Folkemødet, Pelle Nybirk, som i dagens anledning fungerede som ordstyrer, måtte holde talerækken i stramme tøjler for at få afviklet en aften, hvor alle kunne byde ind med deres små eller store evalueringspunkter.

– Er der nogen, der tager referat, eller hvordan bliver de her ting noteret ned og taget til efterretning?

Spørgsmålet blev grebet af de tilstedeværende aktører fra både kommunen, politiet og foreningen selv, som forsikrede at de skrev ned i det omfang, de hver især mente det gav mening på deres områder - dog ikke noget, man skulle regne med at kunne søge aktindsigt i.

 


 

 

Allen Kofoed Stender og Daniel Benzon var mødt op for at tage del i snakken. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Kæl for os

At hele Allinge er en byggeplads i rundt regnet halvanden måned med både opbygning og nedtagning af Folkemødet - det stod ikke til diskussion. Men flere havde input til, hvordan den byggeplads kunne blive rarere at bo i.

– I trækker store veksler på os. For os er Folkemødet nogen med fancy kontorer, som vi så ikke engang kan bruge som bibliotek længere. I bliver nødt til at forkæle os lidt mere, så vores tolerance ikke kommer til at hænge i så tynd en tråd. Lav nogle arrangementer resten af året, kæl for os og få os til at glemme, hvor træls den halvanden måned er, foreslog en borger.

En anden opponerede imod at mange områder i byen slet ikke kan bruges i den halvanden måned og efterspørger mere fleksibilitet, så man kan gå overalt, når de tunge køretøjer holder fyraften. Og det samme gælder så ved nedpakningen, som ikke skal fylde byens cykelstier i en hel uge efter afviklingen, så skolebørn skal ud på vejen.

– Skru nu op for kommunikationen, foreslog en af de fremmødte, og fortsatte:

– Der er mange myter om mad, overnatningspriser og alt det der, og der er masser af mennesker, der ikke fatter det. Du er den fjerde direktør, jeg siger det til - men håbet er lysegrønt. Der er sikkert en masse intentioner, men måske ikke tid nok?

Også tidligere ejer af Nordbornholms Røgeri, Carsten Grønning, som selv er en del af Foreningen Folkemødet bød ind. Også han mener, at Folkemødet skal være bedre til at tage sig af folk og fortælle, hvad der foregår.

– Set fra min stol skal Folkemødet være bedre til at forklare, at de skal tjene penge. Jeg kan godt huske, hvordan det var at være restauratør før Folkemødet - det var nærmest kun skoleelever i den uge, sagde han.

 


 

 

Peter Christiansen er direktør i Folkemødet. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Folk i spidse sko

Generelt var flere enige om, at Folkemødet skal lægge sig mere i selen for at samarbejde, forkæle og tale med byen. Måske byens borgere så var mere overbærende med alle de andre ting?

– I skal forkæle os, og I skal sørge for at vi elsker jer. For så kan vi godt bære over med, at der står folk i spidse sorte sko og pisser i vores have. Så kan jeg godt leve med, at der er glasskår på fortovet, at jeg skal gå alt for langt for min bil, som jeg i øvrigt ikke kan oplade, fordi min ladestander er ved min adresse, forklarerde en, beboer, som samtidig understregde, at han egentlig er begejstret for Folkemødet.

Et forslag om fredagsbar hver anden uge, eller samtaleaftener en gang om måneden blev nedfældet.

– Vi vil meget gerne gøre, hvad vi kan for at få mere lokalt engagement - for at invitere ind, lød det fra direktør for Folkemødet, Peter Christiansen, som selv ærgrer sig over, at der ikke er flere fra Allinge som melder sig frivilligt til at hjælpe til.

– Men hvorfor tror I, at de frivillige fra Allinge ikke er der mere, spørger formand for Danske Seniorer, Danny Christensen, udfordrende.

Han mener, at de seniorer, som tidligere var frivillige, stoppede, fordi de fik en dårlig behandling.

– Tilbage i den spæde start ville folk gerne være med, men den goodwill I havde dengang, den kommer ikke igen. Man fik ingen mad, ikke en skid at drikke. Man fik en seddel på 100 kroner til at købe frokost og aftensmad for, og så kunne man stille sig i kø sammen med alle de andre.

Desuden er man som beboer i Allinge i tvivl om, hvad man må, og hvad man ikke må under Folkemødet. Må man holde en lille havevandring eller en samtale om kunst uden at betale afgift?

– Vi vil gerne bidrage, men vi er bange for at overtræde nogle regler. Og skal reglerne virkelig være de samme for deltagende fra Nordjylland, som for os i Allinge, der bor midt i det?

Se de rige danse

Senere kom snakken ind på en ærgerlig tendens, som har fundet vej til Folkemødet - den frustrerer flere, og den er svær at komme af med.

