51-årige Holmer varmede op til 4.940 km langt løb i USA

51-årige Holmer varmede op til 4.940 km langt løb i USA
Henrik Hansen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 5. APR 2021 • 16:00
Kjeld Lundbæk
Journalist
| ABONNENT
5. APR 2021 • 16:00

CYKLING

Efter 27 timer i sadlen ruller 51-årige Henrik Hansen, blandt venner bedst kendt som Holmer, ind i indkørslen hjemme hos forældrene på Sigynsvej i Rønne, parkerer cyklen i hækken og konstaterer efter et kys fra partneren på hjemmebanen i Tange ved Viborg, Inger Nielsen, med et træt smil: - Det var det!

Målet for pinseturen til Bornholm var at køre øen rundt syv gange i løbet af 24 timer. Holmer brugte lidt mere end 27 timer om at tilbagelægge de i alt 722 kilometer.

– Men 5.300 højdemeter! Så kan de bare komme an, Team Almeborg og hvad de ellers hedder allesammen, griner han.

Om to måneder stiller Holmer til start i verdens ultimative ekstremløb på to hjul. Inden for en tidsgrænse på 12 dage skal han gennemføre Race Cross America – 4.940 kilometer fra Californien i vest til Maryland i øst.

De syv gange Bornholm Rundt var den første store test, før turen går til USA den 10. juni. 16.-17. april kører Holmer Dirty Jutland – 420 kilometer fortrinsvis på grusveje fra Blåvandshuk til Skagen, og sidst på måneden gælder det Fyn, Langeland og Tåsinge Rundt – et løb på 550 kilometer.

Holmer er på cyklen hver dag, og lige nu kører han 500 træningskilometer om ugen. Han har gennemført alle de store ekstremløb, der findes i Europa, og når turen om to måneder går til USA, er det en mangeårig drøm, der går i opfyldelse. Sidste år blev turen udsat på grund af coronaen.

– Jeg har opfyldt tidskravene flere gange, men det er først nu, det har kunnet ladet sig gøre, at jeg kunne komme afsted, fortælller Holmer, der opererer med et team-budget på den dyre side af 250.000 kroner.

– Som det ser ud, skulle der ikke være problemer med at komme ind i USA for de udenlandske deltagere. Det tror arrangørerne på, og det tror vi også på. Men vi har ikke bestilt billetterne endnu, for ender det alligevel med en aflysning, så er pengene tabt, fortæller Morten Schnedler Grundsøe, der skal sørge for, at de ydre rammer er i orden på Holmers vilde USA-togt.

Derudover ledsages han af et team på otte medhjælpere – cykelvenner, som skal sørge for, at cyklen er i orden, og at Holmer sundhedsmæssigt ikke sætter helbredet på spil. Den seje bornholmer kører nemlig med et såkaldt ICD-implantat – en pacemaker med stødfunktion, som han fik indopereret, da han i 2013 faldt om med hjertestop under et cykelløb i Jylland.

– Anja Andersen, håndboldspilleren, kom ud for det samme, og stoppede karrieren. Jeg valgte på trods af lægeres råd at fortsætte og har siden vist, at det godt kan lade sig gøre at dyrke ekstremsport på trods af et ICD-implantat. For er der noget, der er ekstremt, så er det vist det her, indrømmer Holmer.

Han frygter som alle andre især den 15-1600 kilometer lange strækning gennem Mojave-ørkenen, hvor det er ganske almindeligt med temperaturer på omkring 50 grader.

– Mange af deltagerne må stå af og rejse hjem her. Men vi har lagt vores egen plan, og så må vi se, om den holder. Kommer man sikkert igennem ørkenen, så stiger chancen for at gennemføre løbet med helt op til 65 procent. Så kan vi give den fuld gas, når vi ned i det flade landbrugsland, hvor man kan se 1000 kilometer fremad uden et eneste sving, griner Holmer.

Når han ikke nåede Bornholm Rundt syv gange inden for tidsgrænsen på 24 timer, skyldtes det ikke mindst vinden, der drillede undervejs.

– Man regner normalt med, at vinden lægger sig om natten, men jeg skal da lige love for, at det var noget ganske andet på denne tur. Især på strækningen fra Hasle og nordpå stod vinden lige ind i smasken. Jeg kørte mod uret, men forsøgte at køre én omgang den anden vej rundt. Det var dog ikke nogen fordel.

Især femte omgang var drøj at komme igennem, fordi det satte ind med en haglbyge på strækningen fra Gudhjem til Nexø.

– Vejene var våde helt ind mod Rønne, og så er det, at man skal passe på. Når man kommer med 60 i timen ned ad Sandkaasbakken, og der er et sving neden for bakken, skal der ikke meget til, før forhjulet smutter, når vejen er våd.

Holmer slap heller ikke for to punkteringer på sjette og syvende omgang.

– Selv om man kører hjemmefra med en idé om at køre 35 kilometer i timen, så ved man godt, at det ikke holder i det lange løb. Her måtte jeg selv af cyklen og reparere hjulet, og det er selvfølgelig noget, der sinker og bryder rytmen. Sådan bliver det ikke i USA, hvor teamet meget gerne skal stå klar med et nyt hjul, hvis uheldet er ude.

Holmer, der begyndte at cykle, da han som 30-årig havde nået en kampvægt på 130 kilo, vejer i dag 80 kilo og deler cykelinteressen med kæresten Inger. Hun ledsagede on and off Holmer på turen Bornholm Rundt og nåede i løbet af de 24 timer at tilbagelægge 551 kilometer.

Pinseturen til Bornholm var sponsoreret af to gamle landsvennervenner på Kirkelunde i Nyker og Krusegård i Rutsker. Fri Bike Shop i Bjerringbro, en trofast sponsor, havde sørget for, at beklædningen var i orden.