Turisters biler blokerer for sikkerheden

Turisters biler blokerer for sikkerheden
De mange parkerede biler i Ekkodalen. Foto: Katrine Westh Sørensen
TRAFIK | Onsdag 24. juli 2024 • 05:30
TRAFIK | Onsdag 24. juli 2024 • 05:30

Parkeringspladsen i Ekkodalen er fyldt op til randen i sommersæsonen. Når pladsen er fuld, holder bilerne tæt parkeret på begge sider af vejen helt op til hovedvejen. Situationen kan ifølge medindehaver af Ekkodalshuset, Christian Froberg Dahl, ende med at kompromittere sikkerheden.

Det er langt fra et særtilfælde, hvis man ved indkørslen til Ekkodalen ser en lang kø af biler holde parkeret hele vejen langs den lille brostensvej, som fører ned til den velkendte sprækkedal.

Og nogle gange holder turisterne parkeret i begge sider af vejen. Den manglende kapacitet til de mange parkerede biler bekymrer Christian Froberg Dahl, som tidligere har oplevet problemer med tilkaldte udrykningskøretøjer, der ikke har kunnet komme frem til de tilskadekomne.



Christian Froberg Dahl. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

Ufremkommeligt for udrykningskøretøjer

– Det bekymrer mig lidt, når turisterne holder hele vejen op ad vejen op til hovedvejen. Fordi det gør, at der ikke kan komme udrykningskøretøjer herned. Ofte holder der nemlig biler i begge sider af vejen. Jeg har ringet til politiet et par gange og sagt, at nu må I altså komme og fjerne de biler eller gøre et eller andet. For hvis der opstår brand, eller der er en gæst som får et ildebefindende, så kan udrykningskøretøjerne ikke komme herned.

Christian Froberg Dahl har flere gange i sine år som restauratør i Ekkodalen været ude for situationer, hvor udrykningskøretøjer måtte tilkaldes.

– Og det er faktisk sket før. Jeg tror, vi har oplevet fire-fem alvorlige ulykker hernede, hvor vi har måttet give hjertemassage og stoppe blødninger. Engang kom de også med helikopter og hentede en patient, det var en faldulykke. Men det er ikke i orden, at man ikke kan komme herned med de store udrykningskøretøjer.

– De bør gøre parkeringspladsen større. Ekkodalen er jo et af de mest besøgte turiststeder på Bornholm. Vi kunne godt bruge en parkeringsplads, ligesom den nye de har fået oppe ved Hammershus, lyder det fra restauratøren.

Christian Froberg Dahl er bange for, at det kun er, når ulykken er sket, at der vil blive gjort noget ved forholdene. Muligheden for at der opstår brand vil altid være til stede. Herudover er risikoen for faldulykker stor i Ekkodalen, ligesom den er alle andre steder med klipper og lignende forhold. Han håber derfor på, at de relevante myndigheder vil tage kapacitetsproblemet alvorligt og få igangsat en handlingsplan snarest muligt.



Viceberedskabschef Klaus Rønne Jensen,. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

Viceberedskabschef: 'Jeg kan sagtens forstå ham'

Klaus Rønne Jensen er viceberedskabschef hos Bornholms Regionskommune. Han har forståelse for Christian Froberg Dahls situation og mener, at det er en generel problemstilling for mange steder på Bornholm.

– Jeg kan sagtens forså ham, for der er pres på. Der er pres på hele Bornholm her om sommeren. Over hele øen har vi til tider svært ved at komme frem. Det er jo en problemstilling, som vi har mange steder på øen. Vi kan aldrig gardere os ud af, at folk ikke følger færdselsloven.

– Når der er rigtig mange mennesker, der besøger vores dejlige ø, så giver det jo et øget pres på vores vejnet. Og det ved vi, og vi ved også, at det er en problemstilling for beredskabet.

Ifølge Klaus Rønne Jensen kan man sagtens forsøge sig med skiltning om ulovlig parkering, men det er langt fra sikkert, at det kommer til at gøre en egentlig forskel.

– Man kan sagtens sætte skilte op, men dermed ikke sagt at det løser alt. Jeg tror jo på det bedste i folk, men hvis man ser rundt på vores små kystbyer, og hvordan vi forsøger at skilte der, så er det ikke altid, at skiltningen virker efter hensigten. Vi kan skilte og vejlede, men folk gør jo i sidste ende det, som de selv vil desværre.

Lars Greve fra Vejmyndigheden i Bornholms Regionskommune fortæller, at Vejmyndigheden sammen med politiet og beredskabet for relativt nyligt har undersøgt forholdende i Ekkodalshuset, efter der sidste år blev rettet henvendelse om problematikken. Det har dog i mellemtiden ikke resulteret i egentlige tiltag for at ændre på parkeringsforholdene ved Ekkodalen.

