Søfartsstyrelsen om gps-nedbrud: Intet tyder på angreb udefra

Søfartsstyrelsen om gps-nedbrud: Intet tyder på angreb udefra
Mistanken faldt blandt andet på et par lastbiler, men det har ikke kunnet fastslås, hvad der var årsag til gps-nedbruddet på færgen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. APR 2022 • 11:06
NYHED | ABONNENT
22. APR 2022 • 11:06
Tommy Kaas
Redaktør

Det er konkluderet, at der var tale om et lokalt problem, da Express 1 den 24. marts blev sat ud af spillet på grund af et gps-nedbrud, oplyser Søfartsstyrelsen.


Det gps-nedbrud, der ramte Bornholmslinjens hurtigfærge Express 1 den 24. marts, er blevet undersøgt af Søfartsstyrelsen.

Molslinjen, som driver Bornholmslinjen, indberettede udfaldet af gps-signalet til Søfartsstyrelsen, herunder Søfartens cyber- og informationssikkerhedsenhed, og konklusionen er klar:

– I forhold til signaludfaldet er det konkluderet, at det var et lokalt problem og ikke et større it-nedbrud eller hackerangreb.

Det oplyser Søfartsstyrelsen i en mail til Tidende.

Søfartsstyrelsen har gennemgået politiets rapport fra episoden, og den har ikke budt på oplysninger, som Søfartsstyrelsen har i sinde at forfølge nærmere.

Oplysningerne om signaludfaldet er videregivet til Energistyrelsen, oplyser Søfartsstyrelsen.

Lang forsinkelse

Gps-nedbruddet betød, at færgen ikke kunne lægge fra kaj i Rønne, da den ikke må sejle uden gps. Det gav en forsinkelse på mere end to timer for formiddagsafgangen med Express 1 klokken 10.30.

Mistanken faldt blandt andet på nogle lastbiler, som angiveligt skulle have såkaldte gps-jammere på sig. Sådan nogle kan sætte et gps-system ud af drift.

Det er dog ikke endeligt konkluderet, hvad der var årsag til nedbruddet.

FÅ ABONNEMENT