'Det er første gang, at jeg glæder mig til, at en sommerferie skal slutte'

'Det er første gang, at jeg glæder mig til, at en sommerferie skal slutte'
Bejay Petersen skifter efter sommerferien omgivelserne på Åvangsskolen ud med den gamle kostskole Herlufsholm, som oprindelig var et kloster. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 20. APR 2021 • 20:14
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
20. APR 2021 • 20:14

UDDANNELSE

– Det er mega fedt, og det er første gang, at jeg glæder mig til, at en sommerferie skal slutte.

Det siger snart 16-årige Bejay Petersen, der er ved at afslutte 9. klasse på Åvangsskolen i Rønne. Derefter venter tre år på Herlufsholm Gymnasium ved Næstved på Sydsjælland. Kvit og frit vel at mærke. Han er nemlig en ud af fem unge over hele landet, der er blevet udvalgt til at modtage Herlufsholms Scholarship – et stipendium for et tre-årigt ophold på Herlufsholm kostgymnasium, hvilket betyder, at Bejay får undervisning, kost og ophold med videre fuldt betalt i alle tre skoleår.

Bejay Petersen havde hørt om skolen i forvejen, men aldrig forestillet sig, at det skulle blive muligt, at han selv blev elev der – lige indtil uddannelsesvejlederen gav ham et tip om muligheden for et scholarship på skolen.

Fik et ekstra spark

– Da jeg gik i 8. klasse, vidste jeg ikke, hvad jeg ville. Jeg havde problemer med dårlige karakterer og højt fravær. Jeg tænkte på måske at gå i min fars fodspor som tækkemand og tømrer, fortæller Bejay Petersen, der også havde det svært med at skulle arbejde online under skolenedlukningen.

– Men i sommerferien fik jeg ideen om, at jeg ville i gymnasiet, og at jeg skulle jeg tage mig sammen. Da uddannelsesvejlederen gav mig sedlen om Herlufsholm, gav det mig et ekstra spark, siger Bejay Petersen.

En forvandlet Bejay startede i 9. klasse på Åvangsskolen:

– Jeg viste, at jeg godt ville, gjorde alt hvad jeg kunne og fik nogle ordentlige karakterer. Jeg sendte en ansøgning til Herlufsholm, og tre måneder senere fik jeg svaret.

Fik andre venner

Så enkelt har det vel ikke været?

– Jeg har arbejdet hårdt for det. Jeg har været fokuseret og koncentreret, gjort noget ekstra ud af mit skolearbejde, lavet mine lektier, valgt nogle mennesker fra. Jeg er kommet ind i en anden vennegruppe, da mine gamle venner syntes, at jeg var lidt underlig, når jeg ikke mere tog til fester, siger Bejay Petersen.

Hvad betyder det for dig, at der er sket den ændring?

– Det betyder, at jeg er lidt mere derhjemme, og at jeg husker mit hjemmearbejde, hvor jeg tidligere tog til fest i stedet for. Skolen har hjulpet mig meget med at holde mig på rette spor, siger Bejay, der i sin fritid arbejder i morens thai take away i Allinge.

Bejay Petersen fortæller, at han har set en dokumentarserie i fjernsynet om Herlufsholm:

– På det tidspunkt tænkte jeg, at det er en skole for eliten. Jeg kunne godt tænke mig at komme ind, men jeg havde aldrig tænkt på det som en mulighed.

Mere struktur i livet

Hvordan har du det med at skulle flytte hjemmefra?

– Det har jeg det fint med. Jeg regner også med at få nogle gode venner derovre.

Hvad er dine planer på længere sigt?

– Jeg vil gerne læse jura, og jeg håber, at Herlufsholm vil hjælpe mig med at få mere struktur i mit liv.

 

Rikke Beier, leder af overbygningen på Åvangsskolen, håber, at Bejays eksempel kan være til motivation for skolens andre elever. Foto: Berit Hvassum

Åvangsskolen: Bejay har arbejdet benhårdt

På Åvangsskolen er der glæde og stolthed over, at en af skolens elever har fået et scholarship til Herlufsholm.

– Bejay var i slutningen af 8. klasse ikke fagligt uddannelsesparat. Han har siden arbejdet benhårdt med sin faglighed, og med det personlige og det sociale for at være uddannelsesparat, da han skulle sende sin ansøgning til Herlufsholm i december. Han har hævet gennemsnittet af alle sine karakter med fem point samlet. Så han er langt over, hvad der skal til for at komme ind, siger Rikke Beier, leder af overbygningen på Åvangsskolen.

– I 8. pjækkede Bejay og havde mistet lysten lidt efter den første nedlukning. Nu ser vi en dreng, der møder motiveret op i skole, passer sine ting og afleverer til tiden. Han er også blevet næstformand i elevrådet, så han har taget nogle valg, som har været gode for ham og har opnået en fantastisk udvikling, roser Rikke Beier.

– Vi arbejder på skolen med fagligt elevløft. Vi har været med i et projekt fra 2017 til 2020, hvor vi har arbejdet med, hvordan man hjælper eleverne med deres faglige progression, hvordan vi sætter ressourcer af til at niveaudele og holddele. Den måde arbejder vi fortsat på for at kunne løfte eleverne fagligt. Men det er Bejay, der har lavet arbejdet. Vi håber, at han kan vise andre elever, hvad man kan nå med motivation og målrettet indsats, siger Rikke Beier.

Brev fra rektor

For at optagelsen på Herlufsholm bliver en realitet, skal Bejay til sommer sikre, at han fortsat opfylder optagelseskriterierne. I den forbindelse skriver rektoren fra Herlufsholm til Bejay i optagelsesbrevet:

"Den flotte personlige ansøgning, din gode anbefaling fra skolen, det positive indtryk vi fik ved vores onlinesamtale, samt karaktererne gør, at jeg er sikker på, at det ikke vil volde problemer".

– Åvangsskolen er meget enig i rektors vurdering og vil i den sidste del af 9. klasse hjælpe og støtte Bejay med at bevare motivationen og den faglige progression, så han kan blive sendt godt af sted sammen med resten af sin årgang ud i ungdomsuddannelserne, siger Rikke Beier.

 

BJ

– Min far Brian ville gerne have, at jeg kom til at hedde Brian Junior. Men min mor syntes, at det var tosset. Så foreslog en af min fars venner BJ for Brian Junior. Det kunne jeg ikke komme til at hedde. Så fandt min far på Bejay – den engelske udtale af BJ, fortæller Bejay Petersen.

Bejay er født i Thailand og kom til Bornholm, da han var et par år.

 


Prins Christian skal også på Herlufsholm

Kongehuset.dk oplyser:

"I slutningen af juni afslutter H.K.H. prins Christian folkeskolens niende klassetrin på Tranegårdskolen i Gentofte, hvor prinsen har været elev siden 0. klasse. Prinsen ønsker at fortsætte sin skolegang på Herlufsholm Gymnasium i Næstved, hvor han efter sommerferien er tilmeldt skolens kostafdeling".

Prins Christian er nummer to i tronfølgen efter sin far, kronprins Frederik.

 


Herlufsholm

Der er mange myter og fordomme om den mere end 400 år gamle kostskole Herlufsholm, hvor man kan gå i skole fra 6. klasse til 3.g.

Skolens priser gør, at man normalt skal være velhavende for at kunne få sine børn ind på skolen. Det kendetegner også skolen, at man går i uniform (skolebeklædning) for at opretholde en gammel tradition.

Mange kendte har i tidens løb gået på skolen.