450 kviktest i timen: Her er den fulde testplan under Folkemødet

450 kviktest i timen: Her er den fulde testplan under Folkemødet
Teamet bag Folkemødet er i fuld gang med at gøre klar til næste uges demokratifestival. Man regner med, at der vil være omkring 6.000 besøgende på pladsen til Folkemødet om dagen. Det kommer til at skabe tryk på testcenteret i Allinge. Derfor har Copenhagen Medical udformet en testplan. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 9. JUN 2021 • 12:11
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
9. JUN 2021 • 12:11

COVID-19

Torsdag i næste uge bliver årets folkemøde skudt i gang. Selvom det på mange måder bliver en anderledes demokratifestival, end det plejer, kommer der stadig et stort rykind af mennesker til Allinge. Og mange mennesker er lig med mange kviktest.

Hvis man har billet til debatterne på Folkemødet, er det påkrævet, at man kan fremvise et coronapas. Hvis man blot kommer for hyggens skyld og for at mærke stemningen i Alllinge, gælder samme regler om coronapas, hvis man vil drikke eller spise indendørs på restaurant.

Der er altså ingen tvivl om, at der kommer ekstra tryk på øens testcentre. Især ved centeret på Kæmpestranden i Allinge bliver det travlt.

Derfor har man lavet en udførlig testplan i dagene for Folkemødet. Det fortæller Luna Lundsgaard, der er testcenteransvarlig på Bornholm for Copenhagen Medical.

– Planen er, at vi får fuld mandskab på i teltet på Kæmpestranden, så vi kan teste omkring 450 i timen. Derudover udvider vi åbningstiderne til at være fra klokken 7.00 til klokken 22.00. Ligeledes åbner vi også tidligt klokken 7.00 søndag morgen, så vi er dækket helt ind, siger Luna Lundsgaard.

Flere hænder

Testplanen er lavet ud fra, hvor mange mennesker der antages at være i Allinge og ud fra, at man fortsat skal opretholde den nødvendige kapacitet på øens øvrige testcentre.

– Vi kommer også til at opjustere en smule i Rønne, da byen er første stop, når folk ankommer til øen, siger Luna Lundsgaard, der understreger, at der fortsat vil være normale åbningstider fra klokken 8.00 til 20.00 i Rønne og i resten af testcentrene.

Hun fortæller, at de på nuværende tidspunkt gør alt, hvad de kan for at gøre nye medarbejere klar til det store rykind. Det har nemlig generelt været svært at finde medarbejdere, der kan tage vagter på østkysten og nordlandet.

– Vi rekrutterer lige nu på tredje uge i streg, hvor vi kører ansættelsessamtaler to dage om ugen og uddanner i weekenden, så de kan nå at blive klar til næste uge, siger hun.

Opfordringer til folket

For at mindske ventetiden og køerne til testcentrene mest muligt, er Copenhagen Medical og Foreningen Folkemødet gået sammen om at gøre folk ekstra opmærksomme på, hvad de selv kan gøre for at komme hurtigere frem i testkøerne.

– En vigtig del af planen er at få folk til at downloade kviktestapp'en på forhånd. Det kan få flowet til at gå hurtigere, da man så ikke skal bruge tid på at give oplysninger om telefonnummer og cpr-nummer. Så scanner man bare en qr-kode og går direkte til test, forklarer Luna Lundsgaard.

Derudover han hun et stort håb om, at det udelukkende er folk, som skal testes, der kommer forbi Kæmpestranden.

– Man skal ikke komme bare for at parkere eller hænge ud. Det vil være med til at forsinke hastigheden for, hvor hurtigt folk kan komme igennem. Vi har lejet hele området, så parkeringspladserne er kun forbeholdt dem, der skal testes, siger Luna Lundsgaard.

Som sædvanligt vil hun også opfordre folk til at holde øje med hjemmesiden og køtiderne for de enkelte centre.

– Hvis folk for eksempel bor i Rønne eller Nexø og har mulighed for at blive testet andre steder end i Allinge, vil jeg anbefale det, siger Luna Lundsgaard.