6 store pumper og 19 slanger ud i havet: Vandet i Nexø er under kontrol

6 store pumper og 19 slanger ud i havet: Vandet i Nexø er under kontrol
Det her er ikke Nørrebækken i Nexø, der lørdag gik over sine bredder. Det er en privat have tæt på bækken. Foto: Michael Grønbech-Dam
NYHED | 19. NOV 2023 • 10:57
Jakob Marschner
Journalist
NYHED
19. NOV 2023 • 10:57

En enorm operation for at lede kæmpe mængder vand væk fra Nørrebækken og området tættest på bækken i Nexø har søndag formiddag givet så gode resultater, at brandfolk, beredskabsfolk og ansatte fra Vej og Park nu kan køre hjem og tage sig et hvil fra en kamp, der har varet hele natten.

– Vandstanden er stabil nu. Folkene kan køre hjem og hvile sig nu, hvor vi håber, at vandet er faldet til ro, siger Michael Grønbech-Dam, indsatsleder ved Bornholms Brandvæsen, søndag kort før klokken 11.

– Lige nu pumper vi ikke. Men vi lader el-drevne pumper og generatorer stå herude. Man kan bare trykke på en knap, så kører de igen. Hele udstyret står klar nu, så vi ikke behøver at sætte det op fra start, hvis det bliver nødvendigt at vende tilbage, fortæller han.

Udstyret i aktionen er ikke helt som det, som man kan købe i det lokale byggemarked.

– Lige nu har vi to store seks tommer-pumper stående ved åen. De kan tage 6.000 liter vand i minuttet. Vi har også fire lidt mindre pumper stående ved Stenbrudsvej. Pumperne er forbundet til 19 slanger, der fører vandet ud i havet, fortæller Michael Grønbech-Dam.

Problemerne spredte sig hurtigt, da Nørrebækken gik over sine bredder sent lørdag eftermiddag.

– Det er ikke kun åen. Det er også hele det flade engområde bagved. Hele området er blevet så mættet af vand, at man i hvert fald ikke skal slå græs de næste par dage, siger Michael Grønbech-Dam.

– På et tidspunkt kan jorden så ikke absorbere mere vand. Så begynder vandet at pible op af jorden, ind i folks haver og også ind i kældrene, hvis vi ikke havde fået det stoppet.