– Jeg så i hvert fald 10 steder, hvor der fredag aften var private arrangementer - og det er en uskik. Det er fint at synge og danse, men vi kommer ikke på Folkemødet for at se de rige danse, og det er ikke noget godt indtryk, man får, mente en.

Han blev bakket op af flere, som blandt andet henviste til det svenske folkemøde, som ikke tillader lukkede arrangementer i det officielle program.

– Vi får mellem fem og 10 henvendelser hvert år fra folk, der vil betale ekstremt mange penge for at holde lukkede arrangementer på vores lille sted. Men jeg hader lukkede arrangementer. Jeg ved godt, at I også er glade for pengene, men jeg synes, at I skal sige nej. Så kan de ikke være med, for de skal ikke sidde på Folkemødet og spille Kong Smart foran deres venner. Det kan de gøre derhjemme, slog Henrik Lehmann fra Gæsten fast.

Partnerskabschef, Christian Bülow Beck medgav, at de private events ikke er optimale.

– Vi er i tæt dialog, og vi anbefaler bestemt ikke folk at holde lukkede arrangementer. Vi mener, at de skal dele pindemadderne med alle, og vi går til folk efterfølgende og siger, at det er ikke godt nok. Der er en efterspørgsel på det - men det er et rigtig stort skråplan, som vi er nødt til at gribe ind overfor, sagde han.

– Er lukkede arrangementer så tilladt, eller er de ikke? Det er som om, vi skal starte forfra, fordi I har en alt for stor udskiftning i jeres organisation, gik en anden af de fremmødte Folkemøde-leldeslen på klingen.

Andre foreslog, at lukkede arrangementer blev flyttet ud af byens centrum, og repræsentanterne fra Folkemødet oplyste, at reglen er, at der skal være åbent i teltene frem til 20.00 torsdag og fredag og til 18.00 lørdag.

Her protesterede flere med henvisning til, at flere stande og telte ved årets folkemøde allerede var fortid ved middagstid lørdag. Der opfordredes til at sanktionere, hvis folk ikke overholder tiderne, så der også er folkemøde på den dag, hvor folk faktisk har fri.

Hvad vil I?

– Rygterne går, at Bornholm er dyrt. Overnatning, mad og de små organisationer har ikke råd til at være med. Jeg har været med helt fra starten, hvor det var en diskussionsklub - nu er det en blanding af Roskilde Festival og diskussionsklub. Hvor er det egentlig, I vil hen?

Flere af aftenens engagerede deltagere er ikke bange for at tage ordet flere gange, og efter halvanden times tid er det begyndt at blive tid til at se fremad. Flere kan ikke forstå, hvorfor Folkemødet bliver mere og mere abefest og festival frem for en hyldest til demokratiet.

– Det er fandme ikke en festival - det er et folkemøde. Det er ikke øl og musik. Det handler om demokrati, og jeg synes, vi skal undgå ordet festival, fortalte en herre, som i øvrigt var frustreret over antallet af berusede 15-årige foran Netto, som ifølge Daniel Mühlendorph burde have et officielt sted at feste hen på de små timer.

– Men det er også fedt, at der er mange unge. De kommer måske nok hjem klokken fem om morgenen, men mange af dem står jo klar klokken 10.00 til dagens debatter, indvender en anden.

Folkemødedirektør Peter Christiansen understreger, at Folkemødet vil fortsætte med at kunne tiltrække politikere nok til at også både store og små organisationer ser en mening med at dukke op.

– Politikerne er vores rockstjerner. Og vi skal fortsætte med at nurse både dem og jer, så de ikke bare tager toget til Middelfart eller andre steder, der er nemmere. Vi tager initiativer for at sikre, at vi bliver ved med at være langt det største og mest interessante folkemøde i landet.

En god ånd

Allan Kofoed Stender, tidligere formand for byens erhvervsforening, går fra mødet med et håb om at blive hørt.

– Jeg håber, at de bliver mere udfarende, og at de tager sig sammen, siger han.

Han har været til evalueringsmøder flere gange før og han går altid derfra med håb om, at det bliver bedre fremadrettet, fortæller han med et smil.

Også Folkemødets direktør, Peter Christiansen, har håb for et fremtidigt samarbejde.

– Jeg synes, der var en god ånd. Der er en masse ting, der kan blive bedre, men folk kan lide Folkemødet, og så skal vi blive skarpere på dialog og kommunikation, sagde han efter mødet.

Peter Christiansen forstår, at der for mange af byens borgere er en masse ting, der hober sig op, fordi de ikke altid kender det store billede.

– Så kommer der en masse irritationsmomenter, og det er ærgerligt. Så vi kommer til at invitere til flere af de her møder.

Solen var gået ned, og lyset blevet tændt i Domen, da spørgsmålene efter et par timer begyndte at klinge af.

– Tag endelig et stykke kage med hjem - og vi skal nok nurse jer, lød de afsluttende ord fra Peter Christiansen.