– Vi har haft det oppe og vende sidste år i forhold til Ekkodalen. På daværende tidspunkt kom vi frem til, sammen med politiet og beredskabet, at det ikke var noget større problem. Vi vurderede sidste år, om det var muligt at passere eller ej. Og når der er mere end tre meter mellem bilerne, så er det muligt. Hvis ikke der er det, er der et problem, indtil bilerne bliver flyttet. Tre meter er minimumsafstanden, og udrykningskøretøjer skal kunne komme igennem en passage på tre meter.


Lars Greve fra Vejmundigheden, Bornholms Regionskommune. Arkivfoto: Akkan Rieck

 

Tre meter er minimumskravet

Lars Greve er enig med Klaus Rønne Jensen i, at det er en generel problematik, som man ofte oplever på Bornholm.

– Det er jo en generel problematik på øen. Der kommer flere og flere biler herover, men der bliver ikke mere plads at parkere dem på. Det er et problem, men noget som vi arbejder på hele tiden med de forskellige borgerforeninger og så videre.

Er den bedste løsning at fjerne ulovligt parkerede biler, sætte skilte op eller udvide parkeringspladsen?

– Der er ikke nogen simpel og enkel løsning på problematikken overhovedet. Jo, vi kunne lade bilerne stå i Ystad, men det er jo ikke det, vi gør og vil, for vi vil jo gerne have turisterne. Men der er ingen simple løsninger, for der er lige så mange meninger, som der er mennesker. Derfor prøver vi altid i samarbejde med borgerforeninger eller erhvervslivet at finde på en løsning. Og nogle steder er der bare ikke mere plads.

Problemet handler i al sin enkelthed om manglende parkeringskapacitet på øen. Turisterne bliver både flere og flere hvert år, og samtidig bliver bilerne på det danske marked bredere og bredere. Der er simpelthen ikke nok plads til turisternes store biler, særligt ikke når alle gerne vil besøge de samme attraktioner samtidigt.

– For at komme med et eksempel, i Gudhjem mellem klokken 11 og 15 kører der mere end 100 biler for meget ned i byen i forhold til parkeringspladser. Der kører mellem 150 og 200 biler derned i timen, og der er altså kun 100 parkeringspladser, fortæller Lars Greve.

Skulle man selv stå i en situation, hvor man er usikker på om de vigtige udrykningskøretøjer kan passere eller ej, har Lars Greve her et godt råd.

– Hvis man har et målebånd og kan konstatere, at der er mindre end tre meter til at passere, så er man velkommen til at ringe til politiet og sige, at der er nogen der holder til gene. Så kan de ringe efter en kranbil og få bilerne flyttet.


Trafikkaos ved Ekkodalen. Arkivfoto: Jacob Jepsem


Bornholms politi: 'Vi vil kigge på sagen igen'

For politikommissær Tim Haugsted fra Bornholms Politi er højsæsonens parkeringsvanskeligheder også en velkendt problematik. Han opfordrer til, at man som bilist, hvad end man er lokal eller turist, lige tænker sig om en ekstra gang, før man parkerer sin bil.

– Det er jo sådan, at vores afdeling jævnligt holder møder med kommunen og vejmyndigheden og snakker om de forskellige knudepunkter på Bornholm, samt de ansøgninger der er kommet på at lave nye færdselstekniske tiltag.

– Man kan sige, at i højsæsonen er der bare rigtig mange steder på Bornholm, som giver trafikale udfordringer, fordi der bliver parkeret ulovligt og uhensigtsmæssigt. Mange af vores byer og steder er bare ikke indrettet til det.

– Hvis man oplever et problem som ved Ekkodalen, kan man altid kontakte kommunen for at høre, om det ville kunne løses ved at sætte et ”standsning og parkering forbudt” skilt op i den ene side af vejen. Der er ingen tvivl om, at hvis det er et stort problem, så skal det selvfølgelig kigges på.

– Det er et tilbagevendende problem hvert år, og vi kan desværre ikke skilte os ud af alting. Dermed ikke sagt, at vi ikke skal gøre noget ved det. Vi er helt åbne for gode tiltag, som måske kunne afhjælpe problemet. Vi er ikke interesserede i at uddele parkeringsbøder, vi er kun interesserede i, at tingene fungerer fornuftigt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Vi skulle helst ikke komme dertil, hvor det går galt.

– Det er bare sådan, særligt til Folkemødet, at holder der bare én bil ulovligt, og er vi der ikke med det samme, så holder der hurtigt 10 biler lige sådan.

Tilbage ved Ekkodalen står Christian Froberg Dahl stadig med et aktuelt problem. Han kan ringe til politiet, som han førhen har gjort det, når han opdager, at bilerne holder for tæt. Ellers kan han bare håbe på, at politiet og myndighederne ændrer mening om sagen i Ekkodalen. Han frygter dog, at der først vil blive sat skilte op eller gjort yderligere i sagen, når uheldet ér sket.

Ville man kunne tage sagen om Ekkodalen op igen?

– Det er da i hvert fald noget, som vi gerne vil kigge på, det er helt sikkert. Jeg vil skrive til vores afdeling, som sidder med de her ting, og opfordre til, at vi finder en løsning og tager sagen op igen, siger Tim Haugsted. 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT