800 kg tyr gik frit på parkeringsplads: Politiet afviste hjælp

800 kg tyr gik frit på parkeringsplads: Politiet afviste hjælp
Privatfoto: Pia Rifbjerg (bragt med tilladelse)
SAMFUND | ØSTERMARIE | ABONNENT | 9. OKT 2021 • 11:53
SAMFUND | ØSTERMARIE | ABONNENT
9. OKT 2021 • 11:53

Fredag eftermiddag gik et opslag viralt på Facebook. Det advarede om en løs gående tyr, og at politiet ikke kunne gøre noget. 

– Jeg kørte forbi i min bil, da jeg fik øje på tyren, som stod oppe på Åsedamsvej, hvor den gik rundt ved en parkeringsplads tæt på Segenvej.

Sådan fortæller Pia Rifbjerg om sit møde med en tyr fredag. Det var sidst på eftermiddagen og solen var så småt begyndt at gå på hæld.

Pia Rifbjerg kørte ind på parkeringspladsen, steg ud af sin bil og gik hen til tyren. Hun ville se, om hun kunne få den væk fra vejen.

– Den var helt rolig og fuldstændig ligeglad med mig. Den skulle da ikke nogen steder, fortæller hun.

Da den 800 kilo tunge tyr ikke lod sig rokke, kiggede den årvågne borger efter et identifikationsnummer. Men det gule skilt var røget af. Hun ringede derfor til Bornholms Politi for at fortælle dem om den løsgående tyr.

– For jeg tænkte sådan en sort tyr der midt på vejen, når det er mørkt, altså det kan ende helt katastrofalt, hvis en bil eller motorcyklist kører ind i den.

Politiet svarede Pia Rifbjerg, at de faktisk var orienteret om den løse tyr, men p.t. ikke vidste, hvad de skulle gøre ved det.

– Det rystede mig lidt, og så tænkte jeg, hvad fanden gør jeg så?

Pia Rifbjerg steg ind i sin bil igen og kørte hjem til Aakirkeby, hvor hun lagde et opslag op på Facebook om den løsgående tyr.

– For så kan der være, at folk ser det og advarer hinanden.

Ferdinand på skovtur

Omkring én time senere var tyren fjernet igen.

Opslaget blev nemlig flittigt delt, og hurtigt var der folk, der mente, at tyren kunne tilhører Hammerhuslam. Og inden længe ringede mobilen hos Daniel Andersen Nexø fra Hammershuslam

– Vi blev ringet op om en tyr på Åsedamsvej og om det var vores? Og det passede med, at det godt kunne være vores.

Sammen med en makker kørte Daniel Andersen Nexø ud for at kigge på det. På turen derhen begyndte beskederne og opkaldene om den løse tyr at vælte ind. Pia Riffbjergs opslag var gået viralt.

Daniel Andersen Nexø ankommer og ser, at tyren er Ferdinand og tilhører Hammershuslam. Privatfoto: Hammershuslam (bragt med tilladelse)

Da de ankommer konstaterer de, at tyren ganske rigtig tilhører Hammershuslam, men det undrede Daniel Andersen Nexø, at den var sluppet fri.

– Jeg havde jo været inde i den indhegning samme dag og set ham indenfor hegnet. Så jeg troede, at alt var i skønneste orden.

Tyren - som hedder Ferdinand - er ifølge Daniel Andersen Nexø ”super fredlig”, og de fik ham nemt og hurtigt ind bag hegnet igen. Derefter gik der rundt og tjekkede indhegningen, og det viste sig, at der i den modsatte ende var et fjederled, som nogen forbipasserende havede ladet stå åbent eller glemt at lukke. Og det havde det nok gjort et par dage.

– For vi kunne se, at han havde været ude længe og gået og hygget sig i skoven. Han har gået og kastet med grene og sådan nogle ting. Og han har formentlig været inde og ude et par gange, men han har så været inde på den rigtige side, de gange jeg havde været dér.

Samarbejder med politiet

Skal man så bare ringe til jer, næste gang man ser en løs tyr gå rundt på Bornholm?

– Altså vi har dyr rigtig mange forskellige steder og vi kender også rigtig mange kreaturejere, så hvis det ikke er vores, kender vi måske dem, man skal rette henvendelse til. Men det er ikke sådan, at vi kommer rendende for at indfange alle løse dyr på Bornholm. Det gør vi ikke. Men hvis det er vores egen, så kommer vi selvfølgelig, siger Daniel Andersen Nexø.

Først og fremmest handler om at få indfangede de løsgående dyr for trafiksikkerhedens skyld, da folk kan komme alvorlig til skade ved påkørelse af et flere hundrede kilo tungt kreatur. Men herudover så har ejerne heller intet ønske om for eksempel at miste en god avlstyr til forbrændningen for trafikdræbte dyr.

Daniel Andersen Nexø fører sammen med sin makker Ferdinand tilbage til sin indhegning. Privatfoto: Hammershuslam (bragt med tilladelse)

Daniel Andersen Nexø understreger, at de som ejere er forpligtet til at have dyrene bag hegn.

– Men vi kan ikke gardere os mod dumheder, som når folk lader låger stå åbne.

Ser man løsgående dyr, siger Daniel, at man udover at ringe til ham, sagtens kan ringe til politiet,

– Vi har et rigtig godt samarbejde med politiet, og vi skal ikke skyde dem noget i skoene i den her sag. De har gjort, hvad de kunne i situationen, og de har jo heller ikke kompetencerne til gå ud og indfange en tyr.

– Vi kommer også til at tale med politiet om, hvordan vi fremadrettet kan undgå en situation, hvor et løst dyr kan blive blæst op til noget vildt på Facebook.

Folkemyte

Kan en løs tyr være farlig?

– Det er farligt, hvis en tyr løber ud foran en bil, men de tyre, vi har ude på vores områder, er ikke som sådan farlige.

Ferdinand atter bag sin indhegning igen. Privatfoto: Hammershuslam (bragt med tilladelse)

Så en tyr kan ikke finde på at angribe mennesker?

– Nej, det er ikke det billede, vi ser. Dem, vi har angriber ikke. Det har vi ikke oplevet nogensinde. Men det er klart, at hvis du ikke ved, hvad det er for nogle signaler, en tyr eller en ko sender, og du misforstår de signaler, så kan de godt finde på at sige: "Det var så dér, du skulle gå til og ikke længere". Men det er ikke sådan, at du går fire meter forbi den og den så umotiveret flyver lige i flæsket på dig. Det sker ikke.

Og heller ikke hvis man har rødt joggingsæt på?

– Nej. Det er en skrøne med det røde.