Tomt siden 1973: Nu sker der endelig noget med faldefærdigt hus

Tomt siden 1973: Nu sker der endelig noget med faldefærdigt hus
Arbejdet på Kapelvej er igang. Foto: Jesper Dollerup Merved
BOLIG | Lørdag 23. november 2024 • 11:00
BOLIG | Lørdag 23. november 2024 • 11:00

Sagen om det faldefærdige hus på Kapelvej ser nu ud til at få en foreløbig konklusion. Efter en dom i retten og en periode med dagbøder har ejeren af huset sat gang i udbedringen af skaderne på ejendommen.

Den længe ventede udbedring af skaderne på det famøse hus på Kapelvej i Rønne, hvor der ikke har været nogen registreret på adressen siden 1973, er nu endelig gået i gang.

Det kan man konstatere, hvis man går en tur forbi huset, hvor der er sat nye vinduer i, mens håndværkerne nu er gået i gang med taget og skorstenen, der mildt sagt også trængte til en omgang.

Huset har ellers i mange år stået tomt og er i årenes løb blot blevet mere og mere faldefærdigt at se på. Da nedfaldne tagmaterialer samtidig begyndte at skabe fare for forbipasserende, fik det i 2022, Bornholms Regionskommune til at sende op til flere påbud til ejeren af huset om udbedring af tagbelægningen samt vinduer og døre.

Men at få fat i ejeren, som bor på Frederiksberg i København, var dog nemmere sagt end gjort og efter mange mislykkede forsøg, måtte kommunen i september 2022 selv sende håndværkere ud for at sætte tømrerplader for vinduerne og over hullet, hvor skorstenen engang var. Og sådan har huset set ud siden - altså indtil nu.

– Der kom jo en dom, og vi har fulgt op på det løbende og været i dialog. Nu kan vi konstatere, at arbejdet er kommet i gang som aftalt, siger Linda Matzen, der er leder i plan, byg og miljø hos BRK.



Huset før det blev sikret af kommunen i september 2022. Arkivfoto: Jesper Dollerup Merved

 

 



Sådan så huset ud i et par år, før arbejdet nu er gået i gang. Arkivfoto: Jesper Dollerup Merved

 

Dom i retten og dagbøder

Hvad der endelig har fået ejeren til at reagere skal forblive usagt, men i marts i år kom der en udvikling i sagen, som kan have spillet ind.

Ved Retten på Bornholm blev en 78-årig kvinde fra Frederiksberg, ejeren af Kapelvej 13, dømt til at betale en bøde på 10.000 kroner. Hun blev dømt for ikke at efterkomme en række påbud fra Bornholms Regionskommune om at udbedre defekte vinduer og en skorsten. Ejeren skulle efterkomme påbuddet og betale bøden inden den 1. maj, og ellers ville hun blive opkrævet tvangsbøder på 1.000 kroner om ugen, indtil forholdene var bragt i orden.

Og det hjalp tilsyneladende kommunen med at få hul igennem til ejeren, for da Tidende et par måneder efter dommen snakkede med centerchef for miljø, plan og kultur, Louise Lyng Bojesen, var der optimisme at spore.

– Vi har dialog med ejer, der nu har indsendt noget materiale i forhold til at kunne få bygningen lovliggjort. Når materialet er helt, som det skal være, vil vi give en dispensation fra lokalplanen, og så kan håndværkerne udføre arbejdet. Når arbejdet er afsluttet og udført som aftalt, er påbuddet overholdt, fortalte Louise Lyng Bojesen og fortsatte:

– Der burde derfor ske noget på ejendommen indenfor forholdsvis kort tid, hvis ellers vi lige får de sidste detaljer afklaret i ansøgningsmaterialet.

Optimismen var begrundet

Louise Lyng Bojesen understregede ved samme lejlighed, at ansvaret for at få sat gang i arbejdet, herunder at stå for håndværkere og så videre, fortsat lå hos ejeren.

Og så længe der ikke skete noget, ville ejeren af huset modtaget dagbøder for ikke opfylde påbuddet.

– Men lige nu viser ejer god vilje til at ville opfylde påbuddet. Derfor er der optimisme, men kun tiden vil vise, om det rent faktisk også kommer til at ske, sagde Louise Lyng Bojesen.

Her godt et halvt år senere viser det sig så, at der var grund til optimisme, og Linda Matzen understreger, at kommunen ikke har været inde over i forhold til at få sat gang i arbejdet.

– Jeg ved, at der har været lidt ventetid på nye vinduer og sådan nogle ting, hvorfor det har trukket lidt ud, men det er ikke kommunen, der har sat det i gang. Vi forholder os sådan set bare til, at det nu er sat i gang, som det skal og er blevet pålagt, men om det er ejeren selv, kan jeg ikke svare på, siger Linda Matzen.

Hun fortæller samtidig, at man i skrivende stund ikke har kendskab til lignende sager som den på Kapelvej.

Fjernet for bopælspligt

Den lidt bizarre sag om huset på Kapelvej har også omhandlet bopælspligten; eller i dette tilfælde manglen på samme.

Fordi selvom huset er placeret midt i Rønne, der som bekendt er omfattet bopælspligten, har ejendommen altså stået tom i mange år. Og paradoksalt nok har det betydet, at bopælsligten er frafaldet.

Det skyldes den såkaldte femårsfrist, der foreskriver, at boliger, som har stået uden folkeregistertilmeldte på adressen i mere end fem år, uden Bornholms Regionskommune har gjort indsigelse, falder for bopælspligten.

Samtidig har reglerne været skruet sammen således, at står et hus tomt i mere end seks uger, er det ejerens eget ansvar at oplyse kommunen om det. Og der har længe ikke været et setup, hvor kommunen kan finde ud af, om boligerne står tomme.

Bornholms Regionskommune har dog siden sat gang i et arbejde med et "bopælspligtteam", som blandt andet har fokus på at gennemføre screeninger af ”tomme boliger”.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT