2.254 frivillige timer – der sker noget i Nexø

2.254 frivillige timer – der sker noget i Nexø
– Det bobler i Nexø. Det har det gjort de sidste fem år, men de sidste par år har det boblet rigtig meget, og der kommer til at ske rigtig meget igen i år med havnen, i byen og med vores attraktioner, fortæller Carsten Aalling. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 24. MAR 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
24. MAR 2023 • 15:30

Den strategi, formand for Erhvervsforeningen Østbornholm sidste år gik til genvalg med, er lykkedes. I hvert fald hvis man spørger ham selv, og det skyldes i høj grad det engagement og det niveau af frivillighed, der findes i byen.

2.254 frivillinge timer er der blevet lagt i Nexø i løbet af det sidste år.

Det fortæller formand for Erhvervsforeningen Østbornholm, Carsten Aalling, i sin beretning ved torsdagens generalforsamling.

– Det bemærkes, når der bliver lagt rigtig mange timer i byen, og lysten til at bidrage viser sig. Det har varmet mit formandshjerte at se, hvordan der er blevet bidraget med det, jeg vil kalde for hjerteblod til Hjerternes By Nexø. Så udover de altid trofaste og vanvittigt vigtige Tordenskjolds soldater i foreningerne, skal der lyde en ekstra kæmpe stor tak til de personer og virksomheder, der også har gjort en forskel uden at forlange en krone for det, siger han.

For foruden erhvervsforeningen, der står for 1.041 af timerne, og borgerforeningen og de øvrige temaforeninger, så tæller regnskabet også frivillige borgere og håndværkere.

Timerne er blandt andet brugt i Nexø bypark, strandparken, Toldbodgade, busstationen, på at sætte flagstænger op og etablere scene på Torvet ved behov. Og helt aktuelt er nogle af timerne gået til etableringen af et nyt materiellager lige uden for Nexø i et samarbejde mellem erhvervsforeningen, borgerforeningen og jazzfestivalen.

– Vi skulle lave det lager, fordi parasoller, stole, borde, materiel til byfester og sammenkomster ikke bliver passet godt nok på, og det er ofte blevet fundet ødelagt. Så det at lave sådan et lager er kæmpestport. Mit håb er, at der er flere i Nexø, der får øje på, at der skal flere kræfter til rigtig at få byen op at køre. Det er super positivt.

Strategi A

Og den frivillighed og det engagement for at udvikle byen var en del af den strategi, Carsten Aalling gik til formandsgenvalg med ved sidste års generalforsamling.

Her lagde han nemlig to mulige strategier for døren, en A og en B, hvor den sidstnævnte ville hælde ham selv ned ad brættet som formand og overlade byen til mere af det, den hidtil havde fået.

Strategi A indebar, at formanden blev genvalgt til at stå i spidsen for at øge ambitionsniveauet for Nexø betragteligt med mere gang i Nexø, mere synlighed – også digitalt – og mere sammenhold og samarbejde i det nye "Det vilde østen", som erhvervsforeningen kalder sig selv.

– Første år, jeg var med som menigt medlem, bed jeg mærke i, at den daværende dygtige formand arbejdede røven ud af bukserne for at indfri hele bestyrelsens målsætning. Han var der et år, og så måtte han slutte. Så tog jeg den derfra, og der begyndte min kamp for at sikre mig at få en bestyrelse, der sådan set tager ansvaret, og hvor alle har opgaver. Sidste års generalforsamling fik vi nye friske kræfter ind i bestyrelsen, og der har vi fået et hold, der tager hænderne op af lommen og gør en forskel.

Og her et år efter, føler han, at han er nået i mål med den strategi.

– Men vi er på ingen måder i mål, og der er masser udfordringer i byen med, hvad der skal ske, fortalte han til Tidende tidligere på måneden.

Det bobler i Nexø

Når Carsten Aalling som formand for erhvervsforeningen kigger ud over Nexø, så ser han en stor aktivitet.

– Det bobler i Nexø. Det har det gjort de seneste fem år, men de seneste par år har det boblet rigtig meget, og der kommer til at ske rigtig meget igen i år med havnen, i byen og med vores attraktioner. Vi er stadig attraktive for erhvervsdrivende at flytte til. Vi har haft nogle butikslukninger, som et kort øjeblik kunne skabe bekymring, men der er allerede kommet nye lejere ind. Det føles som om Nexø er blevet en mere attraktiv by, og det kan vi være rigtig stolte af.