Afspærring i Rønne centrum: Lyskasse på fortovet gik i stykker

Afspærring i Rønne centrum: Lyskasse på fortovet gik i stykker
Center for Ejendomme og Drift har stillet afspærring op over de nedfalde gitre efter en henvendelse fra Bornholms Politi. Foto: Anna Gudmann
Torsdag 30. juli 2020 • 07:02
Af:
anna-gudmann
Torsdag 30. juli 2020 • 07:02
VEDLIGEHOLDELSE

Forrige fredag tikkede en mail ind hos Bornholms Tidende. En borger havde fredag aften observeret en ung mand, der var ved at komme uheldigt af sted ved Nordeas filial på Store Torv i Rønne. Rundt om Nordeas bygning er der tæt ved muren placeret jerngitre med glasruder som lyskasser i jorden. I et af disse gitre var der flere af glasruderne, som var faldet ud, ligesom noget af selve gitteret var ødelagt, og der var dermed et mindre hul i jorden. Nu er der en afspærring, så passerende på gåben ikke risikerer at komme til skade.

Eftersom Nordea var lukket, kontaktede afsenderen på mailen Bornholms Politi, som sendte observationen videre til Vej og Park under Bornholms Regionskommune.

Det bekræfter Gert Mogensen, driftsleder i center for ejendomme og drift. Han fortæller, at det er hans afdeling, der har sat afspærringen op efter at være blevet kontaktet af politiet. Han oplyser også, at det ikke er kommunens ansvar at reparere lyskasserne, da bygningen er privat ejet. Centeret har ikke undersøgt, om de resterende lyskasser også er ved at falde sammen.

Det har filialdirektør i Nordea Rønne, Jens Ole Andersen, til gengæld, og han fortæller, at de andre ikke er i risiko for at gå i stykker. Flere steder er man nødsaget til at stå på gitrene, hvis man eksempelvis skal benytte sig af hæveautomaterne, og de er også flere steder placeret således, at man står på dem, hvis man kigger ind ad vinduerne.


Skade er sket på grund af slid

Det er slid, der er årsag til at gitteret er gået i stykker, fortæller Jens Ole Andersen.

– Den akutte skade skal selvfølgelig udbedres med det samme, siger han.

Filialdirektøren fortæller, at der allerede inden da var fokus på, at gitrene var blevet gamle og derfor burde renoveres.

– Det var sat i gang for lang tid siden, at der skulle tjekkes op på det, og det her understreger jo bare, at det skal ske med det samme, siger han og fortæller, at det var planen, at de skulle renoveres i efteråret.

Det er imidlertid ikke Nordea selv, der skal renovere gitrene, da Nordea ikke ejer bygningen, men lejer sig ind hos Deas Ejendomscenter. Det er derfor ejendomscenteret, der nu er på opgaven.

– Ejendomsselskabet, der ejer ejendommen, har fået besked på at udbedre det, og det er blevet sat igang, men da det er sommerferie, og det er svært at få håndværkerne frem, er det ikke blevet lavet endnu, og det er stadig afspærret, siger Jens Ole Andersen.

Renovering skal passe til bygning

Jens Ole Andersen fortæller, at renoveringen af lyskasserne skal ske, så de passer til den arkitekttegnede bygning.

– Det er selvfølgelig vigtigt, at det passer både til miljø, til bygningen og til fortovet. Det skal se pænt ud og spille sammen, siger han.

Bygningen, Nordea har til huse i, blev indviet i 1951 på adressen Store Torv 18, som også inden da har huset adskillige andre banker, blandt andre Bornholms Spare- og Laanekasse.

Da Rønne og Nexø blev bombarderet den 7. og 8. maj 1945, var sparekassen en af de bygninger, der blev ramt. På grund af ødelæggelserne blev bygningen revet ned, og i 1946 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence for at opføre en ny bygning. Bygningen, der ligger på adressen i dag, er tegnet af arkitekt Svenn Eske Kristensen.
 

Arkitekten

Svenn Eske Kristensen (1905-2000) vandt i 1946 arkitektkonkurrencen om at få lov til at genopbygge den tidligere sparekasse efter bombardementet i Rønne i 1945.

Svenn Eske Kristensen er kendt som en arkitekt af velfærdssamfundets, og desuden som en meget produktiv arkitekt i efterkrigstiden. Han tegnede næsten 8.000 hjem i løbet af sin karriere.

Nordea har haft til huse i den arkitekttegnede bygning på Store Torv 18 siden 2001.

Kilde: Forstadsmuseet og Rønne Byarkiv

 


FÅ ABONNEMENT