Det er lettere at sælge et hus med et godt energimærke

Det er lettere at sælge et hus med et godt energimærke
Rigtig mange boliger på Bornholm er blevet energirenoveret de senere år. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 24. SEP 2022 • 10:30

De bornholmske købere er blevet mere opmærksomme på energimærkningen, når de skal købe ny bolig.

 

Når man vil sælge et hus, skal der foreligge dokumentation for boligens energitilstand. Og i 2021 blev energirapporterne forbedret med fokus på energikonsulentens bedste forslag til forbedringer, hvis der altså er rentable forbedringer i sigte. Meningen er, at det skal være let for en køber at se, hvor det er mest relevant at gennemføre energiforbedringer.

Og de bornholmske købere er da også blevet en smule mere bevidste om boligens energiforbrug, men det fylder stadig ikke særlig meget i købsøjeblikket.

– Det er ikke et kæmpe issuse for køberne, simpelthen fordi vi er en fjervarmeø, og fjernvarmen er stadig steget minimalt i forhold til for eksempel gas andre steder i landet, siger Per Kofoed fra ejendomsmæglerkæden Home i Nexø.

Han mener dog, at energimærkningen er blevet mere aktuel for køberne det seneste år.

Martin W. Kok-Hansen fra Danbolig i Rønne formoder også, at der i den kommende tid vil komme mere fokus på energiforbruget.

– Køberne har ikke gjort det så meget før, men sådan som tiderne er nu, så vil de nok se mere den vej. Det har været sådan tidligere, at folk har kigget meget efter, om der var brændovn i huset, men efter at briketterne er steget så voldsomt i pris, så betyder det måske ikke så meget mere. Folk er blevet ramt lidt på pengepungen, kan vi mærke.

Martin W. Kok-Hansen husker tilbage på en tid, hvor det var vigtigt for køberne, at der var et oliefyr i huset, fordi det var en billig og fornuftig opvarmning, men så kom fjernvarmen, og så var der mange der skiftede til det. Og de der ikke kunne skiftede til et pillefyr.

Lettere at sælge

Det generelle billede af boligerne på Bornholm er dog, at de er langt bedre energirenoverede end for år tilbage.

– Jeg startede i '93, og der har været en meget stor udvikling. Vi har haft rigtig mange dårlige ejendomme på Bornholm før i tiden, men mange af dem er blevet købt og renoveret, og der har man også rent energimæssigt gået dem igennem. Har en ny køber for eksempel lagt et nyt tag på et hus, så har de som regel også lagt mere isolering nedenunder, siger Martin W. Kok-Hansen.

Per Kofoed mener overordnet, at det er lettere at sælge et hus med et godt energimærke.

– Ja, det er det. Også selvom energimærket er et beregnet forbrug. Man skal jo være opmærksom på, at når man får det faktuelle forbrug fra sælgeren, så ligger det næsten altid lavere.

Så den energiklasse, huset bliver annoncerret med, kan reelt set godt være bedre?

– Ja, sådan er det oftest. Energiklassen er et beregnet tal – ikke et reelt forbrugstal.

I det hele taget er det lettere for mæglerne at sælge huse, der er sat i stand.

– I de år, jeg har været ejendomsmægler, er folk måske blevet lidt mere dovne. Et hus, der er sat i stand, malet og i orden, det ved folk godt er lidt dyrere, men det er meget lettere at sælge end et, hvor der skal laves meget. Vi sælger naturligvis stadig nogle håndværkertilbud, hvor alt skal laves, men de huse, hvor der slet ikke skal laves noget, de er blevet meget populære, siger Per Kofoed.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?