18 godsvogne rev sig løs ved mejeri

18 godsvogne rev sig løs ved mejeri
Sten Møller er hovedforfatter til den nye bog om de bornholmske jernbaner. Bogens hovedfortælling har han selv hørt fra sin far, som overværede uheldet med de 18 godsvogne. Arkivfoto: Berit Hvassum
KULTUR | NEXØ | ABONNENT | 13. JUL 2021 • 18:21
Henrik Nielsen
Journalist
KULTUR | NEXØ | ABONNENT
13. JUL 2021 • 18:21

Det er mere end 50 år siden, det sidste tog kørte på Bornholm, men interessen for De bornholmske Jernbaner lever i bedste velgående. Det ved man på DBJ Museum, hvor man med pæn succes udgiver bøger om tiden med skinner på kryds og tværs af øen.

Lørdag bliver den seneste udgivelse præsenteret på museet i Nexø. Den hedder "18 løbske godsvogne – og andre uheld ved De bornholmske Jernbaner", fremgår det af en pressemeddelelse.

Bogen beskriver perioden 1935-1939, hvor jernbanerne blev moderniseret med nye dieselmotortog. Samtidig blev det en periode med mange uheld i kølvandet på moderniseringen.

Titlen refererer til et uheld, der skete i 1936, hvor 18 godsvogne rev sig løs ved Nykær Mejeri i Nyker. Da terrænet skrånede jævnt nedad mod Rønne, forårsagede det en løbskkørsel, som endte med, at et stort antal jernbanevogne blev ødelagt, da den vilde kørsel endte med et brag i vognremisen på Rønne H.

Den historie har formand Sten Møller fra foreningen DBJ genfortalt på en ny og anderledes måde, som indvier læseren i de tanker, de implicerede jernbanefolk må have haft i situationen. Han har selv fået den fortalt flere gange i sin barndom, da hans far oplevede ulykken på nærmeste hold.

"18 løbske godsvogne – og andre uheld ved De bornholmske Jernbaner" bliver lørdag præsenteret på DBJ Museum i Nexø.

Da historien ikke kunne bære en hel bog, fandt Sten Møller sammen med kasserer Nils Pedersen, som har beskrevet bogens øvrige historier, der er belyst med citater fra avisudklip og samtidige fotos.

"18 løbske godsvogne – og andre uheld ved De bornholmske Jernbaner" udkommer på William Dams Forlag, som ifølge pressemeddelelsen står som økonomisk garant for udgivelsen. Det betyder, at indtægten for de bøger, som DBJ Museum kan sælge, udelukkende går til den fortsatte drift af museet.

Det er første gang, Sten Møller optræder som forfatter, mens Nils Pedersen har medvirket ved de tidligere udgivelser, idet han har stået for tilrettelæggelse og layout. Desuden har han leveret tekster til alle bøger.